Persinformatie Qool bevat fouten - Perswijn
Nieuws

Persinformatie Qool bevat fouten

Veel media gebruikten de persinformatie die Ilja Gort verspreidde rond de introductie van zijn nieuwe wijn Qool. Hubrecht Duijker besloot een aantal feiten in het persbericht te verifiëren en stuitte op onwaarheden. Niet tot genoegen van wijnmaker Gort, die dreigt met juridische stappen als Duijker doorgaat met het ‘beschadigen’ van Ilja. Duijker: “Het doel van mijn commentaar is echter niet om te beschadigen, maar om te herstellen.”
Veel media gebruikten de persinformatie die Ilja Gort verspreidde rond de introductie van zijn nieuwe wijn Qool. Hubrecht Duijker besloot een aantal feiten in het persbericht te verifiëren en stuitte op onwaarheden. Niet tot genoegen van wijnmaker Gort, die dreigt met juridische stappen als Duijker doorgaat met het ‘beschadigen’ van Ilja. Duijker: “Het doel van mijn commentaar is echter niet om te beschadigen, maar om te herstellen. Details van juistheid en compleetheid in de berichtgeving met name, rond een voor het overige toch heel aantrekkelijk idee.”

In het persbericht over de nieuwe wijnen staat dat Ilja Gort een methode heeft ‘herontdekt’. Hubrecht Duijker sprak met de wijnmakers, vader François Pugibet en diens zoon Vincent. Het apparaat wordt al jaren gebruikt op hun Domaine La Colombette. Van een vergeten techniek, die door Ilja als eerste weer wordt toegepast, lijkt dus geen sprake.

‘Om de druiven zo lekker mogelijk te kweken bedrijft Ilja Gort biologische wijnbouw’ staat in het persbericht. Maar de druiven komen van La Colombette, en niet uit de wijngaarden van Ilja Gort. En zo vindt Hubrecht Duijker nog wat onwaarheden in de persinformatie. Zijn verklaring: Ilja Gort pronkt met andermans veren.

Een persbericht opleuken met wat halve waarheden en verzonnen verhaaltjes. Is dat nou zo erg? Volgens Hubrecht Duijker wel, want: “Als wijnpublicisten zijn we voor onze artikelen deels afhankelijk van de informatie die wijnproducenten en wijnhandelaren ons over hun producten verstrekken. Die informatie moet per definitie correct en compleet zijn, anders kunnen onze artikelen dat niet worden. En worden niet alleen wij op het verkeerde been gezet, maar onze lezers ook,” schrijft hij. “Het is een kwestie van vertrouwen. Als dat vertrouwen beschaamd wordt, door welke producent of handelaar ook, dan heb ik daar grote moeite mee, en ben ik eigenlijk best verontwaardigd.”

Ilja reageerde deze keer wél, hij liet Hubrecht Duijker in een e-mail weten: Het is duidelijk dat je erop uit bent om mij te beschadigen. (…) Vanaf nu zal ik verdere correspondentie doorsturen aan mijn advocaat Oscar Hammerstein.”

Lees het volledige verhaal op de website van Hubrecht Duijker (klik op ‘Actueel Maandbericht’ en scroll naar beneden).

Reageer op dit item