Wijnimport Bart presenteert...! - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Wijnimport Bart presenteert…!

Wijnimport J. Bart, een van Nederlands grootste leveranciers aan de horeca – en daarmee dus een in hoge mate smaakbepalend bedrijf -, hield recentelijk een road show waarbij wijnen van vier producenten werden voorgesteld. De aftrap was in NY Basement, het restaurant van Hotel New York in Rotterdam. Daarna kwamen Bistro ‘t Schippersrijk in Uitgeest en Restaurant élevé (inderdaad, met kleine letter) in Leeuwarden aan de beurt.


De producenten die centraal stonden, waren het Sloveense Dveri – Pax, Weingut Georg Mosbacher uit de Duitse Pfalz, Diemersdal uit Zuid-Afrika en Wairau River uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough. Klassiek Europa en Nieuwe Wereld dus. Alle vier profileren zich in de eerste plaats met hun witte wijnen. Wil je die wijnen als particulier drinken, dan zul je in de meeste gevallen uit eten moeten gaan in een van de restaurants die door Bart beleverd worden. Alleen enkele van Mosbacher zijn direct te bestellen via

QV Select. Hopelijk worden het er binnenkort wat meer.

Dveri – Pax

Dat was even opkijken. Een collega-wijnschrijver die ineens exportmanager blijkt te zijn geworden. Commercieel gezien overigens zo’n gekke stap nog niet, maar dat terzijde. In dit geval gaat het om Robert Gorjak die nu wijnen van een bedrijf uit zijn geboortestreek aanprijst: Dveri – Pax.Zijn geboortestreek én het werkgebied van Dveri – Pax is het Sloveense deel van de Steiermark, Štajerska Slovenija. Dat ligt in het noordoosten van het land, op luttele kilometers van de grens met Oostenrijk en met als dichtstbijzijnde Sloveense stad Maribor. Het heuvelachtige gebied vertoont niet alleen in landschappelijk opzicht de nodige overeenkomsten met het Oostenrijkse deel van de Steiermark, maar eveneens wat betreft de manier van wijnmaken. Dveri – Pax opereert vanuit een eeuwenoud landgoed in het plaatsje Jarenina. De kelder daarvan dateert uit 1139 en werd eeuwenlang gebruikt door benedictijner monniken voor het maken van wijn. Men kan dus met recht spreken van enige traditie.

Dat Štajerska ooit deel uitmaakte van het multiculturele Habsburgse rijk, blijkt wel uit de aanwezigheid in de wijngaarden van de van origine Hongaarse furmint, de druif die onlosmakelijk verbonden is met Tokaj. Het is een echte specialiteit van Dveri – Pax en andere bedrijven in de regio die hem droog vinifiëren. Zijn plaatselijke naam šipon zou een verbastering zijn van het Franse ‘si bon’, uitgesproken door Napoleon die begin 19e eeuw op zijn veroveringstochten ook het huidige Slovenië aandeed. Een mooi verhaal. Furmint is overigens een van de vele rassen die Dveri – Pax aangeplant heeft staan. Alles bij elkaar zijn dat er al gauw een stuk of tien.

Favoriete wijnen tijdens de proeverij:

Šipon 2013

De basisversie van de furmint, al kun je deze kwalitatief beslist geen ‘instapwijn’ noemen. Prijstechnisch ook niet trouwens. Aromatisch eerder aan de neutrale kant, door zijn citrustoets en 6,2 g/l zuren vol spanning. De 5,8 g/l restsuiker als tegenwicht voor die zuren zorgt voor balans en toegankelijkheid.

Ilovici 2011

Nogmaals een botteling van furmint, nu met 18 maanden opvoeding in vaten van 3000 liter van Sloveens – nee, in dit geval geen Slavonisch – eikenhout. En met als uitgangsmateriaal een wat krachtiger en rijper wijn dan voor de ‘gewone’ Šipon. Met minder zuren en minder restsuiker, maar wel meer structuur. Met kracht, finesse en lengte een even originele als intrigerende wijn. En vooral super gastronomisch. Wie durft?

Traminec 2015

Je hoeft geen talenwonder te zijn om te raden om welke druif het hier gaat: traminer. Droog gevinifieerd met 2,1 g/l restzoet, maar ook met bijna 5 g/l zuren. Geen logge toestanden dus, als nog zo vaak in de Elzas. Integendeel: fijn aromatisch met rozenblaadjes en lychee, mooi kruidig, flink wat body, perfect in balans. Ook al kan het best, je hebt die clichématige ‘Aziatische’ keuken er niet echt bij nodig.

