La Baume, Summer Red: smakelijk alternatief voor Rosé - Perswijn
Wijn van de week

La Baume, Summer Red: smakelijk alternatief voor Rosé

Met de doorbraak van Rosé -met een groei naar 5% van de wijnverkoop- zullen de wijnproducenten zich nog wel eens over het hoofd krabben hoe nog beter op deze nieuwe trend in te spelen. Meer en betere Rosé maken is een optie, maar er zijn nog andere mogelijkheden. Een interessante is het maken van een wijn die geen Rosé is, maar die toch als een Rosé wordt gedronken: Summer Red. Geniaal, waarom is het niet eerder bedacht?

Het kwam er al een beetje aan, de diepgekleurde Rosé-achtige wijnen met meer smaak dan een gemiddelde Rosé. Bordeaux Clairet is een bekend voorbeeld, Montepulciano d’Abruzzo een veel minder bekend. Maar het kan nog verder gaan, door een wijn te maken die nog meer tegen een rode wijn aanleunt. Het overgangsgebied is niet scherp. De kleur van de wijn is voornamelijk afhankelijk van de duur van de gisting op de schillen. Een nachtje op de schillen geeft een Rosé. Meerdere dagen, een week, meer weken, geeft (een steeds diepere) rode wijn. Hij kan dus gemaakt worden zoals men hem hebben wil. Een summer red is daarmee in de praktijk een wijn die tussen een rode wijn en een Rosé in zit. Een gisting van een, twee dagen geeft een lichte rode wijn, vol fruit en geschikt om even koel te drinken als een Rosé.
Een van de eersten die met een Summer Red is gekomen, is La Baume, een wijnbedrijf uit de Languedoc, Frankrijk. Uiteraard in een passende uitmonstering, met wulpse dame en schroefdop. En daar hebben we helemaal niets tegen, integendeel. De schroefdop lost problemen met kurkluchtjes perfect op, en voor het openen is geen kurkentrekker nodig. Handig bij de picknick en op het strand.
De La Baume Summer Red is heerlijk fruitig, met kersen, aardbeien en frambozen, een mooie volle smaak, romig en sappig, met zuren en veel frisheid; krachtig en toch soepel.
Drinken bij 6-8 graden. Hopelijk wordt het dan ook nog mooi weer.

Te koop bij de betere wijnhandel, prijs € 5,95
In Amsterdam o.a. bij Pasteuning, Willemsparkweg.

Website: http://www.brlhardy.com.au/brands/labaume.html
La Baume is een onderdeel van het Australische Hardys. De website geeft overigens (vreemd genoeg) geen informatie over deze wijn.

Reageer op dit item