Zuid-Afrikanen maken leuke imitaties - Perswijn
Wijn van de week

Zuid-Afrikanen maken leuke imitaties

Vroeger was Japan het land van de beste imitaties, tegenwoordig heeft China de naam. En het lijkt er op dat dit soort landen op een gegeven moment niet meer imiteren, maar zelf geïmiteerd worden, omdat ze in feite leidend zijn geworden. Wie weet, misschien gaat het in wijnland wel hetzelfde. De wijnen van de Oude Wereld werden voluit geïmiteerd in de jaren zeventig en tachtig, maar zo langzamerhand begint de Nieuwe Wereld eigen wijnen te produceren die oude voorbeelden naar de kroon steken –of meer. Zou het bij Champagne ook zo kunnen gaan?

Op dit moment verkeert Frankrijk in een diepe wijncrisis, maar één gebied maakt daarop een uitzondering: de Champagne. Champagne heeft zo’n grote naamsbekendheid, dat het rustig blijft verkopen, zonder te lijden onder de wereldwijde economische malaise. Wereldwijd wordt gewaakt over de bescherming van het ‘merk’ Champagne en verder kan men rustig met de handen over elkaar blijven zitten –althans zo denkt men. Maar dat dacht men in de Bordeaux vijf jaar geleden ook. En zie de rokende puinhopen daar. Franse arrogantie komt voor de val, en Champagne zou hier iets van kunnen leren. Het is niet waarschijnlijk dat zulks gebeurt, tot de harde realiteit doordringt, maar dan is het vaak te laat.
Een land met interessante imitaties van Champagne is Zuid-Afrika. Verschillende huizen daar werken met mousserende wijnen die niet alleen zijn gemaakt op dezelfde manier als Champagne –met een tweede gisting op fles, voor het verkrijgen van de mousse- maar ze gebruiken ook nog eens dezelfde druiven als in de Champagne: pinot noir en chardonnay. Dat zien we bijvoorbeeld bij het huis Graham Beck en ook bij Simonsig, de winnaar van de prijs voor de beste mousserende wijn op Sprankelend. Dat is ook zo bij onze wijn van de week, de Pongrácz Cap Classique Brut, een fraaie mousserende wijn.
Het blijft onze wens dat dit soort wijnen vaker worden gedronken –we drinken met zijn allen niet genoeg mousserende wijnen, en daar moet nu eens een eind aan komen.
De Pongrácz rijpt twee jaar op fles en is gemaakt op basis van 60% pinot noir en 40% chardonnay. Hij is mooi breed in de geur, rokerig, met noten, citrus, wit fruit, appel en peer, een elegante en frisse smaak, mooie fijne mousse, tabak, goede zuren en bitters, een aangename droge stijl. Prima, en niet alleen voor feestelijke gelegenheden.

Importeur: Kaapkelder, Teuge, € 17,45; te koop bij de wijnhandel
Tel. 055-5788789
Geen website

Reageer op dit item