Mouton schittert, zoals alleen Mouton dat kan… - Perswijn
Nieuws

Mouton schittert, zoals alleen Mouton dat kan…

Maandagavond 18 juni was het weer de avond van het diner van de internationale pers, dat altijd wordt gehouden tijdens de grote beurs Vinexpo in Bordeaux. Dit diner wordt door de Grands Crus Classe’s van 1855 aangeboden aan de internationale pers en bij toerbeurt gehouden op een van de Premiers Crus, ditmaal Mouton-Rothschild.
Maandagavond 18 juni was het weer de avond van het diner van de internationale pers, dat altijd wordt gehouden tijdens de grote beurs Vinexpo in Bordeaux. Dit diner wordt door de Grands Crus Classe’s van 1855 aangeboden aan de internationale pers en bij toerbeurt gehouden op een van de Premiers Crus, ditmaal Mouton-Rothschild.

Van te voren zaten we even met Steven Spurrier te dubben welke Champagne Madame de Baronesse ons zou schenken als aperitief. “Pol Roger waarschijnlijk niet, dat is de afgelopen avonden al bij anderen geschonken. Krug misschien,” hoopte Spurrier, misschien wel tegen beter weten in. Want nadat we uit de inmiddels traditionele golfkarretjes waren gestapt en door de Baronesse en haar familie en staf welkom waren geheten, kwam direct een grote klap: geen Champagne, helemaal niks! Alleen maar een proeverij Sauternes 2002. Daar willen nu heus niet over gaan klagen, want Rieussec 2002 is heus geen slechte wijn, maar een zoete wijn als aperitief na een warme dag op de beurs, dat doe je de pers toch niet aan? Op Mouton wel.

Na anderhalf uur aperitieven was het tegen half tien tijd om aan tafel te gaan. Je moet hier altijd lang aan het aperitief, omdat iedereen je gezien moet hebben en jij ook iedereen moet hebben bewonderd, al of niet in stijlvolle smoking. Ons gembersoepje stond al klaar. Het moet gezegd, de tent die hier was neergezet tegen het chateau aan, was stijlvol en indrukwekkend. Door een ‘wand’ van doorzichtig plastic hadden we een prachtig uitzicht op het avondlicht.

Kosten noch moeite waren hier gespaard, dat was duidelijk. De beste traiteur uit Parijs, de beste evenementenorganisator, alles moest hier perfect zijn. En dat was het. Goed eten, toch voor zo’n vierhonderd man, en mooie wijnen, afhankelijk met wie je aan tafel zat. Voor ons onder andere de heerlijke Du Tertre 1998, eerste jaar na de overname door Eric Albada Jelgersma, en een elegante Du Tertre 1979. Klapstuk was natuurlijk de op elke tafel geserveerde Mouton-Rothschild 1961, een prachtige wijn die nog onvoorstelbaar jong overkwam, heerlijk intens, met nog veel fruit. Ongelooflijk, na 46 jaar. Daarna kwam een Yquem 1998, iets te jong, en daarom nogal aan de zoete kant. Geen superjaar, en een beetje zonde om hem zo jong te schenken. Dat moet toch anders kunnen.

Het feest werd afgesloten met een waterorgel in de wijngaard en een spectaculair vuurwerk. Of ze bij Mouton smaak hebben, weten we nog steeds niet, maar ze pakken het hier in elk geval groots aan. We konden weer in de golfkarretjes om pas na 2 uur ‘s nachts in bed te kruipen. Een zwaar leven….

Reageer op dit item