Domaine du Pesquier 2003, Vin de Pays de Vaucluse - Perswijn
Wijn van de week

Domaine du Pesquier 2003, Vin de Pays de Vaucluse

Toen we vanochtend wakker werden, vroegen we ons even af of het écht al ochtend was. Het was zo donker dat we de ochtendkrant amper konden lezen. Kou en regen deden meer aan november denken dan aan een fijne voorjaarsdag. Een paar dagen geleden werd ons al verteld dat de vrijdag een ‘verregende dag’ zou worden. Waarom moest juist deze weersvoorspelling nou weer kloppen?
De witte wijnen bleven dus in de koelkast en aan rosé moesten we al helemaal niet denken. Daardoor zouden we misschien wel in een zomerstemming komen, en dat was niet zo gepast op deze regenachtige dag. Echt weer dus om eens een rode wijn uit het extreem zonnige 2003 te proberen. De zomerzon had de suikergehaltes tot recordhoogte opgejaagd, dus een flinke kans dat een rode wijn uit dit jaar flink wat alcohol zou bevatten. En aan een warme wijn met een flinke portie alcohol hadden we wel behoefte.
Maar het alcoholgehalte in de landwijn van het Domaine du Pesquier viel nog best mee: 13,5%, althans als we het etiket moeten geloven. Het was precies de wijn waar we zin in hadden. Ondanks het volle en warme karakter had hij ook fruit, bijna Beaujolais-achtig. Knap gedaan, en slim, de balans is gebleven en het is een wijn geworden om lekker jong te drinken. Het is de ‘petit Pétrus’ van eigenaar Guy Boutière, gemaakt van 50% merlot (de druif van de echte Pétrus) en 50% syrah (de eigen druif van de streek). Deze combinatie van druiven, de syrah uit de Rhône de merlot uit de Bordeaux, levert een wijn op die als een landwijn de fles in gaat, Vin de Pays Vaucluse. Een heerlijke wijn, met wat chocolade en kruiden, warm en zwoel, pruimen en bessen, warm, zwoel, lekker zacht van smaak, rond en sappig.

Wijnkoperij Okhuysen, € 5,95
www.okhuysen.nl

Reageer op dit item