Indomita, Quintus 2003, Pinot noir, Maukauwe Vineyard, Casablanca Valley - Perswijn
Wijn van de week

Indomita, Quintus 2003, Pinot noir, Maukauwe Vineyard, Casablanca Valley

Een van de klassieke druiven van Frankrijk, meester van de rode Bourgogne, is de Pinot noir. Maar, anders dan de broertjes Merlot en Cabernet-sauvignon, vonden we hem niet zo vaak in de wijngaarden van de Nieuwe Wereld. Maar daar lijkt verandering in te komen. In het verleden wist men niet zo goed raad met deze moeilijke druif, maar men heeft zo langzamerhand weten uit te maken waar hij het beste kan worden aangeplant. Essentieel is een koel klimaat, en dat is nu eenmaal weinig voorhanden in de warme klimaten van de Nieuwe Wereld. Frisheid van de zee is de meest gebruikelijke oplossing.

De beste Pinot Noirs vinden we daarom ook in het koele Nieuw-Zeeland, weinig in het warme Australië, in Sonoma Coast, ten noorden van San Francisco, en in Chili Casablanca Valley, een gebied dat direct onder de invloed ligt van de Indische Oceaan met zijn koude golfstroom. De Chileense exemplaren zijn ongetwijfeld wat minder spectaculair dan die uit Californië of Nieuw-Zeeland, maar ze hebben één groot voordeel: ze zijn veel goedkoper. Dat blijft een van de sterke punten van de Chileense wijnbouw. De kosten van de grond zijn hier veel lager en arbeidsloon is een fractie van het bedrag dat door wijnproducenten in het rijke westen moet worden neergeteld.
Dat betekent nog niet dat de Quintus Pinot Noir een goedkope wijn is, maar voor een goede Pinot noir is het in feite geen geld. Importeur Pieter Wielinga was zo onder de indruk van deze wijn, dat hij de hele oogst kocht en op vat liet leggen. Een voortreffelijk idee, met een mooi resultaat. Het blijft ook mooi getypeerd Pinot Noir, het eiken domineert niet, er is heerlijk bosfruit, mooi zoet pinot in de geur, rokerig, een beetje stinkerig ook, zoet fruit, kersen, een goede smaak, wat bitters, weinig tannines, heel
lekker en klaar om direct te drinken.

Importeur: Wielinga, 6,50
www.wielinga.nl
Molenstraat 34 8913 BC Leeuwarden
Telefoon 058 – 212 58 06
E-mail: info@wielinga.nl

Reageer op dit item