Bordeaux 2007: niet ‘klassiek’ maar ‘elegant’
In Bordeaux is veel veranderd. Vroeger werden in moeilijke jaargangen wijnen gemaakt met een onrijp karakter en tannines die nooit rijp werden. ‘Klassieke’ wijnen, zo werden die genoemd. Dat is tegenwoordig helemaal uit den boze. Voor 2007 waren de steekwoorden ‘balans’ en vooral ‘elegantie’.
De eerste week van april was het wijnjournaille weer verzameld in Bordeaux. En dat betekent dat ook écht iedereen er is die maar een beetje meetelt in de mondiale wijnkritiek. Een klein wereldje, zogezegd, ons kent ons. Opdracht: de nieuwe jaargang beoordelen van de ‘grote’ wijnen uit de Bordeaux. Geen gemakkelijke opgave. In de Bordeaux gaat de PR-machine draaien op het moment dat de druiven worden binnengehaald. Want geen streek is zo afhankelijk van het ‘imago’ van een wijnjaar als de Bordeaux. Een minder jaar zorgt er voor dat de liefhebbers, die en masse afkomen op de reputatie van de beste wijnen van de steek, ook weer even snel en masse afhaken. En dan met degenen die speculuren in dure wijnen als eerste. Die slaan dan liever een jaartje over, omdat in de nabije toekomst geen grote prijsstijging te verwachten valt.
De bange vraag bij een moeizaam jaar als 2007 –want dat was het- is dan ook, hoe valt de schade uit? Het is duidelijk dat veel Amerikaanse critici deze oogst al hebben afgeschreven. Logisch eigenlijk. Wijnen met een lichte structuur, veel fruit, een alcoholgehalte van meestal niet meer dan 13%, zorgt niet voor het type wijn waar de Amerikanen zo van houden: zwoel, machtig en intens. Dat is precies wat 2007 níet brengt. Het goede nieuws is dat het voor Europese wijndrinkers, die wél houden van klassieke wijnen, heel aangename wijnen heeft voortgebracht. De slechte zomer werd gevolgd door een mooie herfst, die vooral de cabernet nog tot rijping bracht. En daarmee zijn goede 2007’s heel aangename wijnen, als ze goed zijn gemaakt ook werkelijk uitgebalanceerd, niet te zwaar en mooi fris, met heerlijk fruit. Maar daarnaast zijn er velen die geen grote wijn hebben gemaakt, omdat hun werk in de wijngaard tekort schoot en/of omdat de opbrengsten te hoog waren. Kortom: een minder jaar, met grote verschillen tussen de wijnen.
Ronald de Groot
Proefnotities
Médoc
***(*)
Magrez‑Tivoli
stevige tannines, maar goed afgerond, luxueus hout
Goulée
gelikt, extractie, maar toch goede tannines
Les Grands Chênes
kersen en bessen, mooi fruit, lichter, sappig, balans
l’Inclassable
gelikt, mooi zacht, redelijke tannines, bramen
Preuillac
knap gemaakt, drinkbaar, mooi soepele tannines, lekker
Tour Haut‑Caussan
frisheid, elegantie, wat strenge tannines in de finale, fijn glas
Tour Prignac
voldoende inhoud, rijpe tannines, bramen en pruimen, laurier
La Tour de By
zoethout en laurier, stevig hout, iets bloemigs, zwarte bessen
kleine ***(*)
La Cardonne
geen grootheid, kersen en bessen, redelijk sap, iets stug
David
rood fruit, sap, lichte kruidigheid, laurier, kersen, wat stroef
Fontis
kersjes, licht en iets dun, lekker sap, in de finale tannines
Greysac
kersen en wat bramen, sap en een aangename frisheid
Grivière
rode bessen en wat vlier, aangenaam sap, prima tannines
Labadie
iets onrijper, kersjes en wat rode bessen, iets stroeve tannines
Laujac
rode bessen, sap, elegantie en frisheid, laurier
Potensac
stevig jaar hier, kruiden en kersen, laurier en drop
Ramafort
