Presentatie wijnalmanak 2007 - Perswijn
Nieuws

Presentatie wijnalmanak 2007

In Vak Zuid, een horecagelegenheid in het Amsterdamse olympisch Stadion, presenteerden Hubrecht Duijker en Harold Hamersma op 28 september de 17e editie van hun Wijnalmanak. Die is dit jaar gedrukt in een recordoplage van 80.000 exemplaren en is daarmee verreweg het populairste wijnboek in het Nederlandse taalgebied, alsmede binnen het Nederlandse betaalgebied. De almanak beperkt zich namelijk tot wijnen met een winkelprijs van maximaal 5 euro per fles. Wijnen die te vinden zijn bij supermarkten en ketenslijterijen. De klassieke vakhandel komt in dit verhaal nauwelijks voor.
In Vak Zuid, een horecagelegenheid in het Amsterdamse olympisch Stadion, presenteerden Hubrecht Duijker en Harold Hamersma op 28 september de 17e editie van hun Wijnalmanak. Die is dit jaar gedrukt in een recordoplage van 80.000 exemplaren en is daarmee verreweg het populairste wijnboek in het Nederlandse taalgebied, alsmede binnen het Nederlandse betaalgebied. De almanak beperkt zich namelijk tot wijnen met een winkelprijs van maximaal 5 euro per fles. Wijnen die te vinden zijn bij supermarkten en ketenslijterijen. De klassieke vakhandel komt in dit verhaal nauwelijks voor.
 
Hubrecht Duijker heeft zich dit jaar nog slechts zijdelings met de samenstelling ervan bemoeid. Het is vooral Harold Hamersma geweest die zijn stempel heeft gedrukt op de keuze van de wijnen en de verwoording in de voor hem kenmerkende vlotte stijl van de proefimpressies. Wees dus niet verbaasd wanneer de editie van volgend jaar helemaal onder zijn verantwoordelijkheid tot stand gaat komen. Naast een overzicht van trends en recente ontwikkelingen in de wijnwereld bevat het boek een opsomming van ongeveer 850 wijnen die als koopwaardig beschouwd worden. Ruim 300 daarvan werden ook nog eens bekroond met een ster vanwege hun bijzondere kwaliteit.
 
Hoewel 850 geen gering aantal is, betekent dit dat slechts een derde van alle 2800 ingezonden wijnen een plaats in de almanak heeft gekregen. Verhoudingsgewijs waren dat er minder dan vorig jaar. Dat moet dus te denken geven. Niettemin is het aantal wijnen met een ster juist fors toegenomen. Enigszins paradoxaal constateert Hamersma een positieve ontwikkeling in het goedkope wijnsegment. Dit komt ondermeer door een neerwaartse druk op de prijzen, waardoor wijnen die misschien duurder hadden moeten zijn toch onder de 5 euro gekomen zijn. Hij noemt hierbij de prijzenslag in het supermarktkanaal die eerder dit jaar uitgevochten werd. En die tot een verdere daling van de gemiddelde besteding per wijn leidde… Een tweede factor zijn de overschotten op de wereldwijnmarkt, waardoor, zoals juist al aangegeven, er ook veel ‘duurdere’ wijnen in het ‘onder 5 euro’ segment beland zijn. Er is momenteel sprake van een ‘kopersmarkt’. Ten derde ontwaart Hamersma een algehele kwaliteitsverbetering aan producentenzijde dankzij de inzet van moderne wijntechnologie. Tenslotte is het aantal sterren ook stevig toegenomen door toedoen van de sterk gegroeide categorie ‘multi-label’ merken, wijnen van één kwaliteit die in supermarkten en slijterijen onder verschillende etiketten worden aangeboden. Dat wil zeggen dat één ster in veel gevallen meteen 5, 6 of 7 sterren betekende. Alleen deze categorie tekende er al voor in totaal ruim 100.

Hoewel de almanak sterk in het teken staat van populaire cepagewijnen, zijn er toch wel wat verschillen van land tot land vastgesteld. Zo zou Frankrijk voorzichtig weer terugkomen, o.a. gebieden als Loire, Rhône en Languedoc-Roussillon. Italië scoorde beduidend minder, ondanks (of juist door?) de autochtone druivenrassen. Spanje presteert daarentegen bijzonder goed, evenals Zuid-Afrika. Chili scoort minder in wit en beter in rood. Uit Australië kwam volgens Hamersma meer frisser wit en rode die prima waar voor hun geld bieden. Dankzij de overschotten! Argentinië scoorde wat minder. Rosé, nota bene de gemiddeld duurste wijn in de supermarkt, viel tegen. De 100 rosés die er ten opzichte van verleden jaar meer werden ingestuurd (400 deze keer) leverden uiteindelijk maar een handvol extra sterren en vermeldingen op. Hamersma voorziet dan ook een tweede Rosé d’Anjou scenario zoals in jaren ’70 opdoemen, wanneer de kwaliteit niet verbetert.

En dan de lijst met winnaars met telkens het bedrijf dat per cepage of categorie de meeste sterrenwijnen behaalde:
Chardonnay: Plus
Merlot: Albert Heijn
Shiraz: C1000
Cabernet Sauvignon: Plus
Rosé: C1000.
Sauvignon Blanc: geen winnaar wegens algemeen gebrek aan sterren
Biologisch: Lovian (importbedrijf)
Beste slijter: DirckIII
Beste wijnsupermarkt: Plus (voor de vierde keer op rij!)

Een recensie van de Wijnalmanak 2007 zal verschijnen in Perswijn nr. 7

René van Heusden

Reageer op dit item