Château d'Oupia 2003, Minervois - Perswijn
Wijn van de week

Château d’Oupia 2003, Minervois

Jarenlang gold de Minervois als een streek van simpele landwijnen die lekker wegslobberden. De streek tussen Béziers en Carcassonne, in het dal van de Aude, bracht grote hoeveelheden wijn voort zonder veel karakter. De vruchtbare grond van het rivierdal liet de druiven lustig groeien en vraag naar simpele wijn was er genoeg. Maar gelukkig is daar verandering in gekomen. Er komen inmiddels heel wat fraaie wijnen uit de Minervois.

Net als voor de andere wijngebieden van de Languedoc staan de druiven grenache, syrah, carignan aan de basis van de wijnen van de Minervois. Het accent is de laatste jaren nog meer op kwalitatief goede druiven komen te liggen, met voorop de syrah. Binnen de Minervois is er zelfs een aparte appellation gekomen, Minervois La Livinière, waarin de syrah-druif centraal staat.
Voor de wijngaarden in de Languedoc was de warme jaargang 2003 een uitdaging, met nogal eens een positief resultaat. Veel meer dan de stokken in de Bordeaux of het noorden van Frankrijk zijn de druiven hier gewend aan zomerhitte en watertekorten. De druiven wortelen diep en passen zich aan bij de extreme omstandigheden. Daarom ook heeft dit jaar hier prima resultaten opgeleverd, met wijnen die krachtig en zeer rijp van karakter zijn. D’Oupia is een van de oudgedienden van de streek, met aan het roer de gelouterde André Iché, die een hele serie interessante wijnen maakt. Het domein bevindt zich in de nabijheid van Olonzac, aan de noordkant van de rivier de Aude. Deze Oupia is de ‘gewone’ châteauwijn, gemaakt om jong te drinken. In een warm jaar als 2003 is het al een meer dan voortreffelijk glas rood, intens, met sap en fruit, krenten en kruiden, pruimen en vijgen, frisheid en mooie tannines. Een mooi voorbeeld van de nieuwe generatie goede Minervois-wijnen. Heerlijk om nu te drinken.

Importeur: Moolenaar, € 6,50
www.hansmoolenaar.nl

Reageer op dit item