wat onrijper exemplaar, laurier, iets drogende tannines
Rollan de By
kersen en rode bessen, stevige wijn, iets extractief, streng
Tour Blanche
bramen, zoethout en laurier, aardig glas, iets drogend
Vieux Robin
niet slecht, sappig en aangenaam fris, prima tannines
***
d’Escurac
wel sap maar ook erg strenge tannines, overextractie
l’Argenteyre
veel rood kersenfruit, sap, rond en aangenaam, room
Castéra
kersen, wat dun en licht toch, wel sap
la Gorce
kersen en rode bessen, redelijke balans, iets onrijp
Haut‑Canteloup
kersen en erg fris fruit, iets dun, mist overtuiging,
Loudenne
kersen en wat vlier, stroeve tannines, droogt uit
les Ormes Sorbet
rode kersen wat pruim, stroeve tannines, frisheid
Les Chapelles de Potensac
zuren en frisheid, kersen en cassis, iets stroef
Saint‑Aubin
kersen, laurier, kruidig, wat strenge finale, drogend
Saint‑Christoly
zwoele aanzet, warm en rond, mist spanning
le Temple
zoethout en laurier, pruimen en bramen, soepel
**(*)
Blaignan
rode bessen, aardig glas, iets dun en licht
le Bourdieu
dun en wat schraal, moeilijk glas, rode bessen
Lousteauneuf
extractief, zwoel, bramen, hier missen zuren en fruit
Maison Blanche
kersen en rode bessen, frisheid, wat dun
Patache d’Aux
chocolade, wat drogende tannines, ruw, aardig, meer niet
Vieux Château Landon
extractie, vlierbessen, frisheid, mist overtuiging, wat scherpte
Noaillac
onrijp, dun, schraal en heel stroeve tannines
Haut-Médoc
****
Belgrave
luxueus hout, gepolijst, een goede tannines, room en sap
Camensac
goede tannines, geen grote diepte, maar heerlijk afgerond
La Lagune
frisheid en elegantie, rijp in het fruit, subtiel in zijn hout
***(*)
d’Arcins
strenge tannines, aangenaam, zwarte bessen, kruiden
Bel Air
paprika en kersen, frisheid, goede balans, lekker glas
Cissac
stevige tannines, intens en redelijk krachtig, goed hout
Coufran
frisheid, iets rood fruit, zit goed in elkaar, iets stevig
Soudars
fruit en sap, kersen en vanille, verrassend zacht en smakelijk
La Tour‑Carnet
rijk en sappig, kersen en vanille, tikje opmaak, vleugje onrijpheid
kleine ***(*)
Andron
bosvruchten, stevigheid en lekker rijpe tannines
Aney
anijs en zoethout, drop, laurier, kruidig, iets zoet fruit
Barateau
laurier en drop, warm en zwoel, zwarte bessen, kruidnagel
Barreyres
zwoel, bramen en bosbessen, stevige tannines en veel hout
Beaumont
elegant, niet perfect rijp, kersen en bessen, stevigheid, balans
Bernadotte
aan de rijpe kant, wat krentjes, stevigheid, kruiden, warmte
de Braude
laurier, zoethout, bramen en pruimen, ronde tannines en sap
Cantemerle
pruimen, kersen, stevigheid in de smaak, , zuren, vrij stugge tannines
Citran
kersen, een mooie belans, tannines niet te hard, goed
Hourtin‑Ducasse
vanille, kersen en stevigheid, wel een goede smaak, stevig, fris
De Lamarque
kruiden en kersen, stevigheid, redelijk in balans, iets veel tannines
Lanessan
kersen en vanille, room, lengte, goed gemaakt, lekker
Larose‑Trintaudon
kersen en bessen, zoet fruit, hout, vanille, toast, niet zo diep
Larrivaux
fruit en sap, kersen, pruimen, goede tannines, goede balans
De Malleret
uitbundig hout, warm, vanille, fraai, maar veel hout
Maucaillou Felletin
fruit en sap, niet te veel extractie, balans, bramen, goede zuren
Maurac
aan de harde kant, toch goed, kersen en bessen, goede tannines
Paloumey
redelijk goed, stevig en kruidig, kersen en wat zuren
Peyrabon
