Tierra del Fuego 2005, Bodegas Jacques et François Lurton, Mendoza - Perswijn
Wijn van de week

Tierra del Fuego 2005, Bodegas Jacques et François Lurton, Mendoza

Argentinië is een bijzonder wijnland. Veel mensen die het weten kunnen, zeggen al jaren dat het een grote belofte in zich heeft. Maar toch nog toe heeft men het nog niet helemaal kunnen waarmaken. Buurland Chili heeft nog altijd een voorsprong, vooral op het vlak van techniek, maar ook in de marketing van de wijnen. Chili heeft altijd veel moeten exporteren, terwijl Argentinië van nature een belangrijke thuismarkt had en niet zo nodig hoefde.

Jacques Lurton maakt wijnen in beide landen, en hij legt uit wat het verschil is: ‘Argentinië heeft een klimaat waarin de intensiteit van de zon de druiven een bijzondere rijpheid kan geven. De nachten zijn koel maar niet heel koud. In Chili heeft de zee veel meer invloed en kunnen de druiven alleen goed rijpen als de opbrengsten beperkt worden gehouden. Voor onze gewone wijnen kunnen we in Argentinië wel 20 ton per hectare oogsten (ongeveer 140 hectoliter, RdG). In Chili is de helft snel te veel. Dat betekent dat het in Argentinië veel gemakkelijker is om lekkere rijpe wijnen te maken voor een aantrekkelijke prijs. En over het verschil met Bordeaux hoeven we niet eens te praten. Daar is het gewoon onmogelijk om goedkope wijnen te maken die goed rijp en smakelijk zijn.’ De basiswijnen uit Argentinië van de gebroeders Lurton staan in de winkel onder de naam ‘Tierra del Fuego’. Ze laten zien wat Jacques bedoelt: ze zijn heerlijk rijp, ongecompliceerd en soepel. De witte is open en bloemig, met een lichte kruidigheid, wat vlierbloemen, peer, appel, frisheid en sap, lichtvoetig, droog, maar niet té (ongeveer 3 gram restsuiker). De rode heeft lekker fris fruit, is stevig en krachtig, met kersen en pruimen, wat bittertonen, prettig en toch karaktervol.

Spar, Sperwer € 2,95

Reageer op dit item