Proeven met het wijndispuut - Perswijn
Nieuws

Proeven met het wijndispuut

Eddy Gravemaker gaat borrelen met een groep studenten. Wordt dat slempen uit literflessen Lambrusco? Neehoor, de heren van wijndispuut Pino(t) uit Groningen kiezen drie fantastische flessen uit Eddy’s wijnkelder en overtuigen met hun wijnkennis. En dat allemaal met het altruïstische doel het niveau van de eigen wijnkennis te verhogen én dat van de andere leden van studentenverenigingen. Daar draagt Eddy graag een Tour Blanche of Lascombes aan bij.
Studenten zuipen veel bier of slechte wijn. Tenminste dat is zo’n beetje het algemeen vooroordeel. Nu ben ik zelf nooit echt student geweest, ik was niet zo’n studiewonder, maar ik heb wel heel vaak studentenflats bezocht. Dit laatste vooral uit interesse voor de studentes en zeker niet voor de zoete Lambrusco uit 2-liter flessen met schroefdop, die er geschonken werd. (Kent u ze nog? Die grote flessen bedoel ik.)

Maar tijden veranderen. Acht studenten uit Groningen richtten in oktober 2006 het wijndispuut Pino(t) op, met als voornaamste doel het niveau van de wijnkennis te verhogen onder de eigen leden en de leden van studentenverenigingen. Dat is nog eens andere koek uit Groningen.

Begin mei organiseerde het wijndispuut hun eerste wijntrip naar Cahors en Bergerac. Job Seuren, de ongekroonde leider van het dispuut, trad met mij in contact voor de juiste adressen en stelde en passant ook voor om bij mij in Frankrijk wat wijnen te ontkurken. Ik liet de zes heren van het wijndispuut (twee bleven thuis) een vrije keuze uit mijn kelder. Dat leverde een Cos d’Estournel 1990, een Baron Chirel 1994 en een La Tour Blanche 1990 op. De heren hebben smaak, zoveel was meteen duidelijk. Bovendien verraste hun parate wijnkennis mij enorm.
De Cos d’Estournel had een mooie kruidige neus, maar toch nog veel harde tannines,  nog 5 tot 10 jaar geduld zal hier naar mijn smaak veel verbetering in kunnen brengen. De Baron de Chirel had veel rijp fruit en mooie rijpe tannines, perfect op dronk. Bordeaux kreeg nog een tweede kans middels twee halve flessen Lascombes 1975. De eerste viel zwaar tegen, uitgedroogd fruit en duidelijk over de top. De tweede daarentegen was zeer fraai met mooie zoete tannines en veel fruit. Ongelooflijk, wat een verschil tussen deze twee flessen. Maar de absolute winnaar van de avond was de
La Tour Blanche 1990: een sensationele Sauternes barstensvol zoet fruit en honing. De heren gingen tevreden naar huis en ik heb genoten van dit jonge leergierige gezelschap. Wel jammer dat het dispuut alleen uit heren bestaat, die studentes drinken zeker nog steeds Lambrusco.

U kunt het wijndispuut inhuren voor proeverijen, voor meer informatie: job_seuren@hotmail.com

Eddy Gravemaker

Le Temple sur Lot, Frankrijk

Reageer op dit item