stevig en sappig, goede tannines, fruit en sap
Pontoise‑Cabarrus
zoet fruit en sap, rijpe tannines, kersen en bessen, zacht
Puy‑Castéra
fruit en sap, kersen en vanille, vrij goede tannines, lekker drinken
Du Retout
smakelijk, kersen en vanille, wat zoet fruit, sap, lichtvoetig, sappig
Verdignan
sap en fruit, kersen en vanille, goed in het fruit, bosbessen
***
Larose‑Perganson
fruit en sap, goed gemaakt, drinkbaar, sappig, levendig
d’ Agassac
romig en zwoel, kersen en bramen, laurier, mist spanning en frisheid
d’Arche
extractief, zoet fruit, kersen, elegant, iets dun toch
Aurilhac
zoetig, laurier, drop, chocolade, peper, zoethout, mist frisheid
Beaumont
overextractie, drop, overrijpe kersen, mint en anijs, mist frisheid
Bel‑Orme‑Tronquoy‑de‑Lalande
gelikt, bramen, bosbessen, donker sap, room, aangename tannines
Belle‑Vue
hout, maar ook lekker fruit, kersen en pruimen, balans, soepel
Caronne Ste Gemme
aromatisch, cassis, licht kruidig, iets mint, redelijke stevigheid
Citran
paprika en bosbessen, bramen, stevigheid in de tannines
Clément‑Pichon
pruimen, koffie, tabak, laurier en wat kruiden, mist wat goede zuren
Dasvin‑Bel‑Air
elegantie en souplesse, iets onrijpe tonen, niet storend, mint
Lamothe‑Bergeron
paprika, kruiden en kersen, zoet fruit, niet veel diepte, straf en stroef
Malescasse
gebrand en krachtig, intens, zoet fruit, pruimen, tannines, stevigheid
Maucamps
iets minder rijp, kruiden en tannines, zuren en hardheid
Du Moulin‑Rouge
paprika, kersen en bessen, lichtvoetig en sappig
Saint‑Paul
zoet fruit, vanille en kersen, stevigheid, niet zo rijp
Sénéjac
kruiden, stevigheid, niet zo rijp, kersen en pruimen, vanille
Trois Moulins
kracht en dikte, maar ook strenge tannines, redelijk goed
Villegeorge
lichtvoetig, kersen, bessen, sappig, zuren en tannines, open
**(*)
Cambon La Pelouse
aangenaam maar wat nietszeggend, iets scherpte
Charmail
hout en aangename tannines, balans en redelijke stevigheid
Fontesteau
laurier, onrijpe tonen, kersen, rode bessen, geen hoogvlieger
Grandis
kersenfruit, paprika, niet onaardig, sap, maar ook dun
Hanteillan
niet heel diep, fruit, stevig in zuren en tannines
Haut‑Bellevue
krachtig, kersen en bramen, aardige smaak, aalbes, niet erg rijp
Liversan
kruiden en stevigheid, kersen en bessen, te veel tannines
Meyre
licht fruitig en open, geen diepte, eenvoudig
Ramage‑la‑Batisse
fruit is weg, kruidig, stevig, raar
Reysson
praktisch geen fruit, kruiden en stevigheid
Du Taillan
pruimen en kersen, vol en krachtig, stevig na
Lamothe‑Cissac
niet groot, mager, dun, licht, geen fruit
Réal
geen diepte, niet rijp, kersen, paprika, zuren
Sénilhac
licht en dun, uitgesproken mager
Listrac
***(*)
Mayne‑Lalande
sap en fruit, krachtig, intens, rijpheid, pruimen en vanille
kleine ***(*)
Clarke
paprika, kersen, vanille, op het fruit gemaakt dit jaar, sap
Ducluzeau
kruidig en stevig, het donkere fruit van merlot, goed
Fourcas‑Hosten
wat vanille en kersen, cassis, fruit, iets stevig in de finale
***
Bibian
mist wat fruit, intens, goede poging, hoewel, die tannines…
Fourcas‑Dupré
licht, niet te streng, wat besjes en kruiden, niet al te onrijp
Fourcas‑Loubaney
plantaardig, zuren, kersen, bessen, sap, maar toch streng
Saransot‑Dupré
kersen en frisheid, zuren en tannines, neus rijper dan de smaak
Cap Léon Veyrin
zuren, vegetale tonen, tannines, zuren, wel fruit, maar lastig
Fonréaud
