Hema komt met nieuwe huiswijnen - Perswijn
Wijn van de week

Hema komt met nieuwe huiswijnen

Voor het grootwinkelbedrijf zijn huiswijnen niet onbelangrijk. In de huidige prijzenoorlog zijn betaalbare huiswijnen met een eigen gezicht een wapen in de strijd om de gunst van de consument. Een van de belangrijkste eisen voor een huiswijn is dan ook een aantrekkelijke prijs. Daarnaast mag een huiswijn niet te streng zijn, en vooral ook niet te veel karakter hebben. Veel zuren en tannines zullen de kopers van dit type wijn, dat juist een gemakkelijke slobberwijn wil, snel afschrikken. Het is interessant om te zien dat juist de HEMA zich met zijn nieuwe huiswijnen enigszins van dit concept lijkt af te keren. De huiswijn van de HEMA is tegenwoordig ánders. Alleen al het feit dat het geen literflessen meer zijn, is op zijn minst opvallend.

Daarmee is de boodschap van de HEMA duidelijk, zo lijkt het. Men wil zich afzetten tegen de literflessen van de supermarkt en zich onderscheiden met een hoger niveau wijnen, in elk geval qua prijsniveau en als het goed is ook op het punt van de kwaliteit. Daarbij is ongetwijfeld doelbewust het risico genomen dat een deel van de klanten het niet begrijpt en voor zijn huiswijn toch gewoon naar de supermarkt gaat. Een tikje gevaarlijk is het om alle kleuren uit Spanje te halen. Spanje is een goed wijnland, waar goedkoop kan worden ingekocht, maar in de warmere delen van Spanje wordt niet zo gauw een fruitige witte wijn gemaakt. Dat wreekt zich jammer genoeg in deze serie. Rosé en rood zijn goed, de witte wijn is echter duidelijk minder. Toe te juichen is de keuze voor een bag-in-box naast de flessen. Wijndrinkers moeten nu eens af van het idee dat wijn uit een doos minderwaardig is. Bag-in-box is juist handig, omdat je rustig elke dag een of twee glaasjes kunt nemen, zonder dat de kwaliteit terugloopt. Prima dus voor kleinere huishoudens. Te verwachten valt dan ook dat dit voorbeeld zal worden gevolgd en dat de kwaliteit van bag-in-box de komende jaren zal stijgen, als de wijndrinker het gemak er van echt gaat inzien.
‘Vin du Patron’ wit is iets limonade-achtig, mist fruit. De Rosé is krachtig, met goed fruit en nog opmerkelijk fris voor zijn jaargang, 2003. Huiswijn rood is lekker stevig, met veel zoet fruit, kersen, pruimen en wat kruiden, niet ingewikkeld, smaakvol, soepel, maar hij spartelt op een beschaafde manier toch tegen. Helemaal niet verkeerd dus.

HEMA, € 2,95 (actieprijs € 2,50)

Reageer op dit item