Michel Rolland op uitnodiging NGS in Hotel The Grand - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Michel Rolland op uitnodiging NGS in Hotel The Grand

‘Ik weet eigenlijk ook niet wat ik doe. De ene keer werkt het, de andere niet.’ De befaamde wijnconsulent Michel Rolland, die op maandag 10 mei op uitnodiging van het Nederlandse Genootschap van Sommeliers een serie wijnen van eigen hand presenteerde, was de eerste om zijn bijdrage te aan de getoonde producten te relativeren. Het was een unieke proeverij, niet in de laatste plaats omdat de ontspannen Rolland zijn ‘geheim’ of ‘recept’ niet als het ware geloof presenteerde. Hij plaatst zijn mening graag tegenover die van anderen, door te benadrukken dat er op sommige vragen wel tien antwoorden mogelijk zijn. De proevers konden aan den lijve ondervinden dat de wijnen heel verschillend van stijl waren. De gepresenteerde Toro bijvoorbeeld, Campo Eliseo, kreeg uit de zaal als commentaar dat de zuren nogal hoog waren. Rolland legde uit dat de zuren in de wijn juist laag waren, te oordelen naar de analyse van de wijn, en verklaarde deze indruk door de levendige tannines van de wijn. Een beter bewijs dat er niet alleen sprake is van de hand van de meester, maar ook van een duidelijke invloed van terroir en druif (in dit geval tempranillo) was niet te geven. Er is wel een hand van de meester, zoveel is zeker, maar het is een zachte hand. Het oogsten van perfect rijpe druiven staat bovenaan het lijstje van Rolland. Meer over deze interessante proeverij en de geproefde wijnen –met als hoogtepunt de ‘eigen’ wijnen Fontenil en Le Bon Pasteur- in een van de komende nummers van Perswijn.

Geproefde wijnen
La Grande Clotte 2001, Bordeaux/wit
Marqués de Caceres, MC 2002, Rioja
Marqués de Caceres, Gaudium, 1996
Clos de los Siete 2002, Mendoza, Argentinië
Campo Eliseo 2001, Toro, Tinta de toro, Spanje
Remhoogte Estate, Bonne Nouvelle 2002, Stellenbosch, Zuid-Afrika
Belgrave 2001, Haut-Médoc
La Garde 2001, Pessac-Léognan
Le Bosq 2001, St.-Estèphe
Essence de Dourthe 2001, Bordeaux
Fontenil 2000, Fronsac
Le Bon Pasteur 2001, Pomerol

Reageer op dit item