Rosé aan Zee: begin met regen, einde in de zon - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Rosé aan Zee: begin met regen, einde in de zon

Net voor op zaterdag de eerste rosé van het Perswijn-evenement Rosé aan Zee 2004 werd uitgeschonken kwam de regen nog met bakken naar beneden. De wind blies de rosé en de gasten naar binnen, maar daar was de stemming even zonnig als vorig jaar. Binnen was het warm, zo warm dat tijdens wat regenvlagen de ramen besloegen. De zondag werkte het weer beter mee en konden de wijnen lekker buiten worden geproefd in een heerlijk zonnetje, opgefrist door een lekker windje.

Een enorme mensenmassa probeerde bij de meer dan 230 verschillende rosé’s te komen. In totaal meldden zich bijna 600 proevers in het weekeinde van 12 en 13 juni bij Strandpaviljoen de Oase, aan het Noorderstrand van Scheveningen. Een aantal dat beduidend hoger lag dan dat van vorig jaar. Zaterdag moesten aan de deur zelfs proevers, die zich niet tijdig hadden aangemeld, worden geweigerd. Heel jammer natuurlijk, maar de strandtent was op een gegeven moment behoorlijk afgeladen.

Net als vorig jaar waren er weer jonge proevers, die nieuwsgierig grepen naar alle verschillende rosé’s en die de mensen achter de tafels uitleg vroegen over de gepresenteerde wijnen. Dat is precies ook wat rosé zo aantrekkelijk maakt, het is typisch een wijn van niet-moeilijk doen, en dat is wat we gedurende de zomerdagen ook zo graag willen. Ook aantrekkelijk is het grote verschil in stijl. Je hebt rosé van beendroog tot licht zoet en van diep en donker van kleur tot heel lichtvoetig en sappig. Dus een rosé voor elke smaak, en bovendien een wijn die goed te combineren is met veel gerechten.

Voor de publieksprijs was het dan ook moeilijk kiezen. Op de ingeleverde briefjes kwamen veel verschillende wijnen voor, maar uiteindelijk sprongen er op beide dagen een paar wijnen duidelijk uit.
Winaar van de zaterdag werd een van de rosé’s van het Domaine du Haut-Gléon, de Gris. Deze bleekrose rosé werd door de meeste mensen aangegeven als hun beste Rosé. Geheel in lijn met de resultaten van de roséproeverij van Perswijn, waarbij deze rosé eveneens als een van de beste naar voren kwam. De tweede plek ging naar de Sancerre van Bailly-Reverdi, de winnaar van vorig jaar. Als derde eindigde de Saint-Clair, een rosé uit Nieuw-Zeeland, een zeer populaire rosé.

Uitslag publieksprijs Zaterdag 12 juni
1.Domaine du Haut-Gléon, de Gris, Vin de Pays de la Vallée du Paradis
Importeur : Ron Cohen
2.Bailly-Reverdy 2003, Sancerre
Importeur: Gouden Ton, € 15,60
3.Saint Clair 2003, Nieuw-Zeeland
Importeur: Poot, € 11,50

Op zondag proefden de mensen niet minder serieus, en het was interessant om te zien dat er drie andere wijnen aan kop eindigden. De eerste plaats ging naar de gemakkelijke Duck Rosé van Capel Vale, uit West-Australië, een heel aromatisch glas rosé, niet helemaal beendroog. De tweede plaats was voor de voortreffelijke Zuid-Afrikaanse rosé van Mulderbosch, op basis van cabernet-sauvignon. Plek drie was voor de Nicodemi Rosé uit Italië, een Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo.

Uitslag publieksprijs Zondag 13 juni
1.Capel Vale, Duck Rose 2003, Geographe
Importeur : Vinites, € 11,00
2.Mulderbosch Cabernet-Sauvignon 2003
Importeur: Fourcroy-Lenselink, € 9,-
3.Fattoria Nicodemi 2003, Montepulciano d’Abruzzo Cerasuolo
Importeur: Vles & Co, € 6,75

Totaalscore gehele weekeinde, alle stemmen opgeteld
1.Domaine du Haut-Gléon, de Gris, Vin de Pays de la Vallée du Paradis
Importeur : Ron Cohen, € 17,50
2 Capel Vale, Duck Rose 2003, Geographe
Importeur : Vinites, € 11,00
3Mulderbosch Cabernet-Sauvignon 2003
Importeur: Fourcroy-Lenselink, € 9,-

Het was een bijzonder geslaagde proeverij, in de sfeer die bij rosé past, losjes en ontspannen.

Reageer op dit item

nl Nederlands