Klassement Saint-Emilion opgeschort - Perswijn
Nieuws

Klassement Saint-Emilion opgeschort

In afwachting van een nader onderzoek heeft de administratieve rechtbank van Bordeaux het vorig jaar van kracht geworden klassement van Saint-Emilion tijdelijk ongeldig verklaard. De rechtbank uitte serieuze twijfel over de totstandkoming van het klassement en sluit niet uit dat bepaalde bedrijven het slachtoffer geworden zijn van een partijdige selectieprocedure. Hiermee steunt ze in feite de klacht die ingediend was door de châteaux La Tour du Pin Figeac, Cadet Bon, Guadet en la Marzelle, die alle vier degradeerden. De rechters stelden ondermeer vast dat slechts zeven van de in totaal 95 betrokken bedrijven daadwerkelijk bezocht waren en dat kanperswijnen ongelijk behandeld waren.
In afwachting van een nader onderzoek heeft de administratieve rechtbank van Bordeaux het vorig jaar van kracht geworden klassement van Saint-Emilion tijdelijk ongeldig verklaard. De rechtbank uitte serieuze twijfel over de totstandkoming van het klassement en sluit niet uit dat bepaalde bedrijven het slachtoffer geworden zijn van een partijdige selectieprocedure. Hiermee steunt ze in feite de klacht die ingediend was door de châteaux La Tour du Pin Figeac, Cadet Bon, Guadet en la Marzelle, die alle vier degradeerden. De rechters stelden ondermeer vast dat slechts zeven van de in totaal 95 betrokken bedrijven daadwerkelijk bezocht waren en dat kanperswijnen ongelijk behandeld waren. Op welke termijn het gerecht een definitieve beslissing velt, is nog niet bekend.
In Bordeaux moet men enigszins met de uitspraak in zijn maag zitten. De beslissing is precies een maand gekomen na de nietigverklaring van het klassement van de Crus Bourgeois om redenen van gelijke aard, uitgerekend aan de vooravond van de primeurproeverijen 2006. Wordt vervolgd!

Reageer op dit item