De proeverij: moment van de waarheid - Perswijn
Nieuws

De proeverij: moment van de waarheid

Oogstjaar 2007 in Bourgogne had kleine oogsten door hoge tries, rottingsproblemen en bizarre klimatologische omstandigheden. Wat betekent dat voor de wijn? Karel de Graaf proefde het tijdens de wijnveiling van Hospice de Beaune. In het vierde en laatste artikel in zijn serie over de wereldberoemde wijnveiling doet hij verslag.
Oogstjaar 2007 in Bourgogne had kleine oogsten door hoge tries, rottingsproblemen en bizarre klimatologische omstandigheden. Wat betekent dat voor de wijn? Karel de Graaf proefde het tijdens de wijnveiling van Hospice de Beaune.

Vrijdagochtend 16 november begon de traditionele proeverij voor professionals in de cuverie van de Hospices. Ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van de rode cuvées. De witte wijnen zijn meestal wel in orde, het probleem ligt vaak bij de rode wijnen. In het verleden was ik vaker teleurgesteld dan opgetogen. Ook in topjaren.

Het was duidelijk dat Roland Masse, de bekwame regisseur van de Hospices, dit jaar -mede gedwongen door de klimatologische omstandigheden – de zaken rigoureus had aangepakt en het ‘vinificatie-roer’ had omgegooid. Het blijft lastig om kort na de oogst een kwaliteitsoordeel uit te spreken. Je wordt geconfronteerd met troebele wijnen, wijnen met koolzuur, appelzuur, restsuikers, enzovoort. De lezer moet mijn commentaren dan ook opvatten als een persoonlijke impressie. Door zeer strenge selecties en een aangepaste vinificatie zijn er zeer fraaie, elegante en fruitrijke rode wijnen gemaakt met zachte, ronde tannines. De pinot noir in optima forma.

Twaalf witte cuvées

Vergeleken met de oogst 2006 zijn de alcoholpercentages in 2007 lager. De wijnen zijn eerder toegankelijk. Wellicht is de oogst 2006 consistenter en homogener. Bij de witte wijnen waren er paar cuvées die duidelijk wat te vroeg waren geoogst. De wijnen die zich het best presenteerden waren de Meursault Porusots 1er cru ‘Cuvée Jean Humblot’, een vrij volle, frisse en intense wijn, die nog wat restsuiker had maar mede door zijn fraaie balans zijn klasse niet verloochende. De Meursault Genevrières 1er cru ‘Cuvée Baudot’ is kwalitatief altijd een van de meest constante cuvées. Dat is wellicht mede te danken aan de inspanningen van de zeer serieuze Daniel Ponelle uit Puligny-Montrachet, die al jaren het werk in de wijngaarden voor zijn rekening neemt. Deze complexe, finesserijke wijn met een fraaie mineraliteit en lengte imponeerde vele proevers. Van de Grands Crus was de Corton-Charlemagne Grand Cru ‘Cuvée François de Salins’ de beste van de drie witte wijnen van de Cortonheuvel. Een zeer open, elegante wijn met complexe aroma’s, veel lengte en een werkelijk superbe balans. De Bâtard-Montrachet Grand Cru ‘Cuvée Dames des Flandres’ –van een perceel in het Chassagne-deel van de Bâtard-Montrachet wijngaard- was zoals altijd krachtig en rijk en had een enorme intensiteit en lengte. Een bekvol, maar misschien wel te krachtig voor de niet zo ervaren proever van witte Bourgognes. Slechts vier vaten die weggingen voor ongeveer € 50.000 per vat van 228 liter. U leest het goed.

