Perswijn Nieuwsbrief: Oogstberichten zuidelijk halfrond & masterclasses Ontdek de Nieuwe Wereld - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Perswijn Nieuwsbrief: Oogstberichten zuidelijk halfrond & masterclasses Ontdek de Nieuwe Wereld

Oogst 2003 Zuidelijk Halfrond begonnen
Door Ronald de GrootAustralië: kleinere oogst 2003
Binnenkort is het weer tijd voor de oogst op het zuidelijk halfrond. Sterker nog, in verschillende landen is de oogst daar al begonnen. Tijd dus voor een update over de stand van zaken in deze landen, die steeds belangrijker worden voor de Nederlandse wijndrinker. Inmiddels is het aandeel van deze landen, waaronder Australië, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, in onze wijnconsumptie al gestegen tot boven de 20%!
Probleem is voor veel landen van de Nieuwe Wereld, dat er in de optimistische laatste jaren veel druiven aangeplant zijn, dus de hoeveelheden geproduceerde wijnen zullen de komende jaren waarschijnlijk aan de hoge kant zijn. Goed nieuws voor ons, wat dat zet de prijzen vaak onder druk.
Maar, in Australië lijkt het dit jaar mee te vallen. Of tegen te vallen, het is maar hoe je het bekijkt. Door de droogte valt de oogst dit jaar in elk geval aanzienlijk lager uit. De oogst in de noordelijke wijngebieden is inmiddels binnen, en het ziet er naar uit dat in totaal 1,37 miljoen ton druiven zal worden binnengehaald, liefst 14% minder dan vorig jaar. De eerste keer in zeven jaar dat de oogst zal dalen ten opzichte van het jaar daarvoor. In feite komt het er op neer dat de oogst 21% lager is, maar dat het oppervlak waarvan wordt geoogst door het in productie komen van nieuwe aanplant met 6% is gestegen, zodat hierdoor een deel van de daling wordt gecompenseerd. Aangenomen wordt dat de wijngaarden die vorig jaar vanwege de overschotten niet werden geoogst, dit jaar wel geoogst zullen worden, zodat ook hier een lichte compensatie zit. Enige onzekerheid wordt veroorzaakt door de regen van midden-februari, die de hoeveelheid nog iets kan opstuwen.

Zuid-Afrika: oogst begint voorspoedig
Zuid-Afrika verwacht een goede oogst 2003, tot zover althans. Het was een koele zomer, en dat is in dit warme klimaat altijd een voordeel. Bovendien was het droog, zodat er geen problemen waren met ziektes. Net als in Australië is de oogst inmiddels begonnen, onder gunstige omstandigheden. Cabernet Sauvignon had wat problemen met de vruchtzetting, met de Merlot ging het echter fantastisch. Er wordt een jaar van uitstekende kwaliteit verwacht, en ook de hoeveelheden zijn goed. Een voorspoedige oogst ligt in het verschiet.

Duitsland: aandeel rode wijn stijgt fors
We wisten het al, maar het wordt steeds weer bevestigd. De opwarming van het klimaat zorgt voor het oprukken van de wijnbouw naar het noorden. Niet alleen in Nederland, maar ook in buurland Duitsland. In het geval rukt niet zozeer de wijnbouw zelf op, maar is vooral de opmars van de rode wijnen verrassend. Meer blauwe druiven dus, die inmiddels beter rijp worden door de temperatuursprong, die ook hier sinds 1988 is opgetreden. In 2002 werd 3,58 miljoen hectoliter rode wijn geoogst, een stijging van maar liefst 26,2 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee is het aandeel van de rode wijnen in de Duitse wijnen gestegen tot meer dan 35%. Daarmee spelen de Duitse wijnproducenten in op de trend bij de wijndrinkers, om steeds meer rode wijnen te drinken.

Ontdek de Nieuwe Wereld: interessante masterclasses
Tijdens het evenement rond de wijnen van de Nieuwe Wereld dat door Perswijn op 13 april in The Grand in Amsterdam zal worden gehouden, zullen verschillende interessante masterclasses worden gehouden en een blending seminar, waarop zal worden uitgelegd hoe het mengen van wijnen in zijn werk gaat. Ook wordt onze wijnkaartprijs uitgereikt, voor de beste wijnkaart van Nederland. Deze prijs wordt toegekend door een jury onder leiding van wijnschrijver Hubrecht Duijker.
Ons programma ziet er als volgt uit:

12.30 Gallo Blending Seminar, geleid door wijnmaker Scott Kozel
Leer hoe wijnen worden gemengd om de juiste smaak en complexiteit te krijgen, van een wijnmaker van ‘s Werelds grootste wijnbedrijf. Inschrijven nu mogelijk.

12.30 Masterclass: Morena Chaippin van Riverina Wines over Shiraz uit Australië
Australië maakte naam met bijzondere Shiraz-wijnen. Proef deze bijzondere wijnen in een interessante masterclass, begeleid door een Australische deskundige. Inschrijven nu mogelijk.

14.00 Uitreiking Horeca Misset/ Perswijn Wijnkaartprijs

15.00 Masterclass Nieuw-Zeeland: New Zealand Best Wines Adventure
Nieuw-Zeeland timmert aan de weg met bijzondere wijnen, met de frisheid en sap van Europese allure, geholpen door het koele klimaat. Een unieke mogelijkheid enkele toppers te proeven. Inschrijven nu mogelijk.

16.00 E & J Gallo Blending Contest
Een achttal teams strijdt om de prijs voor de beste, zelfgemaakte blend van Sonomawijnen van het huis E & J Gallo. Teams van drie, die zich inmiddels hebben geplaatst. Het winnende team krijgt een reis naar Californië aangeboden.

16.30 Masterclass Zuid-Afrika, gepresenteerd door Frank Jacobs, redacteur van Perswijn
Een pure specialist introduceert een aantal typische Zuid-Afrikaanse wijnen, onder andere van de pinotage. Inschrijven nu mogelijk.

U kunt zich vanaf nu inschrijven op een van de masterclasses en het Blending Seminar. Haast u zich, want het aantal plaatsen is beperkt. Toegang is gratis voor degenen die zich hebben aangemeld voor de proeverij Ontdek de nieuwe Wereld! Inschrijving mogelijk tot het aantal plaatsen op is. U krijgt bevestiging van deelname per e-mail. U kunt de bevestiging uitprinten en meenemen.

Reageer op dit item

nl Nederlands