Jonnie Boer en zijn (gast-)vrouw Thérese hebben het na 10 jaar voor elkaar. De derde ster is binnen. Als tweede restaurant in Nederland krijgt de Librije in Zwolle drie sterren toegekend door de Michelin-gids. Jonnie Boer en zijn brigade worden beloond voor hun inspanning. In Nederland ging al jaren het gerucht rond dat er spoedig een derde ster zou vallen, de Librije werd hierbij veelvuldig genoemd. Michelin kon de geruchten en het nieuws rond hun gids goed gebruiken, half februari krijgt Michelin er in de Benelux een concurrent bij: GaultMillau, bekend van de franstalige gids, komt dan uit met een Nederlands/Franse uitgave voor de Benelux. Het is vanuit Frankrijk al bekend dat er verrassende verschillen kunnen zijn tussen de Rode en de Gele gids. GaultMillau heeft naast Parkheuvel een andere topper op het hoogste niveau staan. De Librije staat ook hier bij de beste 10.
Michelin bestaat dit jaar in België 100 jaar en voert dit jaar twee nieuwe symbolen in. Eén voor restaurants met een mooie ruimte voor ontspanning en welzijn, het ander voor een wijnkaart met bijzondere wijnen. Ook de GaultMillau gids komt met aanbevelingen voor beste wijnkaart, beste lunch en zo verder. In België is men niet erg tevreden dat er nu evenveel driesterren-restaurants zijn als in Nederland. Omdat Bruneau in Brussel zijn derde ster moest inleveren zijn nu alleen nog Comme Chez Soi in Brussel en De Karmeliet in Brugge over met drie sterren. Twee restaurants dus, evenveel als in Nederland. Dat steekt.
Het grootste verschil tussen de twee gidsen zit ‘m in de omschrijving van de restaurants. Álle restaurants die in de GaultMillau staan hebben een uitgebreide omschrijving. In de gids van Michelin moeten de restaurants het doen met een score en een korte vermelding van de gegevens.
Andere veranderingen in de Nederlandse sterren zijn bijvoorbeeld dat Beluga in Maastricht een tweede ster krijgt. Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel krijgt 1 ster. Net als Avant-Garde in Eindhoven, ’t Nonnetje in Harderwijk, Boreas in Heeze, Schathoes Verhildersum in Leens, de Lindenhof in Nuenen en In de’n Dillaard in Nuth. Tante Koosje in Loenen en de Swaen in Oisterwijk moeten het in 2004 zonder ster doen. Vossius in Amsterdam vervalt, na het faillissement, natuurlijk ook. Voor meer informatie kunt u kijken op www.viamichelin.nl en www.gaultmillau.nl
De website van GaultMillau is vanaf 16 februari volledig operationeel, vooralsnog kunt u er het boek bestellen.
Misschien ook iets voor u
Wijnbreinbrekers: Mycorrhiza
Mycorrhiza is een vorm van symbiose tussen bodemschimmels en de wortels van planten, ook druivenplanten, waarbij wederzijds voedsel wordt uitgewisseld....
Natte voeten bij Mouchão: Fris wit uit de hete Alentejo
Adega do Mouchão ©Herdade do Mouchão Fris wit uit de hete Alentejo Je zou het misschien niet verwachten, maar witte...
Wachau’s andere oever
Martin Bergkirchner ©Bioweingut Bergkirchner Met zijn iconische Smaragdwijnen van beroemde wijngoederen als Prager, Knoll, F.X. Pichler en Hirtzberger heeft de...
Symington Vintage Ports 2022
Ondanks het feit dat het oogstjaar 2022 zelfs voor de portproducenten in de Douro extreem was door hitte en droogte...
Uit de oude doos: Chili uitgelegd door Lars Daniëls (2020)
In tijden van corona heeft Lars Daniëls een aantal langere video's gemaakt. In dit uitgebreide video-artikel gaat over Chili, vertelt...
Bodegas Ponce: het nieuwe geluid van Manchuela
Hij schenkt zijn wijnen op perfecte temperatuur, gebruikt Gabriel glazen en krijgt een twinkeling in zijn ogen als hij over...