uitgesproken mager en zuur, kersen en bessen
Lafon
frisheid, kersen, geen diepte, wat fruit, sap, niet groot
La Lauzette‑Declerq
onrijp, paprika, wel fruit, bosbessen en bramen
Lestage
fruitig, licht gerijpt al, geen diepte, gemakkelijk
Liouner
paprika, niet heel rijp, fruit, bessen, kersen, wat sap
Moulis
****
Chasse‑Spleen, 2007
kersen en bessen, cassis, elegant, goede zuren en tannines
***(*)
Dutruch‑Grand‑Poujeaux
vanille, zoet fruit, confiture, knappe tannines, room
kleine ***(*)
Biston‑Brillette
altijd een van de betere, sap en fruit, frisheid
Granins‑Grand‑Poujeaux
goed fruit, maar in de smaak erg stevig, kruiden
Malmaison
pruimen en kersen, stevigheid en zuren, tannines
Maucaillou
kersen, kruiden, laurier en drop, stevigheid door de tannines
Anthonic
fruitig, goed gemaakt door hem niet te krachtig te maken
Duplessis
bessen en kersen, niet heel rijp, zuren en stevigheid, slank
Duplessis‑Fabre
zuren en frisheid, slank, vrij mager zelfs, wel aardig fruit
La Mouline
veel zuren, extractie, tannines, stevigheid, mist sap
Moulin‑à‑Vent
dun en licht, mager, slap, zuren, tannines
Margaux
****(*)
Margaux
elegant en fris, kersen en vanille, niet het gewicht en de diepte van de grote jaren
Palmer
zoet en warm, niet de precisie van de mooie cabernet, slim en goed gemaakt
Prieuré‑Lichine
kersen en vanille, fruit en sap, zacht in zijn tannines, balans, frisheid
****
Giscours
zacht en romig, rijp en sappig, kersen en vanille, op zijn fruit gemaakt
Lascombes
stevigheid en sap, kersen en vanille, frisheid, flink hout
Cantenac‑Brown
krachtig en intens, stevig, kruiden en tannines, kracht en sap
Dauzac
kersen en bessen, mooi afgerond en sappig, goede lengte
Ferrière
kersen, cassis, afgerond en zwoel, fruit en sap, mooie tannines
Kirwan
kersen en bessen, toch ook iets ruwheid, gebrand, stevig
Malescot‑St.‑Exupéry
elegant, kersen en vanille, zoet fruit en hout, zacht, aangenaam
Rauzan‑Gassies
rood fruit, kersen en cassis, kracht, maar zacht in zijn tannines
Rauzan‑Ségla
krachtig en stevig, goede tannines, laurier en kruiden, bosbessen
Du Tertre
fruit en sap, elegantie en frisheid, kersen en cassis, mooie tannines
***(*)
Alter Ego de Palmer
aangenaam, zoete pruimen, zacht, mooi in balans
Monbrison
kersen en vanille, geen superstructuur, maar aangenaam
Pavillon Rouge de Château Margaux
hint van paprika, kersen en vanille, op het fruit gemaakt
kleine ***(*)
Brane‑Cantenac
niet perfect rijpslanke smaak met veel zuren
Durfort‑Vivens
ruwer en meer extractie ier, stevigheid, kersen, bessen
La Gurgue
redelijk rijp, kersen en bessen, stevigheid, zuren
Haut‑Breton‑Larigaudière
zwoel en kruidig, goed gemaakt door niet te veel extractie
Labégorce
kruiden en stevigheid, frisheid, sap, kersen, slank en duidelijk zuur
Marquis de Terme
kersen en cassis, aangename stevigheid, niet heel diep
Mongravey
goed fruit, kersen en bessen, stevigheid, aardig afgerond
Paveil de Luze
mist wat diepte, kruiden en een lichte stevigheid
Siran
lichter en minder rijp, pruimen, stevigheid, zuren, strak
La Tour de Mons
veel zoet, stevig, kruiden, toch vrij goed, door zijn diepte
***
d’Angludet
reductief en streng, zuren en bessen, veel extractie
d’Arsac
diepte, maar ook veel aalbessen, zuren, slank
Desmirail
niet perfect rijp, zuren en tannines, streng
Deyrem‑Valentin
sap en frisheid, goed gemaakt, maar geen diepte
Marsac‑Séguineau
