Bordeaux of Rioja? - Perswijn
Nieuws

Bordeaux of Rioja?

Liever Rioja of een Bordeaux? Eddy Gravemaker probeert zijn Franse vrienden te overtuigen eens spannende Rioja, Zuid-Afrikaanse pinotage of Australische shiraz naast hun vertrouwde Bordeaux te proeven. Want in Bordeaux wordt ‘de beste en de slechtste wijn ter wereld gemaakt.’
Geen naam in de wijn business wordt meer misbruikt dan ‘Bordeaux’. Daarom is het mij volkomen onduidelijk, waarom zoveel consumenten nog steeds blindelings vertrouwen in de kwaliteit van deze wijn. Bordeaux-wijn komt eigenlijk uit de Gironde, dat is de naam van de streek. Bordeaux is slechts de naam van de hoofdstad van de Gironde. Als mensen mij vragen wat ik van Bordeaux wijn vind, antwoord ik steevast: “Daar wordt de slechtste en de beste wijn van de wereld gemaakt. En dat allemaal onder de naam Bordeaux.”

Regelmatig ga ik bij een van mijn Franse vrienden in de buurt eten. Ik neem dan altijd één of twee flessen niet-Franse wijn mee. “Merci beaucoup,“ komt er geforceerd, half zingend, uit hun Franse keeltjes. Als ze het etiket bestuderen, spreekt hun gezicht boekdelen. “Is dit wijn?”, durft er soms een te vragen. Ja inderdaad, ze maken ook wijn buiten Frankrijk. Vervolgens stel ik voor om de door mij meegebrachte Rioja, Zuid-Afrikaanse pinotage of Australische shiraz naast de reeds op tafel staande Bordeaux te proeven. Een leuk spelletje, of te wel een gelopen race. Ik weet gewoon dat de Bordeaux op tafel nog geen jaar oud is en niet meer dan € 5,- heeft gekost. De gemiddelde Fransman geeft gewoon niet meer uit aan een fles wijn, eerder minder. Als eerste wordt de Bordeaux geproefd, in dit geval een Château Picon / Cuvée du Moulin / Grand vin de Bordeaux / Bordeaux Supérieur / Appellation Bordeaux superieure controlée / Mise en bouteille au château / Ėlevé et vieilli en fût de chêne / 2006. Ze zouden er alleen in grote rode letters nog ‘Turbo’ onder kunnen zetten. Een hele hoop tekst op een etiket met weinig betekenis, het zegt al zeker niets over de kwaliteit van de wijn.

‘Cuvée du Moulin’ betekent in principe niets. Het betekent in dit geval waarschijnlijk, dat hun beste druiven voor deze wijn gebruikt zijn. Dan ben ik heel benieuwd wat de wijnboer met de mindere druiven heeft gedaan.
’Grand vin de Bordeaux’ is net zo’n nietszeggende term. De producent vindt dit kennelijk een grote Bordeaux, in werkelijkheid betreft het hier een piepkleine Bordeaux.
Een Bordeaux supérieur moet meer alcohol bevatten dan een Bordeaux. De wijnen komen meestal van een wijnbouwer die de kwaliteit zelf onvoldoende vond of geen aparte appellation heeft, of wel een aparte appellation heeft maar de maximale wettelijk toegestane hoeveelheid heeft overschreden. Een vreemde term dus, omdat de meeste consumenten zouden kunnen denken hier met een superieure wijn te maken te hebben.
‘Appellation Bordeaux superieure controlée’ betekent dat de wijn uit de Bordeaux-streek komt en dat dit gecontroleerd wordt door de INAO. Dit wil dus zeker niet zeggen dat de kwaliteit van de wijn gecontroleerd wordt. Een veelgemaakte fout!
De term ‘Mise en bouteile au chateau’ deze term zal bij vrijwel iedereen bekend zijn, het betekent dat de wijn op het chateau gebotteld is.
’Elevé et vieilli en fût de chêne’, opgevoed en gerijpt in eiken vaten. Hoe lang en in wat voor kwaliteit vaten wordt hier niet bij vermeld, dat is ook niet verplicht. Maar dat het niet lang is geweest, blijkt wel uit het feit dat de 2006 al eind 2007 in het schap lag.

Bij mijn Franse vrienden staat de Château Picon naast mijn twee flessen Rioja Crianza Conde de Valdemar uit 2000. De Château Picon heeft een neus van vanille en fruit, in de mond veel harde tannines, onrijp fruit en een korte wrange afdronk. De Rioja heeft een neus van eiken en rijp fruit, perfect in balans, in de mond zachte rijpe tannines en een stevige soepele afdronk. De twee flessen Rioja zijn al lang leeg als mij een glas château Picon wordt aangeboden, ik weiger beleefd. Ik drink liever een glas water dan een glas château Picon Cuvée du moulin, Grand vin de Bordeaux, Bordeaux Superieur, Appellation Bordeaux superieure controlée, Mise en bouteille au chateau, Ėléve et vieilli en fût de chêne.

Château Picon kost in Frankrijk € 4,43 en Conde de Valdemar Crianza kost in Spanje rond de € 6,-, allebei in de supermarkt.

Eddy Gravemaker

Reageer op dit item