Señorío de Arínzano gepromoveerd tot pago - Perswijn
Nieuws

Señorío de Arínzano gepromoveerd tot pago

In Spanje is aan het wijngoed Señorío de Arínzano in Navarra de status van pago toegekend. Een pago is een bijzondere categorie D.O. (denominación de origen) die uitsluitend aan individuele wijngoederen kan worden verleend die zich onderscheiden met wijnen van hoge kwaliteit en een dienovereenkomstige reputatie en prijs.

In Spanje is aan het wijngoed Señorío de Arínzano in Navarra de status van pago toegekend. Een pago is een bijzondere categorie D.O. (denominación de origen) die uitsluitend aan individuele wijngoederen kan worden verleend die zich onderscheiden met wijnen van hoge kwaliteit en een dienovereenkomstige reputatie en prijs. Je zou in zekere zin dus een vergelijking kunnen maken met een cru classé in Bordeaux. Señorío de Arínzano is eigendom van Bodegas Julián Chivite, niet alleen een van de oudste bedrijven in Navarra, maar ook een van de grote kwaliteitspioniers binnen dat gebied.

Het wijngoed Arínzano in zijn huidige vorm is nog jong. Chivite kocht in 1998 de voormalige ‘heerlijkheid’ met in totaal  300 hectare grond in de omgeving van Estella, ten westen van Pamplona. Na uitvoerig bodemonderzoek werden bijna 128 hectare daarvan volledig nieuw aangeplant als wijngaard. Een belangrijke kwaliteitsfactor is het relatief koele mesoklimaat, dat een lange hangtijd mogelijk maakt. De aanplant gebeurde volgens de modernste inzichten en bestaat uit tempranillo, merlot, cabernet sauvignon en chardonnay. De druiven werden tot nu toe gebruikt voor Chivite’s prestigeserie Colleción 125.

Voor de vinificatie werd ook, in lijn met wat in Spanje een ware trend geworden is, een schitterend bedrijfsgebouw neergezet. Het is ontworpen door toparchitect Rafael Moneo en harmonieert prachtig met de historische gebouwen in de naaste omgeving. Een juweeltje om te zien en ingericht met de modernste technische snufjes.

Señorío de Arínzano is de vijfde pago van Spanje en de eerste buiten Castilla-La Mancha. Die regio voerde het concept in 2000 eenzijdig in; in 2003 werd het ook opgenomen in de nationale Spaanse wijnwetgeving. De vier pagos in Castilla-La Mancha zijn: Dominio de Valdepusa, Finca Elez, Guijoso en Dehesa del Carrizal. Vanzelfsprekend is toekenning van de D.O. Pago gebonden aan strengen normen ten aanzien van terroir, opbrengst, wijngaardbeheer en vinificatie. Chivite gaat in 2009 drie jaargangen – 2000, 2001 en 2002 – als vino de pago op de markt brengen. Van ieder oogstjaar zijn ongeveer 20.000 flessen beschikbaar. De reeks Colleción 125 zal gewoon gecontinueerd worden.

Bodegas Julián Chivite wordt in Nederland vertegenwoordigd door Jean Arnaud (Gastrovino).

 René van Heusden

Reageer op dit item