minder rijp, lichte stevigheid, niet breed, iets ruw
Tayac
paprika, kruiden en kersen, bessen, zuren, tannines
La Tour de Bessan
zuren en frisheid, slank, kersen, bessen, redelijk
Le Côteau
licht, niet groot, zuren en frisheid, mist overtuiging
St.‑Julien
*****
Léoville‑las‑Cases
kracht en finesse tegelijk, stevig, kersen, intens, superstructuur, heerlijk fruit, lengte
****(*)
Ducru‑Beaucaillou
kracht en diepgang, minder de frisheid van andere wijnen, wel fraai
Léoville‑Barton
intens in zijn fruit, kersen en vanille, overtuigend, goed in fruit en tannines
Léoville‑Poyferré
verleiding, maar ook diepgang, kersen en vanille, stevige tannines, intensiteit
****
Gruaud‑Larose
stevig en klassiek, mooie kwaliteit van de tannines, diepgang, lengte
Langoa‑Barton
goede tannines, fruit en frisheid, kersen en vanille, een bijzonder glas
Lagrange
minder diep, kersen en bessen, zuren en frisheid, sap en fruit
Clos du Marquis
stevig en krachtig, kruiden en vanille, duidelijke zuren en tannines
Talbot
kersen, pruimen en bosbessen, zachte smaak met een goede rijpheid
Croix de Beaucaillou
structuur, bessen, heerlijke elegantie, mooie tannines, zacht fruit
***(*)
Lalande‑Borie
kersen, zoet fruit, aardig glas, mooi in zijn fruit, elegantie
Saint‑Pierre
krenten, kruiden, vanille, rijk en stevig, mist het mooie fruit
kleine ***(*)
Beychevelle
minder rijp en diep, kersen en bessen, redelijke kracht
Branaire‑Ducru
kruiden en kersen, toch iets minder rijp, boersig, stevig
La Bridane
kersen en bessen, lichte stevigheid, frisheid, tikje hoekig
Du Glana
kersen en kruiden, stevigheid, zuren, wel goed in zijn fruit
Moulin de la Rose
aalbessen en kersen, aangenaam, zoet fruit, wel goed
Lalande
kruiden en stevigheid, veel zuren en tannines
Pauillac
*****
Mouton‑Rothschild
krachtig, houtbetimmerd, diepgang, pruimen, zwoelheid, vanille, stevige tannines
Pichon‑Longueville
heerlijk fruit, cassis, kersen, breed en krachtig, nooit te zwaar, niet te veel tannines
Latour
sappig, elegant en aangenaam, mooie zuren en tannines, frisheid en fruit, pure finesse
Lafite‑Rothschild
finesse en mooi fruit, frisheid, zacht en gepolijst, minder structuur dan de grote jaren
Pontet‑Canet
breed en intens, kracht, chocola en pruimen, koffie en tabak, bijzonder
****
Lynch‑Bages
pure verleiding, cassis, breed en krachtig, voortreffelijk glas, sap en fruit
Pichon‑Lalande
cassis, fruit, kersen en vanille, mooie tannines, levendig en fris
Pibran
kracht, klassiek, fraai, mooie zuren en tannines
Petit Mouton
pruimen en zwart fruit, mooie smaak, veel kracht, heel fraai
Carruades de Lafite
minder rijpheid, stevigheid, elegantie en frisheid, goede tannines
Clerc‑Milon
sap, kersen en vanille, op elegantie gemaakt, goede tannines
Duhart‑Milon
zacht, goed in zijn fruit, krenten en kruiden, stevigheid, diepgang
Les Forts de Latour
frisheid, zuren en elegantie, heerlijk fruit, cassis en kersen
Réserve de la Comtesse
afgerond, vrij rijp, iets zoet in het merlotfruit, kruiden, drop
Tourelles de Longueville
kruidigheid, stevigheid, zuren, pruimen, confit, goede tweede wijn
***(*)
d’Armailhac
fruit en sap, cassis en kersen, tannines en frisheid, vrij licht
Grand‑Puy‑Ducasse
frisheid en sap, wat kruiden en een lichte onrijpheid in de finale
Haut‑Bages‑Libéral
bosbessen en bramen, vrij goede smaak, redelijke tannines
kleine ***(*)
Batailley
boers, extractie, stevigheid, mist charme, rondeur en fruit
