Rosé aan Zee, fris weer, hartverwarmende sfeer - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Rosé aan Zee, fris weer, hartverwarmende sfeer

We hadden het dit jaar wel écht voor elkaar. Het weer in het weekeinde van 11 en 12 juni was met afstand het slechtste van de afgelopen tijd. Toch lieten de bezoekers geen verstek gaan. Meer dan 460 roséliefhebbers bezochten deze derde editie van Rosé aan Zee. En t erwijl de regen, zeker op zondag, naar beneden gutste en de flessen rosé zo ongeveer vastvroren in de koelers met ijs, genoten de bezoekers toch van de geweldige sfeer op strandpaviljoen de Oase in Scheveningen.

Rosé blijft in elk geval onverminderd populair, en goede rosé komt uit steeds meer landen en streken. In elk land, waar rode wijn gemaakt wordt, wordt tegenwoordig ook rosé gemaakt. De 125 verschillende rosé’s uit 13 landen gaven een goed beeld van wat er wereldwijd aan rosé te krijgen is. Er waren zeer grote smaakverschillen tussen de wijnen van een groot aantal verschillende druivenrassen. Van strak droog naar zoet, van kruidig naar fruitig, van elegant naar geconcentreerd. De consument bleek nog steeds veel waarde te hechten aan de kleur van de wijn, hoewel dat over smaak, type en smaakgehalte weinig zegt. Frankrijk blijft een belangrijke bron, maar ook de wijnlanden uit de Nieuwe Wereld laten zich niet onbetuigd.

Maar ook het publiek bleek een zeer gevarieerde smaak te hebben. Wijnen in alle verschillende smaaktypen scoorden hoog. Voor de verkiezing van de meest populaire rosé werden ongeveer 200 deelnameformulieren ingeleverd. Het getuigde van de grote belangstelling onder het –grotendeels jonge- publiek.

Duidelijke winnaar van het publiek was de Willow Bridge Dragonfly Cabernet Sauvignon Rosé 2004, uit Western Australië van Friends & Wines (www.friendsandwines.com). Een volle ronde rosé, die aan de smaak van velen appelleerde. Deze wijn scoorde beide dagen hoog, met een tweede plaats op zaterdag en een afgetekende eerste plaats op zondag.

De rest van de top tien van het publiek was een bonte verzameling van overal. Heerlijk.
2. Casa Roma, Manzoni Moscato, Ingrocio Manzoni, Veneto, Vles & Co
3. Villa Maria, Private Bin Merlot/Malbec 2004 Nieuw Zeeland van LFE Groupe
4. Santa Carolina, Cabernet Sauvignon Rosé 2004, Lontué van Poot Agenturen
5. Karanika Wines, XM 2004, Xinomavro, Macedonië, Griekenland
6. Domaine de la Porte. La Vigne Du Clos 2004, Pinot Noir, Loire van Prins Wijn
7. Vinas del Vero Rosado 2004, Cabernet Sauvignon/Tempranillo, Aragon, Spanje, van Prins Wijn
8. Gladstone Vineyard Rosé, 2004, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Wairarapa, Nieuw-Zeeland van Gransjean.
9. Lagrein Rosato Frizzante, 2004, Lagrein, Veneto, Italië van Gransjean.
10. Domaine Michaud, Touraine, 2004, Pinot Gris, De Wijntherapeut

Beide dagen keerden de proevers tevreden huiswaarts. Op naar de vierde editie van Rosé aan Zee, begin juni 2006.

Reageer op dit item