Primeurproeverijen Bordeaux 2002 van start met Sauternes - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Primeurproeverijen Bordeaux 2002 van start met Sauternes

Door Ronald de GrootMaandag 31 maart was de eerste dag van de proeverijen van de nieuwe oogst van Bordeaux, die van 2002. De eerste proeverij was gewijd aan de zoete wijnen van de Sauternes. Sauternes is een van die bekende puzzelstukjes van de Bordeaux. Lastig te proeven in primeur, wijnen die altijd wel smaken omdat ze altijd wel lekker zoet zijn, maar daarmee hun kwaliteit nog niet zonder meer bewezen. Voor de Sauternes zou het, naar het zeggen van de wijnmakers, een goed jaar zijn. Misschien zelfs wel beter dan 2001. Dat soort verhalen kennen we. Al proevend viel toch te constateren dat het met de kwaliteit toch wel iets minder was gesteld dan in het afgelopen jaar. Vorig jaar was dan ook werkelijk geweldig, toegegeven, maar als dit jaar dan zo goed was, dan zou je toch op zijn minst ook wat bijzondere en opwindende wijnen moeten tegenkomen. Wel, naar mijn mening was dat niet zo, helaas. De wijnen zijn toch wisselender van kwaliteit dan je zou verwachten van een echt topjaar. Waarschijnlijk was het moment van plukken bepalend. Je krijgt het idee dat sommige producenten uit voorzichtigheid vroeg hebben geplukt, waardoor de wijnen vrij veel zuren hebben. Die moeten dan weer opgevangen worden met meer zoet, zodat de wijnen vaak toch wat plakkerig overkomen. Misschien zijn er liefhebbers voor, maar het komt soms wat plat over. Goede Sauternes hebben naast de zuren niet teveel zoet, zodat ze fris en elegant overkomen. Mooie wijnen werden wel gemaakt, onder andere door de châteaux Rieussec, Suduiraut, Rabaud-Promis en De Fargues.

Meer info over deze proeverij en uitgebreide notities van de nieuwe oogst in Bordeaux vindt u in Perswijn nummer 3. Uitgebreide notities komen voor abonnees op de site. Wilt u niets missen? Abonneer u nu via de website.

Reageer op dit item