Scheidende hoofdinspecteur Michelin gul met kadootjes. - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Scheidende hoofdinspecteur Michelin gul met kadootjes.

Als een paus die aan het einde van zijn pontificaat nog wat geestelijken heilig verklaart, zo heeft Paul van Craenenbroeck, na een carrière van 22 jaar als inspecteur en vervolgens hoofdinspecteur van de Michelin-gids in de Benelux bij zijn laatste gids nog flink wat restaurants van een ster voorzien. In Nederland ditmaal overigens geen drie sterren. Die waren voorbehouden voor het Hof van Cleve, het Belgische restaurant dat vorig jaar al door concurrent GaultMillau werd gelauwerd met 19,5 punten.
Wel twee sterren voor -zeer verdiend- De Lindenhof in Giethoorn (18 punten GaultMillau) en voor De Zwethheul in Delft. Eén ster was er voor De Wolfslaar in Breda, het Hof van Sonoy in Giethoorn, De Kromme Watergang in Hoofdplaat, Le Cirque in Scheveningen, Latour in Noordwijk, het Schultenhuus in Zutphen en -nogal verrassend- voor Karel V in Utrecht en Château St. Gerlach in Valkenburg. Zonder twijfel veel verdiende sterren. Wel een opvallend aantal nieuwe sterren in (soms vrij klassieke) hotelkeukens, zoals in het geval van Latour (Huis ter Duin), Ciel Bleu (Okura), Karel V en Château St. Gerlach. In dat opzicht blijft Michelin zijn klassieke inslag trouw, hoewel er vanuit de gids wel eens twijfels zijn geuit over de mogelijkheid om in hotelrestaurants werkelijk hoge sterrenwaarderingen te behalen. Maar, toegegeven, dat gaat toch meer over drie sterren, en die zijn er in Nederland niet bijgekomen. Lichte teleurstelling daarover viel te bespeuren bij Sergio Herman, chef van restaurant Oud Sluis, en volgens velen een van de gedroomde kanperswijnen voor drie sterren. Vooral het feit dat hij door veel mensen werd opgebeld dat het misschien toch wel eens zover zou kunnen komen, had hem toch wat gespannen gemaakt. Maar het kwam er niet van. Misschien volgend jaar.
Hoewel het op de bijeenkomst van Michelin niet bekend werd gemaakt, moesten er uiteraard ook restaurants sterren kwijtraken. Een beetje logisch was dat in het geval van Vermeer, in het Amsterdamse Barbizon, na het vertrek van chef Pascal Jalhaij. Ook in het geval van Kaatje bij de Sluis zal het sterrenverlies na het vertrek van de vorige eigenaar zijn ingecalculeerd. Chef Imko Binnerts mocht (terecht) keurig zijn ster meenemen van Imko’s in IJmuiden naar zijn nieuwe restaurant in het Grand Winston Hotel in Rijswijk.
Per saldo alle reden voor de Nederlandse gastronomie om tevreden te zijn over de sterren regen van Michelin en met name over de scheidende Paul Craenenbroeck.

Foto: Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn

Reageer op dit item