Perswijn Nieuwsbrief: De nieuwe Perswijn - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Perswijn Nieuwsbrief: De nieuwe Perswijn

Door een vergissing is het mogelijk dat u een routine test nieuwsbrief hebt ontvangen. Uiteraard was dit niet de bedoeling. Onze excusses voor dit ongemak. Er is ondertussen voor gezorgd dat dit niet meer kan voorkomen.

De nieuwe Perswijn

Voorwoord
Bij de laatste bijeenkomst van het Wijninformatiecentrum, waarbij de nieuwe aankoopcijfers over 2002 werden bekendgemaakt, werd de wijndrinker uitgebreid tegen het licht gehouden. Altijd interessant. Ik citeer:
‘De Nederlandse wijnconsument baseert zijn aankoopgedrag in toenemende mate op het verhaal achter de wijn.
De wijngaard, de druivensoort, de wijze van persing, de man of vrouw die de wijn gemaakt heeft, de gebruikte technieken en middelen, hoe het opgeslagen of gerijpt is. (…). De wijn moet lekker en betaalbaar zijn, maar er hoort ook een duidelijk verhaal omheen.’
Het klonk ons als muziek in de oren. Dat betekent dat het alleen maar beter kan gaan met de wijn in Nederland. Natuurlijk kopen veel mensen nog altijd bepaalde wijnen uit gewoonte, maar het verhaal doet er steeds meer toe. Terecht. Bij geen ander product als wijn is het aanbod zo complex en ondoorzichtig. Er zijn veel interessante wijnen te koop voor een goede prijs, maar ook heel veel te dure wijnen, die alleen maar leunen op een bekende naam of een beroemd etiket. Goede informatie kan de wijndrinker houvast geven, en gelukkig zijn er steeds meer mensen die dat begrijpen.
Voor het vervolg van dit voorwoord verwijzen wij u naar de website.

Deze maand onder andere de volgende onderwerpen:

Italië, Toscane…
Wanneer je de positie van Chianti in kaart wilt brengen, zul je eerst moeten weten wat Chianti nu eigenlijk precies is. En dat weet niemand. Nou ja, niemand. We hebben natuurlijk wel een idee. Chianti heeft (onder meer) een imagoprobleem. Die oude mandfles hè. Bovendien zit Chianti ingeklemd tussen de goedkope soorten aan de ene kant, en de Super Tuscans aan de andere kant. Een verslag ter plaatse van Ronald de Groot en René van Heusden.

Willy Wortel zoekt het geluk
Nee, heus, u kent hem. Want u heeft vast wel íets van hem in huis. Een kurkentrekker, of een manchet waarmee u uw wijn kunt koelen. We hebben het over Bernd Schneider, de Willy Wortel der lage landen. Deze Delftenaar zoekt al jaren met veel vallen en opstaan het geluk. Een verhaal over de wondere wegen van een uitvinder.

Vrouwen aan het roer
Vrouwen die zelf wijn maken zijn statistisch gezien een marginaal verschijnsel. Dat ligt niet aan die vrouwen, maar aan de wijnwereld. Die heeft een macho reputatie en daar doen wij niet aan mee! Daarom in deze Perswijn de eerste aflevering van een serie onder de titel ‘Vrouwen aan het roer’. Over een adembenemende ontmoeting met een fascinerende vrouw: Maria Elisabetta Fagiuoli van het wijngoed Montenidoli in San Gimignano.

Reageer op dit item