Rueda Condesa Eylo, Verdejo 2002 - Perswijn
Wijn van de week

Rueda Condesa Eylo, Verdejo 2002

Rueda, ten zuiden van Valladolid, is voor het grote Castilla y León, het hart van het oude Spaanse koninkrijk, een buitenbeentje. Het gebied maakt als vrijwel enige witte wijnen in een zee van blauwe druiven, die we vinden in alle omliggende streken, zoals onder andere Toro en Ribera del Duero. Maar de witte specialiteit van Rueda is geen gril van vandaag of gisteren. Al in de Middeleeuwen werden hier witte wijnen gemaakt op basis van de verdejo-druif.
Deze verdejo is zonder twijfel het geheime wapen van Rueda. Bijna de helft van de aanplant van de streek bestaat uit deze druif, bijna 3300 hectare op een totaal van 7250. Deze rare druif blijkt werkelijk uniek te zijn, en buiten de streek zelfs helemaal niet voor te komen. De verdejo -wat zoiets betekent als onrijp, groenachtig- blijkt zelfs in de hitte en de droogte van Rueda -niet meer dan 400 millimeter regen per jaar- nog frisse en aromatische wijnen op te kunnen leveren. Een tweede belangrijk element in de frisheid van de wijnen uit Rueda is de hoogte waarop de wijngaarden zich bevinden. Op 700 meter koelt het in de nachtelijke uren nog behoorlijk af, zoals we dit voorjaar aan den lijve ondervonden. De nachtelijke afkoeling zorgt voor de krachtige aroma’s en het behoud van de zuren in de wijn. Meer en meer ook wordt ´s nachts geplukt, om de druiven optimaal koel in de pers te krijgen. Het bewaren van het fruit is een van de speerpunten van de streek. De fruitige en sappige producten moeten om die reden ook jong worden gedronken, liefst binnen een jaar na de oogst. Daarmee is het deze zomer tijd voor de 2002 Rueda, zoals de smakelijke en karaktevolle Condesa Eylo, Verdejo 2002. Een heerlijke, typische Rueda, met een mooie open geur, waarin kruisbessen en vlierbloemen, prettig en sappig in de smaak, met wat stevige zuren, een mooie frisheid, levendig en intens, mooi zuiver. De perfecte zomerwijn.

Importeur: Kwast, € 6,95,-
website: www.kwastwijnkopers.nl
site nog in ontwikkeling, geeft weinig informatie en geen verkoopadressen. Werkt niet onder netscape of mozilla, alleen onder explorer

Reageer op dit item