Niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rang... - Perswijn
Wijn van de week

Niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rang…

Zelfs in militaire kringen wordt ‘de wijn van de week’ gelezen. Een adjudant vertrouwde me van de week toe dat hij wel eens wil kijken naar een goede tip, als we het maar een beetje betaalbaar houden. Tsja, de salarissen die het Ministerie van Defensie aan zijn personeel betaalt, zijn tegenwoordig geen vetpot. Maar de zoektocht naar betaalbare wijnen heeft niet altijd succes. En bovendien, wat is betaalbaar. In Oostenrijk proefden we onlangs de voortreffelijke Grüner Veltliners van het domein Bernhard Ott. Fantastische wijnen, maar de goedkoopste kost nog altijd € 7,75. Is dat betaalbaar of niet? Ten opzichte van zijn duurste wijn, die € 24,90 doet, wel. Maar voor supermarktbegrippen is het prijzig. Sorry, adjudant.

Het wijngoed Ott is een van de beste producenten in Donauland, de grote wijnstreek ten noorden van Wenen, in het vlakke dal van de Donau. Vruchtbare grond, waar je de plaats van aanplant van druivenstokken zorgvuldig moet kiezen, anders krijg je te hoge opbrengsten en slappe wijnen. Bij Ott is dat zeker niet het geval.
Onlangs kregen we de nieuwe jaargang binnen van de Grüner Veltliner van Ott, de ‘Am Berg’ 2003. De witte druif grüner veltliner is een van de paradepaardjes van de Oostenrijkse wijnbouw, maar in 2003 had men het er maar moeilijk mee. De grote hitte beroofde hem nogal eens van zijn frisse zuren, en de wijnboeren hadden grote moeite om hem in balans te houden en geen te zware wijn te maken. Ott heeft dit probleem opgelost door de druif op tijd te oogsten, zodat deze ‘Am Berg’ toch een frisse en betrekkelijk lichtvoetige stijl heeft gehouden. Dat moet ook, want deze wijn moet niet te moeilijk zijn en is bedoeld om direct te drinken, liefst nog deze zomer op een zonnig terras.
Het is een heerlijke bloemige Grüner Veltliner, open, geurig, met wat wit fruit, voorjaarsbloemen en een uitgesproken sappige smaak, lichtvoetig, maar tegelijk ook krachtig, heel typerend voor deze druif. Een beetje extra koolzuur helpt hem aan een aangename tinteling. Volgende week weer een nóg betaalbaarder wijn…

Importeur: Sauter Wijnen, Maastricht
Tel: 043-3637799
e-mail: info@sauterwijnen.nl
web: www.sauterwijnen.nl

Reageer op dit item