Bellegrave
kruiden en stevigheid, kersen en bessen, redelijk fruit en sap
Croizet‑Bages
aangenaam gemaakt, kersen en cassis, duidelijke zuren na
Pauillac de Latour
elegantie en frisheid, sappig, in balans, goed fruit
***
Haut‑Bages‑Monpelou
zuren, kersen, fruit, stevigheid, aangenaam, geen diepte
Lynch‑Moussas
niet rijp, mager, licht, geen klapper dit jaar
Plantey
kersen en kruiden, stevigheid, sap, kersen, slank
Fonbadet
zuren, droogte, weinig fruit, geen topper, te slank
La Fleur‑Peyrabon
aalbessen, kersen, geen rijp fruit, zuren en strengheid
St.‑Estèphe
****(*)
Cos d’Estournel
klassieke cabernet met veel frisheid, zacht fruit, perfecte tannines, rijk en rijp
****
Montrose
gesloten, op het fruit gemaakt, fris, goede tannines, aan de lichte kant
Calon‑Ségur
rijp fruit, kersen en cassis, zacht en aangenaam, mooie tannines, afgerond
Lafon‑Rochet
hint van paprika, vanille, kersen, kracht, redelijk goede tannines
Les Ormes‑de‑Pez
heerlijk fruit en sap, kersen en vanille, romig en fris, goede balans
Phélan‑Ségur
elegantie en frisheid, vanille, goed op zijn fruit gemaakt
***(*)
Pagodes de Cos
kersen en rijpheid, zacht en romig, elegant en fris, lengte
Cos Labory
bosbessen en kersen, redelijk zacht, frisse zuren, levendig
La Dame de Montrose
mooie zuren en frisheid, goede tannines, opwekkend, lekker
Lilian‑Ladouys
kersen en cassis, redelijke rijpheid, balans, fruit, stevigheid
Meyney
cassis, vanille, kruiden, sappig, goede tannines en frisheid
Tour de Pez
kersen en bosbessen, zoet en smaakvol, goede rijpheid
Tour des Termes
intens en krachtig, toch rijp fruit, extractie, goede tannines
kleine ***(*)
Le Boscq
wat ruw, wel goed gemaakt, kersen, iets droogte
La Commanderie
goede tannines, kersen, bessen, aangenaam, vrij zacht
De Pez
frisheid, goede zuren, levendig, tikje stevig, iets slank en zuur
Plantier Rose
aan de stevige kant, aardig glas, bessen, zuren
Tronquoy‑Lalande
zoet fruit, vleugje onrijp ook, wel balans, fruit, sappig
***
Andron‑Blanquet
minder rijp fruit, wat zuren, bessen, stevige tannines
Beau‑Site
lichtvoetig, confiture, kersen, zacht, romig, aangenaam
Le Crock
stevig, kruiden, ruwheid, redelijk fruit, kersen, cassis
Haut‑Beauséjour
minder rijp en diep, goed accent op het fruit, zuren
Laffitte‑Carcasset
paprika, kersen, rood fruit, zuren, appel, vrij streng
Petit‑Bocq
iets streng, frisheid, maar vrij veel ruwheid in de finale
Ségur de Cabanac
kruiden en kersen, bosbessen, stevig, iets slank
Tronquoy de Ste. Anne
onrijp, kersen, confiture, vleugje plantaardigheid
**(*)
Clauzet
ruw, veel zuren en harde tannines, minder fruit
Coutelin‑Merville
kruiden en wat fruit in de geur, veel zuren en bessen
Sérilhan
bosbessen en bramen, slanke smaak, vrij strak
Picard
stevig, geen fruit, puur extractief
Graves/wit
De Chantegrive
kruisbessen, exotisch en open, vanille, wat goede zuren
Rahoul
geurig, bloemen, stevige smaak met veel zuren
Ferrande
klassieke graves, grapefruit, zuren en stevigheid
Graves/rood
Chantegrive
elegantie, fruit en frisheid, kersen en bessen, lekker
Rahoul
elegant en open, kersen en kruiden, laurier en tabak
Ferrande
wat ruwe smaak, veel hout, kruiden, mist wat lekker sap
Pessac‑Léognan/wit
*****
Haut‑Brion 18.0 pnt
kruisbessen, lengte en frisheid, exotisch, breed, aromatisch en fris, mooie zuren, grapefruit
****(*)
Laville‑Haut‑Brion
