Pinot noir rukt op. Nu ook gesignaleerd in Argentinië - Perswijn
Wijn van de week

Pinot noir rukt op. Nu ook gesignaleerd in Argentinië

door Ronald de GrootWie tegen sommige wijnboeren ‘pinot noir’ roept, oogst vaak een meewarige blik. Wie wil er nu in godsnaam pinot noir planten. Iedereen weet toch dat het een onmogelijke druif is. Draai je om en hij mislukt. O.k. in de Bourgogne zijn ze er toe veroordeeld. Daar worden sinds mensenheugenis, sinds de monniken van het Clos de Vougeot en langer terug, prachtige rode wijnen gemaakt van de pinot noir. De pinot noir is een vlieg, zo zei men mij ooit bij Rustenberg, een van de meest vooraanstaande wijnhuizen van het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. Gewoon doodslaan, niks anders. Geen pinot noir dus in de wijngaarden van dit domein.

Maar andere producenten in de landen van de Nieuwe Wereld zijn er gek genoeg voor. De aantrekkingskracht blijft nu eenmaal groot en de populariteit onder de wijndrinkers groeit. Bovendien, het is aantrekkelijk om ook eens iets anders te planten dan die eeuwige merlot of cabernet-sauvignon. Blijft dat het toch vaak matige wijnen oplevert. Het klimaat in veel wijngebieden is te warm, en daardoor mist de pinot noir vaak frisheid. Uitzonderingen zien we in koele streken als in Nieuw-Zeeland en de Californische kust, waar pinot noir het bijvoorbeeld goed doet in Oregon en Washington.

Maar ook Argentinië biedt kansen. Veel pinot noir staat hier nog niet, maar de hoge Andeshellingen, met wijngaarden tot boven de 1000 meter, kunnen ook geschikt zijn voor pinot noir. We kwamen een leuk exemplaar tegen bij de HEMA, bovendien ook nog een biologisch gemaakte wijn. Het droge klimaat maakt het spuiten vaak overbodig. Handig dus.

De Pinot Noir 2002, Vida Organica, van de Familia Zuccardi, is een soepele en smakelijke Pinot, hij heeft niet de zuren en de finesse van een Bourgondisch exemplaar, maar wel lekker zoet fruit, wat kersen, rokerigheid, een volle en soepele smaak, in een vrij zoete stijl, zoals we in de Nieuwe Wereld wel vaker zien. Een lekker glas, prima bij een licht belegen stukje kaas, of bij wat lamsvlees.

Pinot Noir 2002, Vida Organica, van de Familia Zuccardi
HEMA, € 4,50

Reageer op dit item