Carchelo 2003, Jumilla - Perswijn
Wijn van de week

Carchelo 2003, Jumilla

Goede wijnbouw schuift steeds verder op naar het zuiden. Jumilla, in het Spaanse binnenland bij Alicante, is een streek waar we 15, 20 jaar geleden nog niets speciaals van wisten te vernemen. Dit deel van de Spaanse hoogvlakte was helemaal gewijd aan de productie van grote hoeveelheden bulkwijn, die naar andere streken werd verkocht. Maar met de steeds betere bescherming van herkomstbenaming konden de wijnen niet zo gemakkelijk meer elders worden gebruikt, zodat de streek steeds meer op zichzelf was aangewezen. De komst van de druifluis, met een eeuw vertraging ten opzichte van de rest van Europa gaf de laatste stoot tot een modernisering van de streek.

De komst van de druifluis maakte het rooien van de oude en de aanplant van nieuwe stokken noodzakelijk. Zo konden de wijngaarden verbeterd worden, uiteraard ten koste van de nodige investeringen. Maar nu beginnen deze hun vruchten af te werpen in de vorm van betere wijnen, die bovendien vaak behoren tot de betaalbare categorie. Uiteraard gaat het om rode wijnen, waarin de lokale druif, monastrell, in het algemeen een hoofdrol speelt. De Monastrell is de Spaanse variant van de mourvèdre, die de wijnen van Bandol bijvoorbeeld hun kwaliteit geeft. Daarnaast vinden we hier andere Spaanse druiven, als tempranillo en de populaire Franse rassen merlot en cabernet-sauvignon. Een van de goede nieuwkomers in Jumilla is Bodegas Agapito Rico, in El Carche. Agapito Rico begon het bedrijf in 1983 door oude familiewijngaarden te moderniseren. Met voortreffelijke resultaten. Zijn ‘gewone’ Jumilla 2003 is een heerlijke wijn, op basis van voornamelijk monastrell (50%), aangevuld met 30% tempranillo en afgerond door 20% merlot. Door een gisting volgens de Beaujolais-methode (macération carbonique) blijft de wijn heerlijk fruitig. Hij heeft heerlijk kersenfruit, wat stevigheid, lekker sap, wat goede zuren, een aangenaam zoetje, met een soepele smaak, met een klein pepertje en een lichte stevigheid. Heerlijk.

Importeur: Okhuysen, Haarlem, prijs ongeveer € 5.
www.okhuysen.nl
helaas staat deze wijn niet op de website vermeld, ook niet als wordt gezocht op het (wel aangegeven) bodegas agapito rico.

Reageer op dit item