altijd een strenge stijl met veel fruit, aromatisch, krachtig, intens, grapefruit
Domaine de Chevalier
bloemen, vanille, perzik, mooie smaak, veel kracht, heel aromatisch en fris
Malartic‑Lagravière
perzik, rijk en breed, kruisbessen, sap, veel zuren en frisheid
****
Pape‑Clément
sappig en open, iets exotisch voor de streek, goede kracht, intensiteit
Smith‑Haut‑Lafite
peer en perzik, limoen, citrus, grapefruit, klassiek en krachtig
Carbonnieux
stenig en mineralig, citrus, bloemen en kruisbessen, goede zuren
De France
kracht, exotisch fruit, bloemen en perzik, smakelijk, goede zuren
Latour‑Martillac
strakke en klassieke graves, boenwas, citrus en grapefruit, aromatisch
La Louvière
veel hout en fruit, peer en perzik, sap, goede zuren, lengte, klassiek
***(*)
Le Clementin du Pape‑Clément
peer en wat vanille, citrus, frisheid en sap, kruisbessen, meloen
De Fieuzal
krachtig, iets te exotisch en te houterig om grote indruk te maken
Haut‑Bergey
peer en perzik, limoen, frisse zuren en lengte, wat perzik
Olivier
exotische stijl met kruisbessen en wit fruit, stenig en mineralig
kleine ***(*)
Bouscaut
vanille, iets streng, minder diepte, blijft een mindere god
Larrivet‑Haut‑Brion
mist wat diepte en kracht, iets vlak zelfs, mist intensiteit
Picque‑Caillou
elegantie en frisheid, kruisbessen, perzik en peer
Pessac‑Léognan/rood
****(*)
Haut‑Brion
room en rondeur, soepel en zacht, klassiek, cassis, overtuigend, stevig
La Mission‑Haut‑Brion
elegante stijl, lichter dit jaar, maar een goede balans, heerlijke zuren en sap
****
Domaine de Chevalier
krachtig en sappig, intens en breed, niet te veel hout, zacht en romig
Le Clarence de Haut‑Brion
stevig, krachtig, goede tannines, veel structuur, kersen
Haut‑Bailly
kersen en vanille, chocola, stevigheid in de smaak, goede tannines
Pape‑Clément
luxueus hout, rijk en krachtig, intens en breed, zwoele tannines
Malartic‑Lagravière
niet te streng, frisheid en elegantie, kruiden, zuren en tannines
Smith‑Haut‑Lafitte
bessen, vanille, room en sap, balans, smaakvol, geen superdiepte
***(*)
De France
op het fruit gemaakt, frisheid en sap, kersen en bessen
Carbonnieux
zuren en wat tannines, frisheid, bessen, iets ruwheid
Chapelle de la Mission‑Haut‑Brion
lichte stevigheid in de tannines, elegantie en frisheid
De Fieuzal
kruiden en stevigheid, tannines en zuren, stevig en kruidig
Haut‑Bergey
tikje hevig, goed kersen en vanille, cassis, hout
La Louvière
vleugje onrijpheid, iets ruwheid, wel een goede diepte
Olivier
veel fris fruit, kersen en pruimen, niet zo diep
kleine ***(*)
Les Carmes‑Haut‑Brion
kruiden en stevigheid, kersen en bessen, mist fruit
Clementin du Pape‑Clément
sappig, iets glad, aangenaam romig, mooi zacht
Larrivet‑Haut‑Brion
karamel en kruiden, laurier, minder rijp, wat ruwe tannines
Latour‑Martillac
iets licht, fris, goed fruit en sap, iets stevige finale
Bouscaut
stevigheid, iets paprika, kersen, niet heel bijzonder
Picque‑Caillou
paprika en kersen, droogte, zuren, stevigheid
Wijnen uit de Côtes
****
Clos les Lunelles (Castillon)
rijp, intens, vanille, kers en en pruimen, goede tannines
Clos Puy‑Arnaud (Castillon)
kersen en vanille, elegantie en frisheid, heel geslaagd
***(*)
Cap de Faugères (Castillon)
elegant en fris, vrij licht, aangenaam, goede balans
Clos Chaumont (1ères Côtes)
kersen en pruimen, goede, vrij duidelijke tannines, smaakvol
Clos l’Église (Castillon)
