Sangre de Toro viert vijftigste verjaardag - Perswijn
Wijn van de week

Sangre de Toro viert vijftigste verjaardag

In een hectische tijd, waarin alles met de snelheid van het licht verandert, is het goed om te constateren dat er ook nog blijvende waarden zijn. Een daarvan –op wijngebied uiteraard- is de Sangre de Toro, het stierenbloed van het Spaanse, of liever gezegd Catalaanse- wijnhuis Torres. Deze wijn werd geïntroduceerd in 1954 en is still going strong. Dat is op zich natuurlijk al bijzonder, maar wat het nog eens extra speciaal maakt, is dat deze wijn ook altijd heel betaalbaar is geweest en gebleven. Dus geen bijzondere of onbetaalbare topwijn, maar een heerlijke rode wijn, gemaakt op basis van de eigen druivenrassen van de streek, garnacha en cariñena.

Destijds, in 1954, bij de introductie van de Sangre de Toro, was deze wijn zijn tijd vooruit. Op dat moment maakte Spanje vooral heel gerijpte, lichtgekleurde wijnen, die we zo goed kennen als de klassieke Rioja. Een lange rijping op Amerikaanse eiken vaten gaf dit type wijn zijn eigen karakter, een tikje bruin, warm, met veel vanille en niet al te veel fruit. Sangre de Toro –de naam refereert daar ook aan- is van het begin af aan een krachtige en volle, dieprode wijn geweest, heel anders dus. De wijn wordt gemaakt op basis van druiven die worden aangekocht door het huis bij boeren door de gehele provincie Catalunya. Daarmee heeft deze wijn ook recht op de herkomstbenaming Catalunya. Tweederde is garnacha, de druif die we als grenache ook tegenkomen in de Franse Rhônestreek, waar er heerlijke zachte wijnen van worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld Châteauneuf-du-Pape. De rest is cariñena, die de wijn souplesse en rondeur geeft. Een korte rijping op eikenhout van zes maanden, zorgt voor een vleugje hout, zonder dat het fruit er onder lijdt. De wijn waarmee de vijftigste verjaardag wordt gevierd, die van de jaargang 2003, is een typische Sangre de Toro, een wijn met aangename kruidigheid, zoet fruit, kersen en pruimen, een zachte en romige smaak, zachte tannines, heerlijk soepel en open, rond en prettig. In de winkel vinden we ook nog wat oudere jaren, als 2001 en 2002, maar ook deze wijnen tonen het betrouwbare karakter dat we kennen van de traditie van 50 jaar.

Importeur: Oud, Reuchlin & Boelen www.oudreuchlinboelen.nl
Te koop bij onder andere Gall & Gall, € 6,99

Reageer op dit item