Languedoc verzet zich tegen nationale vin de pays - Perswijn
Nieuws

Languedoc verzet zich tegen nationale vin de pays

Ook buiten Bordeaux weten wijnproducenten snel de rechtbank te vinden, wanneer hun iets niet zint. Zie de Languedoc. Daar hebben producenten bij de Franse justitie en verzoek ingediend om de kersverse Vin de Pays de Vignobles de la France te verbieden. Het verzoek is direct gekomen na de publicatie van het officiële decreet voor deze nieuwe categorie vin de pays.
Ook buiten Bordeaux weten wijnproducenten snel de rechtbank te vinden, wanneer hun iets niet zint. Zie de Languedoc. Daar hebben producenten bij de Franse justitie en verzoek ingediend om de kersverse Vin de Pays de Vignobles de la France te verbieden.

Het verzoek is direct gekomen na de publicatie van het officiële decreet voor deze nieuwe categorie vin de pays. De in Béziers gevestigde organisatie Vignerons Indépendents de l’Hérault is niet te spreken over deze generieke herkomstbenaming, omdat die niet verbonden is met een specifiek gebied of terroir, maar naar believen kan worden samengesteld uit wijnen van bijna overal in Frankrijk.
Behalve een ideële tegenwerping hebben de klagers ook een economisch bezwaar in de vorm van bedreigd eigenbelang. Nu nog wordt 80% van alle Franse vins de pays in de Languedoc geproduceerd, met voorop de Vin de Pays d’Oc. Een vergelijkbaar initiatief in Spanje, Vino de la Tierra de España, is ook al op verzet uit diverse regio’s gestoten. Minder moeite heeft men in de Languedoc dan weer met de kersvers gelanceerde Vins de Pays de l’Atlantique uit Bordeau en omstreken.

Reageer op dit item