Georg Mosbacher


Weingut Georg Mosbacher is gevestigd in Forst an der Weinstrasse, een van beste dorpen van de hele Pfalz in de Mittelhaardt. De naam ervan verwijst naar stichter Georg Mosbacher, maar het is tegenwoordig zijn nazaat Sabine Mosbacher-Düringer die er de scepter over zwaait. Ze doet dat samen met haar wederhelft Jürgen Düringer. De twee leerden elkaar kennen tijdens hun studie oenologie in Geisenheim.Al was Mosbacher een van de eersten in Duitsland om met sauvignon blanc aan de slag te gaan en won het in november 2015 nog een prijs voor Cabernet Blanc bij een competitie voor PIWI’s (schimmelbestendige druivenrassen), de kernactiviteit van het bedrijf draait bijna vanzelfsprekend om Riesling, goed voor ruim driekwart van de in totaal 20 hectare aanplant. Het lijstje met wijngaarden waarin Mosbacher percelen heeft, is er een om van te watertanden. Er staan niet minder dan vijf VDP.Grosse Lagen op: Freundstück, Jesuitengarten, Pechstein en Ungeheuer in Forst en Kieselberg in het naburige Deidesheim. Onbetwiste topwijngaarden. Om nog te zwijgen van de nodige Erste Lagen die daar bij komen.

Favoriete wijnen tijdens de proeverij:

Weissburgunder trocken 2014

Verrassend aromatisch voor een wijn van weissburgunder, super sappig, zuiver en levendig. Aangenaam en gastronomisch ruim inzetbaar, met alles in juiste proporties. Hoge doordrinkfactor, gewoon lekker.

Riesling trocken 2015

Nog piepjonge Gutsriesling, onmiddellijk aan de neus als zodanig herkenbaar. Lichtvoetige smaak met slechts 11,5 % alcohol, groene appel, citrusfruit en pittigheid. Met 5,5 g/l restsuiker bij 7,9 g/l zuren knapperig droog.

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Kabinett trocken 2014

Wat gerijptere en ook wat complexere wijn dan de Gutsriesling met een half procent meer alcohol en vrijwel identieke waarden voor restzoet en zuren. Elegant qua structuur en met een niet te missen, want duidelijk aanwezige minerale toets. Wat leuk trouwens dat zulke Kabinetts überhaupt nog bestaan. Hoe lang zal dat nog duren?

QV Select € 12,25

Forster Riesling trocken ‘Basalt’ 2014

Afkomstig Uit de Grosse Lage Pechstein met zijn donkere basaltaders. Wat ze bij VDP een Ortswein noemen en dan een van de ambitieuze soort. Je zou hem ook als Terroirwein kunnen bestempelen. Eerder een informeel Grosses Gewächs gelet op zijn extract, rijpheid (13% alcohol) en diepgang. Complex, nadrukkelijk sterk mineraal en afgerond door discreet, maar functioneel restzoet (6,7 g/l). Een echte aanrader.

QV Select € 21,00

Ungeheuer Riesling Grosses Gewächs 2012

Anders dan de naam misschien suggereert, een wijn waar je niet bang voor hoeft te zijn. Integendeel, dit is juist het neusje van de zalm bij Mosbacher. Duidelijk ontwikkeld in de neus met sporen van lijnolie en licht nootachtig. Ondanks de op papier flinke zuren en lage restsuiker mooi harmonisch van smaak. Een zoveelste bewijs dat wijnen van dit kaliber een paar jaar de tijd moeten krijgen om zich volledig te kunnen ontplooien. En ook bij deze Ungeheuer ontkom je natuurlijk niet aan mineraliteit.

QV Select € 30,50


Diemersdal

Diemersdal Estate is gelegen in Durbanville, aan de noordkant van Kaapstad en met een prachtig uitzicht op de Tafelberg. De historie van de plaas gaat terug tot 1698. Het herenhuis is dan ook gebouwd in Kaaps-Hollandse stijl met de bekende klokgevel en witte muren. Over historie gesproken, op Diemersdal wordt al ruim drie eeuwen wijn gemaakt. Sinds 1885 en zes generaties lang gebeurt dat door de familie Louw, waarmee dus sprake is van een stevige familietraditie. Dat de Louws hun werk serieus nemen, blijkt ondermeer uit hun lidmaatschap van de associatie Cape Vintner Classification, een initiatief van een groep Kaapse wijngoederen om de kwaliteitslat zo hoog mogelijk te leggen.De natuurlijke omstandigheden in Durbanville helpen alvast bij dat kwaliteitsstreven. Diemersdals wijngaarden op de Dorstberg (!) profiteren namelijk van verkoelende mist en wind van de nabije Atlantische Oceaan in het westen. Verder hebben ze een enigszins rode bodem van verweerd graniet en klei, een zogeheten Hutton bodem, en krijgen ze jaarlijks 700 mm regen. Irrigatie kan daardoor achterwege blijven. Hoewel Diemersdal ook het nodige rood produceert, staat het primair bekendstaat om zijn witte, met voorop Sauvignon Blanc. Het meest opvallende druivenras dat aangeplant staat, is grüner veltliner. Diemersdal is tot nu de enige Zuid-Afrikaanse producent die daarvan een commerciële botteling op de markt brengt. Helaas heb ik die nog niet kunnen proeven.

