Onix 2001, Priorato - Perswijn
Wijn van de week

Onix 2001, Priorato

Vorige week schreven we over de nogal prijzige wijnen uit de streek Priorato, maar we hebben toch een betaalbaar exemplaar ontdekt. En nog heel lekker ook… Priorato is de wijn uit het achterland van Tarragona, de meest zuidelijk gelegen grote stand van Catalunya. Op de hoge en ongenaakbare terrassen groeien de druiven voor deze wijn, dezelfde die we ook tegenkomen in het zuidelijke Rhônedal: garnacha en cariñena. Die leveren gulle en tegelijk heel krachtige wijn, vooral door de hoge leeftijd van de (beste) stokken.

In het verleden was Rioja het enige gebied in Spanje dat faam genoot met zijn rode wijnen. In de loop van de jaren tachtig is daar rap verandering in gekomen, met de opkomst van onder andere Ribera del Duero en in iets mindere mate Navarra. Begin jaren negentig schoot de reputatie van Priorato, de wijnstreek aan de kant van de Middellandse Zee die door de Catalanen consequent ‘Priorat’ wordt genoemd, als een komeet omhoog. Ze hadden alles in zich om destijds de belangrijkste wijncriticus ter wereld, Robert Parker, te plezieren: een zeer rijp karakter en veel kracht, room en diepte. Door het kleine aantal boeren dat goede wijnen produceerde, ging de prijs van de wijnen als een raket omhoog. Maar door uitgebreide nieuwe aanplanten is er nu gelukkig weer wat rust aan het front. En de Onix wordt bovendien gemaakt door een betrouwbare coöperatie, waar goed wordt gewerkt en waar men qua prijs niet het onderste uit de kan wil. De Vinícola del Priorat werd opgericht in 1991. 125 boeren zijn lid van deze coöperatie. Samen bewerken ze 310 stukjes wijngaard met een oppervlak van in totaal 205 hectare. Op de steile hellingen (tot 30%) staan veel oude stokken, met lage opbrengsten, van niet meer dan een kilo per stok. De gebruikte druiven, garnacha en cariñena , staan aan de basis van een boeiende wijn, met een overtuigend grenache-karakter, zoet fruit, kersen, apart, met veel spanning, en heel betaalbaar bovendien. Een absolute aanrader.

Delivers/Gastrovino, € 7,95
Verkoopadressen: www.gastrovino.nl

Reageer op dit item