Margo Reuten en Petro Kools openden vijftien jaar geleden hun restaurant Da Vinci in het Limburgse Maasbracht. Margo werd door Michelin onderscheiden met een ster en genomineerd als espoir voor een tweede. Petro op zijn beurt is verantwoordelijk voor een van de meest uitgebreide wijnkaarten van Nederland, goed voor de maximale waardering met vijf trosjes in GrootSpraak. Om hun jubileum luister bij te zetten, hielden Reuten en Kools in samenwerking met Heeren van Heusden (geen familie van!) Wijnkoopers een bijzondere lunch met als thema ‘Château Margaux ontmoet Margo’.
Château Margaux ontmoet Margo Margo Reuten en Petro Kools openden 15 jaar geleden hun restaurant Da Vinci in het Limburgse Maasbracht. Margo werd door Michelin onderscheiden met een ster en genomineerd als espoir voor een tweede. Petro op zijn beurt is verantwoordelijk voor een van de meest uitgebreide wijnkaarten van Nederland, goed voor de maximale waardering met vijf trosjes in GrootSpraak. Mocht hier ooit om wat voor reden ook de conversatie aan tafel stokken, vraag dan ieder een exemplaar van de wijnkaart en je hebt stof om de maaltijd toch genoeglijk door te komen. Kools is namelijk een prettig gestoorde wijngek. Een poosje geleden is de zaak ingrijpend verbouwd, met een design waarover je anders alleen maar in dure lifestylebladen leest. Je waant je zodoende allerminst in een gemoedelijk dorp aan de Maas, maar eerder in een trendy gelegenheid in een metropool. Kortom, een mooie ambiance voor een feestje. Hoog bezoek Om hun jubileum enige luister bij te zetten organiseerden Reuten en Kools in samenwerking met Heeren van Heusden (geen familie van!) Wijnkoopers op Prinsjesdag een bijzondere lunch met als thema ‘Château Margaux ontmoet Margo’. Paul Pontallier, de buitengewoon aimabele algemeen directeur van het château, was er speciaal voor uit Bordeaux naar Limburg gekomen. De man weerlegt met zijn ontspannen optreden het beeld dat alle Bordelais arrogante en stijve types zouden zijn. Hoe vaak zie je iemand in zijn positie rondgaan met een blad desserthapjes? Of hoor je hardop zeggen dat die champagne precies was wat hij nodig had? Een verademing! Volgens Pontallier hem was het al weer een jaar of dertig geleden dat Château Margaux voor het laatst aan een dergelijke maaltijd in Nederland had meegewerkt. Hoogste tijd om dat weer eens te herhalen, ook al is Nederland momenteel misschien niet de markt met de meeste prioriteit. Business Development Director Aurélien Valance, die ook meegekomen was, liet ons weten vaker in China te zijn dan in Nederland. Al was het maar om marktleider Lafite een hak te zetten. Maar dat terzijde. Who is who De naam Margaux alleen al is gegarandeerd goed voor een huis vol. Margaux is en blijft nu eenmaal een naam die tot de verbeelding spreekt. En zeg nu zelf, je moet wel een heel erge snob zijn om zo’n buitenkansje af te slaan wegens ‘te druk’ of ‘te ver’. De wekker op tijd laten aflopen, dáár ging het om. Reuten, Kools en de Heeren van Heusden waren niet kinderachtig geweest in hun uitnodigingsbeleid. Het was voorwaar een schoon gezelschap dat in Da Vinci mocht aanzitten. De fine fleur van de Nederlandse chefs was er. We signaleerden o.a. leermeester Toine Hermsen (Toine Hermsen), lady chef in ruste Maartje Boudeling (ex Inter Scaldes), Nederlands eerste driesterrenchef Cees Helder (ex Parkheuvel), Jacob Jan Boerma (De Leest), Gerrit Greveling (Châlet Royal) en Fons van Groeninge (Avant-Garde van Groeninge). Ook waren er gerenommeerde schenkers als Peter Bruins (De Bokkedoorns), Nic van Lokven (Het Savarijn) en Marcel Swaghoven (Valuas). Limburgs trots Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) was er dan weer niet wegens dringende verplichtingen in Den Haag. Het mocht de pret niet drukken. Klassiek Voor zo ver dat nog nodig was, werd de stemming er in gebracht met een opwekkende champagne in de vorm van Boizel Millésimé 1999, een mooie frisse en uitgebalanceerde champagne. Perfect zo tegen het middaguur. Ook de Rosé Brut die heel attent ter afsluiting werd geserveerd, smaakte voortreffelijk. Zo zien we dat graag: een serieuze maaltijd begint en eindigt met champagne. Tijdens die maaltijd zelf schitterden Margo en Margaux met een aantal creaties die beslist de kwalificatie vaut le détour, zo niet vaut le voyage verdienden. Afgezien van het eerste, uit twee aparte bereidingen bestaande gerecht met een Aziatische toets, is de keuken van Da Vinci een overwegend klassieke. Net zoals Château Margaux, afgezien van het witte buitenbeentje Pavillon Blanc, synoniem is met klassieke Médoc. Geen heftige, theatrale toestanden, maar subtiliteit troef. Voor zo ver het nog gezegd dient te worden, dat classicisme is zo kwaad nog niet. En dat is mild uitgedrukt. René van Heusden en Ronald de Groot Restaurant Da Vinci Havenstraat 27, Maasbracht http://www.restaurantdavinci.nl http://www.heerenvanheusden.nl/
| Gerecht 1: Taartje van Atlantische koningskrab met marshmallow van komkommer, rode appelbloesem en appelschuim; langoustines in panko met venkel en Japanse reductie Wijn: Pavillon Blanc du Château Margaux 2005 *** Gerecht 2: Ganzenlever met witte perzik en rode portsiroop; ganzenleverijs, makaron en uienkletskop Wijn: Pavillon Rouge du Château Margaux 2004 *** Gerecht 3: Tartaar van het regionale rundvlees “Pietjesveld” met zomertruffel en krokant gebakken kalfszwezerik Wijn: Château Margaux 1999 Jaar waarin Michelin Da Vinci een ster toekent. *** Gerecht 4: Reefilets met parel van vijgen, spitskool, pommes Paulo en rode wijnsaus Wijn: Château Margaux 1993 Jaar waarin Da Vinci geopend wordt. *** Gerecht 5: Assortiment van oude kazen Reijpenaer VSOP, Mimolette, oude Gouda Wijnen: Château Margaux 1989 Jaar waarin Margo en Pedro uit den vreemde terugkeren naar Limburg en bij Toine Hermsen gaan werken. Château Margaux 2000 Toegift van het huis. |
Geproefde wijnen Pavillon Blanc de Château Margaux 2005, Bordeaux/wit 16 pnt begint te rijpen, honing, boenwas, vanille, geen overdreven hout, droog en fris, lengte, rokerig en intens, een een vleugje citrus, druivig van de sauvignon, goede zuren, elegantie Pavillon Rouge de Château Margaux, Margaux 2004 16 pnt elegant en fris, mooie zuren en sap, niet de enorme diepte van de grand vin, levendigheid, met een hint van paprika door iets minder rijpe cabernet-sauvignon, die uiteraard in deze tweede wijn is gegaan Margaux 1999 17.5 pnt romig en sappig, frisheid en elegantie, rijpe tannines, levendigheid, jeugd, puur cabernet, cassis, mooie zuren; geslaagde wijn uit een iets slanker jaar Margaux 1993 16 pnt meer ontwikkeld dan de 99?er, tabak en kruiden, laurier en vanille, meer verdunning en meer rustiek, iets ruwe zuren en tannines; Margaux 1989 18 pnt meer ontwikkeld dan verwacht, wel een prachtige geur, zwoel en breed, rijp en intens, cassis en bessen, zwoele tannines en sap, mooie rijkdom, de bekende elegantie, zacht en intens, heel fraai Margaux 2000 19.5 pnt mooie geur, een geweldige complexiteit, prachtig fruit en hout, cassis en kersen, jeugdig en breed, heerlijk fris en sappig, mooi in zijn tannines, super in zijn fruit, spectaculair goed |