De eerste wijn van 2003: Steen 'Eerste Pluk' van Drostdy Hof - Perswijn
Wijn van de week

De eerste wijn van 2003: Steen ‘Eerste Pluk’ van Drostdy Hof

De Zuid-Afrikaanse Wine and Spirit Board heeft een certificaat uitgegeven dat de Eerste Pluk 2003 van Drostdy Hof de eerste wijn van 2003 is die is gebotteld en op de markt is gebracht. Een feit dat door de importeur, Kaapkelder, niet zonder trots wordt vermeld. De ‘Eerste Pluk’ lijkt daarmee tegenwoordig wel op nieuwe haring, waarbij met een heuse race wordt uitgemaakt wie de winnaar is. We moeten ons realiseren hoe snel deze wijn is gemaakt. Als we er vanuit gaan dat de druiven moeilijk eerder dan begin februari kunnen zijn geoogst, dan is het een flinke prestatie om de wijn aan het begin van de lente in Nederlandse winkels te hebben liggen. De wijn wordt gemaakt van Zuid-Afrika´s belangrijkste witte druif, de Steen. Van oorsprong is dit de Chenin Blanc, de druif die in de Loire aan de basis staat van bijvoorbeeld de Vouvray en de Touraine. In Zuid-Afrika doet hij het goed, en er kunnen smakelijke wijnen van worden gemaakt. Een tijdje is hij onderschat en op grote schaal gerooid ten gunste van rode wijnen, maar het tij begint wat te kenteren.
Maar, dan de hamvraag. Is deze wijn ook lekker? Nou, het viel helemaal niet tegen, hoewel we het misschien meer een wijn voor een zomers terrasje vinden dan voor een vroege voorjaarsmaand. Maar, gelukkig wordt het deze week lekker terrasweer, dus past het eigenlijk wel. Het is een wijn met fruitige stijl, heel aangenaam exotisch, met peer, perzik en meloen in de geur, een lichtvoetige smaak met wat sappig fruit en een duidelijk zuurtje na. Dat geeft hem frisheid, maar het is zeker dat de wijn, ook gezien de manier waarop hij is gemaakt, nu direct moet worden gedronken. Het zou me niet verbazen als hij over een paar maanden al niet meer zoveel fruit heeft en het zuur gaat prikken. Nu lekker dus, en nu drinken.

Drostdy Hof Steen ´Eerste Pluk´ 2003, Western Cape
Importeur Kaapkelder, Teuge 055-5788789 (geen website)
Te koop bij de wijnhandel voor € 5,-

Reageer op dit item