Wijn van de week: M3 Vineyard, Shaw and Smith - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: M3 Vineyard, Shaw and Smith

Speciaal voor gasten die actief zijn in de betere restaurants organiseert Perswijn een paar keer per jaar de proeverij ‘Sterrenwijn’. Onderwerp tijdens de laatste editie waren bijzondere witte wijnen. Op de proeverij stonden vele grote ‘klassieke’ namen uit onder andere de Bourgogne. Maar het valt op dat er ook uit de Nieuwe Wereld steeds meer ‘klassieke’ wijnen komen. Een van de opvallendste in deze categorie was een bijzondere Chardonnay uit Australië, de M3 Vineyard Chardonnay van Hill-Smith.
Speciaal voor gasten die actief zijn in de betere restaurants organiseert Perswijn een paar keer per jaar de proeverij ‘Sterrenwijn’. Onderwerp tijdens de laatste editie waren bijzondere witte wijnen. Op de proeverij stonden vele grote ‘klassieke’ namen uit onder andere de Bourgogne. Maar het valt op dat er ook uit de Nieuwe Wereld steeds meer ‘klassieke’ wijnen komen. Een van de opvallendste in deze categorie was een bijzondere Chardonnay uit Australië, de M3 Vineyard Chardonnay van Hill-Smith.

Australië heeft de naam dikke en rijke Chardonnays te maken, vanwege zijn droge en warme klimaat. Maar de laatste jaren zijn verschillende terroirs ontwikkeld met een uitgesproken koel klimaat, en Adelaide Hills, direct ten oosten van Adelaide, is één van de meest interessante. Het koele karakter ontleent de streek aan zijn ligging vlak bij de oceaan in combinatie met een zekere hoogte. Het heeft een tijdje geduurd voor de producenten het ‘gemakkelijke’ Barossa Valley of McLaren Vale –allebei vrij vlak in de buurt- een beetje achter zich konden laten en een kijkje gingen nemen in Adelaide Hills. Maar de laatste tijd gaat het hard, omdat ook in Australië meer en meer het belang van een goed terroir wordt ingezien. De invloed van klimaat en ondergrond op de wijn zijn nu eenmaal niet te verwaarlozen. De M3 Vineyard Chardonnay 2005 van het huis Hill and Smith toont helemaal waartoe deze streek in staat is: het is een brede en krachtige Chardonnay, met subtiel hout, wat citrusfruit, boter, rijk en intens in de smaak, maar dat zonder ooit zijn levendigheid en frisheid te verliezen. Heerlijk!

Importeur: New World Wineries, ong. € 22,50  (http://www.newworldwineries.nl/)

Reageer op dit item