Bijzondere Nederlanders - Perswijn
Nieuws

Bijzondere Nederlanders

Valuas in Venlo was voor de leden van het NGS de locatie waar een bijzondere proeverij klaar stond. Op de proeftafel deze keer Nederlandse en Belgische wijnen. Goede bekende Noël Vanwittenbergh van Café Roux was de grote organisator achter deze bijzondere middag. Dankzij hem hebben we een aantal mooie wijnen van eigen bodem kunnen proeven. Ook onze zuiderburen maken goede wijnen. Er is echter veel kaf tussen het koren,
Valuas in Venlo was voor de leden van het NGS de locatie waar een bijzondere proeverij klaar stond. Op de proeftafel deze keer Nederlandse en Belgische wijnen. Goede bekende Noël Vanwittenbergh van Café Roux was de grote organisator achter deze bijzondere middag. Dankzij hem hebben we een aantal mooie wijnen van eigen bodem kunnen proeven. Ook onze zuiderburen maken goede wijnen. Er is echter veel kaf tussen het koren, van de kleine 30 wijnen waren er nog geen 10 echt de moeite waard. Uit betrouwbare bron begrepen we ook dat het moeilijker is proefflessen te krijgen uit Nederland dan proefflessen uit Australië…die zijn er meestal binnen een week. Na de proeverij kunnen we in ieder geval concluderen dat de Nederlandse wijnboeren nog kunnen groeien waar het communicatie en professionaliteit betreft.
De volgende wijnen waren leuk om te proeven:

Apostelhoeve 2004, Pinot Gris
Elegante wijn, niet heel open in de geur, frisheid, smakelijke bitters, typisch Pinot Gris in de smaak, iets zuivel, lekker sap, prima wijn.
Domaine Aldenborgh 2003, Pinot Gris
Hazelnoten in geur en smaak, wat appel, mist misschien wat spanning, wat kruiden in de finale, iets eendimsensionaal, wat menthol in de afdronk
Hoeve Nekum 2004, Riesling
In de neus niet heel uitgesproken, licht wit fruit, mooi zuivere riesling, elegantie en verfijning, prima glas
Apostelhoeve 2003, Riesling
In de neus iets gerijpter, licht petrol, maar wel sap en frisheid, goede balans, mooie rijkdom, 2004 moet nog beter zijn…
Château Genoels – Elderen 2003, Chardonnay WIT
Frisse aanzet, een zoetimpressie, iets gerijpte tonen, wat bitters, kruiden en mocca, smakelijk glas, 2002 was hier in ieder geval minder
Clos d’Opleeuw 2003, Chardonnau/Pinot Beurot (1%)
Vermoedelijk de beste wijn van de middag, elegantie en sap, subtiel, gelikt hout, maar niet overdreven, tikje gebrand, licht banaan, heel smakelijk, complex en breed, erg lekker
Colonjes 2003, Regent Barrique
Subtiele neus, mooi rijp fruit, iets gebrand, warme tonen, licht kruidig, soepel, smakelijk glas
Fromberger, Ophrys Brut
Smakelijke mousserende wijn, elegante mousse, frisse tonen, perzik en peer, elegant en opwekkend, lichte muscaat toon, heel smakelijk, een perfecte wijn voor vroeg in de middag en voor de maaltijd, lekker

Reageer op dit item