Mittelburgenland tweede Oostenrijkse DAC - Perswijn
Nieuws

Mittelburgenland tweede Oostenrijkse DAC

Sinds juli 2002 staat de Oostenrijkse Wijnwet toe om kwaliteitswijnen met een typisch regionale herkomst en een duidelijk smaakprofiel uit te brengen onder de naam van het herkomstgebied met de toevoeging DAC, Distrctus Austriae Controllatus. Na de Grüner Veltliner uit het Weinviertel is er nu een tweede DAC-wijn gekomen, en wel een rode. Het is Blaufränkisch uit Mittelburgenland. Aanvankelijk waren er plannen voor een veel ruimere Burgenland DAC, maar die strandden op de te grote diversiteit binnen het gebied. In het geval van Mittelburgenland was de keuze van één enkele wijn met een duidelijk regionaal karakter, c.q. voor Blaufränkisch, veel makkelijker.
Sinds juli 2002 staat de Oostenrijkse Wijnwet toe om kwaliteitswijnen met een typisch regionale herkomst en een duidelijk smaakprofiel uit te brengen onder de naam van het herkomstgebied met de toevoeging DAC, Distrctus Austriae Controllatus. Na de Grüner Veltliner uit het Weinviertel is er nu een tweede DAC-wijn gekomen, en wel een rode. Het is Blaufränkisch uit Mittelburgenland. Aanvankelijk waren er plannen voor een veel ruimere Burgenland DAC, maar die strandden op de te grote diversiteit binnen het gebied. In het geval van Mittelburgenland was de keuze van één enkele wijn met een duidelijk regionaal karakter, c.q. voor Blaufränkisch, veel makkelijker. Voor de hand liggend zelfs, want nergens anders in Oostenrijk staat zoveel Blaufränkisch aangeplant als hier. De druif is er goed voor 55% van de totale aanplant.
Wijnen met de benaming Mittelburgenland DAC moeten gemaakt worden van het druivenras Blaufränkisch. Het minimum alcoholgehalte is vastgesteld op 12,5%, de maximaal toegestane hoeveelheid restsuiker op 2,5g/l. Als stilistische kenmerken gelden een geurenspectrum van bramen en kersen in combinatie met nadrukkelijk fruit en kruidige tonen in de smaak.
De versie die vanaf 1 maart van het jaar na de oogst op de markt komt, mag ofwel op staal ofwel op traditioneel groot foeder opgevoed zijn en bezit geen barriquetoon. Deze wijnen mogen als extra aanduiding de benaming Classic dragen. Gebruik van merk- of wijngaardnamen is toegestaan, samen met een wat steviger stijl wijn en opvoeding in gebruikte barriques.
Daarnaast komt er Mittelburgenland Reserve DAC. Hieronder vallen krachtige wijnen met opvoeding in nieuwe barriques. Ze mogen pas vanaf 1 maart in het tweede jaar na de oogst in de verkoop komen.
Van de primeurjaargang 2005 zullen naar schatting 800.000 flessen van ruim 40 producenten onder de benaming Mittelburgenland DAC op de markt gebracht worden.

Reageer op dit item