Viña del Frade, Roble 2003, Ribera del Duero - Perswijn
Wijn van de week

Viña del Frade, Roble 2003, Ribera del Duero

Nog niet zo lang geleden was Ribera del Duero een gebied met de status van een Mercedes: krachtige wijnen, voor (te) hoge prijzen. Dat was heel snel gegaan. Begin jaren tachtig was dit een landelijke streek, een ingeslapen stuk van de Spaanse hoogvlakte. Enige grote naam was Vega Sicilia -nog altijd zeer beroemd- en dat was het dan. Toen kwam Alejandro Fernandez met zijn Tinto Pesquera, een wijn die insloeg als een bom. Wijncritici, met name in de V.S., ontdekten deze streek, en plotseling was hij ‘hot’. Ribera del Duero stond op de kaart, en was er niet meer af te slaan. Hoewel, te veel jonge aanplant en overinvesteringen gooien wel wat roet in het eten…

Ribera del Duero bestaat als wijnstreek nog maar een jaar of twintig, maar zijn beroemdste wijn, Vega Sicilia, heeft al een geschiedenis van een eeuw, en dus voornamelijk als Viño de Mesa, tafelwijn. Maar dan wel een bijzondere tafelwijn, onder andere geschonken bij het (eerste) huwelijk van Prins Charles. Het bedrijf heeft een lange wachtlijst van belangstellenden die op de lijst van klanten willen komen, die jaarlijks wijn ‘mogen’ kopen. Een lichtend voorbeeld, dat uiteraard vroeg om navolging. Er zijn nu talloze nieuwe wijnbedrijven in Ribera del Duero, die proberen een graantje mee te pikken van de bekendheid van dit gebied, dat zich grofweg bevindt tussen Burgos en Valladolid. Dat lukt ze vrij goed, hoewel de grote nieuwe aanplant nog wel eens wijnen oplevert die de kracht en intensiteit missen waar deze streek zo populair mee is geworden. Aan de basis van de wijnen staat de lokale druif tintá del país, een eigen variant op Spanjes beste en bekendste druif, tempranillo.
Door de vele investeringen en jonge stokken is het mogelijk om heel betaalbare wijnen uit deze populaire streek te betrekken, zoals deze Viña del Frade. Hij wordt gemaakt door een bekend huis, Hijos de Antonio Barcelo, bekend van onder andere hun wijn uit dezelfde streek, Viñamayor, een betrouwbare Ribera del Duero. De Roble is een variant op de Crianza, die niet zo mag heten, omdat een Crianza minstens een jaar op eiken vaten moet rijpen, en de rijping op eiken (roble in het Spaans) bij dit type wijn meestal maar een paar maanden in beslag neemt. Toch heeft hij al een duidelijke houttoon, vanille, in combinatie met lekker zoet fruit, kruiden, zwoelheid, een gelikte stijl, lekker zwoel en toegankelijk, een prettig glas, dat veel Ribera del Duero biedt voor zijn geld.

Albert Heijn, € 5,99

Reageer op dit item