Al tijden gingen de geruchten, en nu was het zover: Restaurant Vossius, een van de paradepaardjes van de Amsterdamse horeca, legde het loodje. Het restaurant, dat op maandag 18 augustus na een vakantiesluiting weer zou opengaan, werd juist op die dag leeggehaald. Buiten stonden verhuizers de inventaris in containers te laden, terwijl de politie een oogje in het zeil hield. De zalen en de keuken van het eens zo luxueuze restaurant boden een treurige, desolate aanblik. De zaal waar onlangs de gasten nog werden ontvangen, was aan het einde van de middag al helemaal leeggehaald.
Over de achtergrond van de ontruiming doen verschillende verhalen de ronde. Gemeld wordt dat de verhuurder van het pand de deurwaarder het pand heeft laten leeghalen vanwege een grote huurachterstand. Maar ook de leveranciers zouden met gemak het faillisement hebben kunnen aanvragen. Volgens welingelichte bronnen had het restaurant kortlopende schulden aan leveranciers van in totaal € 200.000. Verschillende bedrijven leverden al enige tijd alleen nog op basis van contante betaling. Dat gold voor wijnimporteurs, maar ook voor leveranciers van versproducten. Een verstandige beslissing, naar nu blijkt. Degenen die nog geld moeten krijgen van Vossius, zullen naar alle waarschijnlijkheid (lang) niet alles terugzien. De inventaris was kostbaar, maar zal bij een verkoping maar een fractie van de nieuwwaarde opbrengen, zo mag worden verwacht.
De ondergang van Vossius is een klap voor de Nederlandse gastronomie, maar vooral ook voor de initiatiefnemers, gastheer John Vincke en chef Robert Kranenborg.
Misschien ook iets voor u
Wijnbreinbrekers: Mycorrhiza
Mycorrhiza is een vorm van symbiose tussen bodemschimmels en de wortels van planten, ook druivenplanten, waarbij wederzijds voedsel wordt uitgewisseld....
Natte voeten bij Mouchão: Fris wit uit de hete Alentejo
Adega do Mouchão ©Herdade do Mouchão Fris wit uit de hete Alentejo Je zou het misschien niet verwachten, maar witte...
Wachau’s andere oever
Martin Bergkirchner ©Bioweingut Bergkirchner Met zijn iconische Smaragdwijnen van beroemde wijngoederen als Prager, Knoll, F.X. Pichler en Hirtzberger heeft de...
Symington Vintage Ports 2022
Ondanks het feit dat het oogstjaar 2022 zelfs voor de portproducenten in de Douro extreem was door hitte en droogte...
Uit de oude doos: Chili uitgelegd door Lars Daniëls (2020)
In tijden van corona heeft Lars Daniëls een aantal langere video's gemaakt. In dit uitgebreide video-artikel gaat over Chili, vertelt...
Bodegas Ponce: het nieuwe geluid van Manchuela
Hij schenkt zijn wijnen op perfecte temperatuur, gebruikt Gabriel glazen en krijgt een twinkeling in zijn ogen als hij over...