Dertig rode cuvées

Zoals gezegd was ik zeer verrast door het fruitrijke en toegankelijke karakter van de wijnen en de getypeerdheid door hun terroir. Regisseur Masse verdient een groot compliment voor zijn manier van vinificatie. Ook de ‘afwezigheid’ van harde, agressieve zuren en de aanwezigheid van zachte, ronde tannines was opvallend. Ik blijf het maar herhalen: de consument wil wijnen met veel extractie en teveel extractie onderdrukt het terroir. Kan het simpeler? Voor liefhebbers van druiven als tannat, cabernet sauvignon en syrah, is 2007 het ideale jaar om eens met pinot noir kennis te maken.
De Pommard-cuvées waren opvallend goed van kwaliteit, evenals die uit Volnay, die overigens meestal goed scoren. Die uit Beaune en Savigny-lès-Beaune vielen me ook zeer mee. Wat me opviel was dat ook de als kwalitatief minder beschouwde cuvées als Auxey-Duresses Les Duresses 1er cru ‘Cuvée Boillot’ (elegant en ronde tannines) en Monthélie Les Dutresses 1er Cru ’Cuvée Lebelin’ (ferme attack, veel rondeur) goed voor de dag kwamen. Een greep. Er was dit jaar een nieuwe rode cuvée: Corton Clos du Roi Grand Cru ‘Cuvée Baronne du Baÿ. Een soepele, elegante wijn die voor een Grand Cru wat diepte miste. De ‘Pommard ‘Cuvée Suzanne Chaudron’ toonde een opvallende rijpheid, veel elegantie voor een Pommard en zachte, aangename tannines. 
De Volnay 1er cru ‘Cuvée Blondeau’, gemaakt van druiven van eersteklas wijngaarden in Volnay (o.a. Taillepieds en Champans) was zeer compleet. Zeer rijp, bijna pruimachtig, intens fruit, elegantie en zachte tannines.
Ook zeer compleet was zijn broer de Volnay-Santenots 1er  cru ‘Cuvée Jéhan de Massol. Gewoonlijk is een Santenots –gelegen aan de noordkant van Meursault (!)- niet zo’n elegante wijn, maar deze was zeer intens en elegant en had ook opvallende zachte tannines.
De Mazis-Chambertin Grand Cru ‘Cuvée Madeleine Collignon’ had een prachtige vulling door zijn grote rijpheid, veel rijkdom en lengte en zachte, bijna romige tannines. Een kanjer van een wijn die ook wat moet kosten:  € 30.000 per vat, wat neerkomt op € 100 per fles, exclusief kosten van het vat, opvoeding en botteling.

De Hospices de Beaune en veilinghuis Christie’s kunnen op een zeer geslaagde veiling terugzien. Door hun beider inspanningen zijn er veilingprijzen gerealiseerd die vooraf niet waren voorzien. En dat in een niet zo makkelijk jaar als 2007. Diep respect voor beiden is op zijn plaats.
De jaargang 2007 heeft elegante, terroir-getypeerde wijnen voortgebracht. De liefhebbers van stevige, door extractie getypeerde Bourgognes werden zwaar teleurgesteld. Gelukkig maar. Er is geen druivenras dat zulke elegante en finesserijke wijnen voortbrengt als de pinot noir. Dat moet de ‘moderne lichting’ wijnmakers in de Bourgogne zich goed realiseren. En als de consument in ons discountland met zijn dominante Nieuwe-Wereld-smaak dat ook doet en dan ook nog zijn portemonnee wil trekken voor kwaliteit, kunnen we met optimisme de klimaatsverandering in de Bourgogne tegemoet zien.

Karel de Graaf was mede-oprichter en hoofdredacteur van Perswijn en is Bourgogne-specialist. Hij komt al 28 jaar zeer regelmatig in de Bourgogne en werkt als agent voor tientallen Bourgogneproducenten. Daarbij is hij de enige Nederlandse wijngaardbezitter in Meursault. Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Mail dan naar: karel@graafbourgognes.nl

Deel 1: wijnveiling Beaune succesvol
Deel 2: Christie’s hervormt de veiling
Deel 3: Bourgogne 2007: zeldzame omstandigheden

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item