Domaine des 2 Anes 2001, Fontanilles - Perswijn
Wijn van de week

Domaine des 2 Anes 2001, Fontanilles

Als we het allemaal theoretisch bekijken is de Corbières een van de meest veelbelovende wijnstreken van de Languedoc. Het gebied, tussen Carcassonne in het noordwesten, Narbonne aan de noordooskant en Perpignan in het zuidwesten, mag zich beroemen op een uitzonderlijk goed terroir en een weldadig klimaat. Waarom er dan nog zoveel oninteressante wijnen uit de Corbières komen, is dan ook moeilijk te verklaren. Ooit werd ons ingefluisterd dat de lokale boeren zich liever bezighouden met het spelen van pétanque -en misschien is dat nog steeds wel zo. In elk geval worden de meeste goede wijnen in de Corbières gemaakt door buitenstaanders, wijnproducenten uit elders in Frankrijk of het buitenland. Dat geldt ook voor onze wijn van de week, de Domaine des 2 Anes. De eigenaren van het Domaine des 2 Anes kwamen pas drie jaar geleden naar de Corbières. In korte tijd bouwden ze dit Domaine van de twee ezels met veel succes op.
Hun wijnen zijn krachtig en warm karakter, met veel zwoelheid. Dat heeft te maken met de ligging van het domein. Het bevindt zich in het zuidwesten van de Corbières, niet ver van de Middellandse Zee. Dit deel van de Corbières is door de nabijheid van de zee altijd wat warmer van karakter. Het geeft maar weer eens aan dat binnen deze grote appellation eigenlijk behoefte is aan een onderveldeling in kleinere gebieden. Daar wordt inmiddels aan gewerkt. De verschillende gebieden worden aangeduid met de term ‘terroir’, zoals bijvoorbeeld het ‘Terroir de Lagrasse’.
De Corbières is opgedeeld in verschillende van deze terroirs. Naast Lagrasse zijn dat Sigean, Durban, Termenès, Serviès, Saint-Victor, Boutenac, Montagne d’Alaric, Lézignan en Fontfroide. Deze werkwijze heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat meer duidelijkheid ontstaat over de exacte herkomst van de wijn binnen de grote streek. Sommige gemeenten hebben een betere, dat wil zeggen vaak armere ondergrond. Nadeel is dat het de consument (nog) weinig zegt. Daar zullen de producenten toch nog aan moeten werken.
Deze wijn, uit het terroir de Durban, is een mooi en stevig glas, met veel kracht en sap, nog aan de gesloten kant, heel jeugdig, heerlijk fris en elegant, fruit, wat tannines en kruiden na. Heerlijk bij een zuidelijk gerecht, bijvoorbeeld een mooie stoofschotel.

Domaine des 2 Anes, Fontanilles 2001
Vinoblesse, € 6,90
www.vinoblesse.nl

Reageer op dit item

nl Nederlands