Favoriete wijnen tijdens de proeverij:

Sauvignon Blanc Reserve 2015

Tegelijk strakke, en toch behoorlijk rijke wijn met enerzijds 7,7 g/l zuren bij 2,1 g/l restsuiker, en anderzijds 13,8% alcohol. Eigenlijk is de ietwat groene en grassige toets – hoe populair ook in Zuid-Afrika – niet helemaal in overeenstemming met mijn persoonlijke voorkeur. Denk er echter een dozijn oesters bij en het verhaal wordt ineens heel anders.

8 Rows Sauvignon Blanc 2015

Nog droger, maar ook wat lager in de zuren, deze 8 Rows. Gemaakt in een wat minder ‘confronterende’ stijl. Zuivere smaak, voorbeeldig rijp en evenwichtig, ook hier flink wat body met 13,4% alcohol. Typisch voor het nu al bejubelde 2015?

Unwooded Chardonnay 2015

Zondermeer sympathieke wijn die veel slanker overkomt dan hij met zijn 13,7% alcohol in feite is. Zou dat soms komen omdat hij houtvrij is? Fris en levendig van smaak met impressie van niet al te groene appel plus een kruidig bittertje na.

Pinotage 2014

Something completely different na het frisse wit, deze Pinotage met 14 maanden Frans eiken. Biedt wat je van een ‘typische’ versie verwacht: veel kleur en smaak. Geen ultieme verfijning, maar wel vlezig en stevig in het fruit met daarnaast roostertonen en wat leer.

Wairau River Wines

Als ik het goed begrepen heb, betekent Wairau in de taal van de Maori’s ‘vele wateren’. Toepasselijk voor de naam van een rivier, die op zijn beurt zijn naam verleend heeft aan wijnproducent Wairau River, een familiebedrijf dat te vinden is in de nabije omgeving van Blenheim. Opgericht in 1978 is het een van de ‘oudgedienden’ in Marlborough, daarmee in het bezit van uitgestrekte eigen wijngaarden en dus volledig onafhankelijk. Nog een voordeel: een relatief binnen de context van booming Marlborough betrekkelijk oude aanplant.Wie Marlborough zegt, zegt vandaag de dag bijna in één adem ook Sauvignon Blanc. Mijn enthousiasme voor Sauvignon Blanc is echter beperkt, ook wanneer die uit het Nieuw-Zeelandse Sauvignonmekka bij uitstek komt. Die van Wairau River is zeker niet verkeerd, maar je moet er wel een liefhebber van witte grapefruit voor zijn. Gelukkig hebben ze bij datzelfde Wairau River nog heel wat meer pijlen op hun boog. Zie bijvoorbeeld hun droog gevinifieerde versies van rassen als pinot gris, riesling en gewürztraminer. Wijnen waarvoor dus ook geen gastronomische toevlucht tot ‘de’ Aziatische keuken nodig is.

Favoriete wijnen tijdens de proeverij:

Riesling 2015

Dat doet de Rieslingliefhebber deugd: nu eens geen vage halfzoete toestanden, maar gewoon een puike droge uitvoering met 7,7 g/l zuren en slechts 5,4 g/l restsuiker. Als echte Riesling herkenbaar aan het citrusfruit en perzik plus een flinke dosis mineralen. Of je ‘m blind geproefd direct in Nieuw-Zeeland zou plaatsen? Dan moet je een wel zeer ervaren proever zijn.

Pinot Gris 2015

Nog een aangename verrassing, deze droge Pinot Gris met maar 2,8 g/l restzoet. Deels op oud hout vergist, deels op staal met lie-contact. Mede dankzij de behoorlijk oude stokken in het bezit van een opmerkelijke intensiteit en rijk mondgevoel. Denk verder aan wit fruit als peer. In Europese termen: meer Baden dan Elzas.

Pinot Noir Reserve 2014

Dat moet mij weer eens overkomen. Vind ik iets heel goed, blijkt het spul moeilijk leverbaar. Want wat stond er in het proefboekje te lezen? “Alleen vandaag te bestellen. Maximaal 6 flessen per bedrijf. Verwacht september 2016.” Tja. Voor de standaard Pinot Noir gelden die beperkingen niet, maar hoewel dat een nette wijn is, kan hij niet tippen aan de Reserve. Bij een proeverij van het Nieuw-Zeelandse magazine Cuisine eindigde de standaardversie op een weliswaar verdienstelijke achtste plaats, maar de Reserve op de eerste. Puur en geconcentreerd, zwarte kersen, roosteraroma’s van eersteklas hout, geweldige lengte.

Importeur: J. Bart Wijnimport

 

Reageer op dit item