Domaine Baquière 2000 - Perswijn
Wijn van de week

Domaine Baquière 2000

Les Producteurs de Mont Tauch, Selection de l’Ancien Comté, Corbières

De coöperatie in het dorpje Tuchan, die zich siert met de naam ‘Les Producteurs du Mont Tauch’, naar de berg die hier ligt, is een van de betrouwbare producenten van Corbières. Deze club van wijnboeren zit eigenlijk in Fitou, en maakt dan ook, naast Corbières en Rivesaltes, ook Fitou. De producenten bezitten samen in totaal liefst 1800 hectare wijngaarden, waarvan ze zeven miljoen flessen wijn produceren. Daarmee zijn ze de grootste wijnproducent van de streek. Het zegt natuurlijk ook iets over hun succes. Blijkbaar willen de boeren er graag bijhoren en blijft het een bloeiende coöperatie. Het laat zien dat een coöperatie ook op een kwalitatief goed niveau kan presteren, waarmee alle vooroordelen tegen deze vorm van werken worden gelogenstraft. De coöperatie is vooral actief in het zuidoostelijke deel van de Corbières, het gebied in en rond de appellation Fitou, de wijn met een eigen appellation die in het zuidwestelijke hoekje van de Corbières wordt gemaakt. De wijnen van deze club van boeren hebben een soepel karakter, met een aangename zwoelheid, vaak met een vleugje chocola en kruiden, heel typerend voor dit zuidwestelijke deel van de Corbières. Er is hier ook een invloed van de nabijgelegen zee, die het microklimaat hier opwarmt. Er worden allerlei verschillende cuvées gemaakt, waarvan sommige de nodige prestige genieten. Maar de kracht ligt natuurlijk vooral in de betaalbare wijnen, zoals bij deze Domaine Baquière, een wijn van een van de leden van de coöperatie, die daarmee ook een eigen domeinnaam op het etiket mag zetten. Bij het succes van deze wijn speelt ook het goede jaar, 2000, een positieve rol. Deze wijn is ongecompliceerd lekker, met kruiden en sap, bessen en kersen, kruidig, een tikje stevig, klassiek, aangenaam sap en fruit.

Te koop bij: DeWitKom@rt en Jan Linders, € 3,98

Reageer op dit item