Restaurant Foody's in Rotterdam wint prijs voor de beste wijnkaart - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Restaurant Foody’s in Rotterdam wint prijs voor de beste wijnkaart

Door Ronald de Groot en Frank JacobsGastheer Arjen Slinger van het trendy restaurant Foody’s in Rotterdam ontving op zondag 14 april met zichtbare trots de prijs voor de beste wijnkaart uit handen van juryvoorzitter Hubrecht Duijker. Philine Weeber van het California Wine Institute, sponsor van de wijnkaartprijs, verraste Arjen vervolgens met een mooie cheque, goed voor een reis naar Californië voor twee personen.

De uitreiking van de prijs voor de beste wijnkaart van 2003 vond plaats tijdens het evenement "Ontdek de Nieuwe Wereld" in het historische gebouw van het sfeervolle Amsterdamse hotel The Grand. Voor de eerste keer reikte juryvoorzitter Hubrecht Duijker prijzen uit in twee categorieën. Naast de prijs voor de beste restaurantkaart aan Foody´s ging de prijs voor de beste categorie eetcafé´s naar Eetcafé De Klap in Den Haag.

Al in 1994 nam Perswijn het initiatief voor de jaarlijkse toekenning van een prijs voor de beste wijnkaart van Nederland. Sinds 1999 wordt de wedstrijd georganiseerd in samenwerking met het horecavakblad Misset Horeca.

Doel van deze wedstrijd is de bevordering van de kwaliteit van de wijnkaart in het Nederlandse restaurant. Want, in tegenstelling tot de kaarten van de winnende restaurants zijn veel wijnkaarten onoverzichtelijk en verschaffen zij de gast onvoldoende informatie. De gast zonder grote wijnkennis zal dan al snel geneigd zijn platgetreden paden te bewandelen en te kiezen voor bekende namen, simpelweg te gokken of de huiswijn bestellen. Wat mag de gast in het restaurant dan echter wel van een goede wijnkaart verwachten? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Dat die wijnkaart hem via een eenvoudig systeem begeleidt naar een juiste wijnkeuze.

De juryleden waren unaniem van mening dat de kaart van Foody’s in Rotterdam dit jaar de beste was. De kaart heeft een moderne vormgeving, die uitstekend past bij de uitstraling van dit hippe etablissement. De combinatie van vormgeving, typografie, taalgebruik, selectie en omschrijvingen zorgt voor een kaart, die volgens de jury dit jaar de beste van Nederland mag worden genoemd. Foody’s ontving naast een oorkonde ook nog de speciale hoofdprijs, ter beschikking gesteld door het Wine Institute of California: een geheel verzorgde wijnreis voor twee personen naar Californië!

De dit jaar voor het eerst ingestelde, aparte prijs voor de categorie eetcafés, brasseries en grand cafés ging naar Eetcafé De Klap in Den Haag. Op de simpel vormgegeven kaart, geheel in lijn met de formule van het bedrijf, staan iets meer dan veertig wijnen, allemaal verdeeld in smaakcategorieën en voorzien van een korte omschrijving, een menusuggestie en een vermelding van druivenras(sen). De selectie is origineel, nogal wat wijnen kunnen per glas, karaf of halve fles besteld worden, er is voldoende variatie en het prijsniveau is sympathiek en sluit aan bij dat van de gerechten op de menukaart. Jeroen Bronkhorst en Henriëtte Bastiaans, de eigenaren van De Klap, hanteren verder een vaste opslag per fles, in plaats van de in de horeca gebruikelijke vermenigvuldigingsfactor.

Een uitgebreid artikel over de uitreiking van de wijnkaartprijs vindt u in Perswijn nr. 3, die half mei verschijnt.

Reageer op dit item