confiture, kersen, vanille, niet te zwaar, rijp fruit, lekker
La Grave (Bourg)
verleidelijk, pruimen en kersen, frisheid in het fruit, sappig
Joanin‑Bécot (Castillon)
kersen en vanille, zachte smaak, iets minder intens
De Laussac, (Castillon)
kersen, stevigheid, kracht, diepgang, lichte stevigheid
kleine ***(*)
Veyry (Castillon)
lichtere en heel drinkbare stijl, zoete kersen en bosbessen
***
D’ Aiguilhe‑Querre, (Castillon)
lichter glas, minder rijp, wat kersen en bessen, zuren, frisheid
Ampélia (Castillon)
kersen en bessen, frisheid, sap, geen echte diepte
Sainte Colombe (Castillon)
niet helemaal rijp, kersen, bessen, zoet
Côte Montpezat (Castillon)
lichter en minder groots, mist kracht
Fronsac & Canon-Fronsac
****
Haut‑Carles
elegantie en room, mooie tannines en lekker rijp fruit, bramen en pruimen
Moulin‑Haut‑Laroque
prachtig fruit en sap, kersen en vanille, puur, mooie zuren
Dalem
sap en fruit, kersen en vanille, mooi romig, fris, lekker
***(*)
Carlmagnus
warm en intens, tikje heftig, veel zwoelheid, minder sap
Chadenne
kersenfruit en bramen, sap, ook wel frisheid, krachtig
De la Dauphine
sappig, goede balans, lekker rood fruit, aardbei
La Vieille Cure
kersen, bramen, room, aangenaam sap, lengte, prima
Villars
room, aardig sap, kersen, souplesse, toch lekker
kleine ***(*)
Barrabaque
sap en frisheid, kersen, maar aan de lichte kant
Cassagne‑Haut‑Canon, Canon‑Fronsac
iets room, vrijstevige tannines, prima glas
Du Gaby
zachte stijl, aangenaam fruit, mist iets aan diepte
Haut‑Ballet
balans, niet heel krachtig, rode bessen, wat scherpte na
Moulin‑Pey‑Labrie
sap, kersen en vlierbessen, frisheid, aardige tannines
De la Rivière
frisheid en kersen, mist wat ruggegraat, gaat
Les Trois Croix
niet heel krachtig maar toch smakelijk, iets stevige tannines
Fontenil
vlierbessen, laurier, wat scherpte, geen groot glas
Lalande‑de‑Pomerol
****
La Fleur de Boüard
room en sap, verleidelijk en zacht, room, hout, vanille
***(*)
Ambroisie du Croix des Moines
kersen, lekker sap, iets stevige tannines, niet heel krachtig
Fayat‑Thunevin
kersen en frisheid, zacht, mooi fruit en goede tannines
La Graviere
rijp en redelijk stevig, smakelijk, gelikt, zacht
Jean de Gué
romig en sappig, verleiding en sap, niet moeilijk, zachte tannines
Perron‑la‑Fleur
frisheid, prima sap, goede balans, intensiteit, kersen, bramen
La Sergue
lengte en balans, laurier, kruiden, lekker, heel drinkbaar
Siaurac
kersen en lekker rood fruit, goede vulling, prima tannines
kleine ***(*)
Tournefeuille
kersen en wat rode bessen, aardige tannines, wat dunner
De Viaud
niet heel sprekend, aardige tannines, maar niet bijzonder
Grand Ormeau
iets scherps, zwarte bessen, laurier, drop
Pomerol
****(*)
Lafleur
prachtige smaak, elegantie en frisheid, kersen en cassis, fruit, lengte, ras en finesse
Pétrus
kersen en room, verleidelijk, breed en zacht, intens, goede tannines, heel aangenaam
****
Certan de May
peperig, kruiden, vanille, kersen en cassis, iets stevige finale
Feytit‑Clinet
intens, zoet fruit, diep en krachtig, maar toch goede tannines
La Fleur de Gay
elegantie en een lekkere frisheid, kersen en bramen, mooie balans
Trotanoy
stevigheid, minder diep en vol, maar goed sap, goede tannines
La Violette
luxueus hout, aan de gelikte kant, betimmerd, krachtig, stevig
Pensées de Lafleur
kersen en bessen, kruiden, mooi in zijn fruit, goede tannines
Le Gay
souplesse, sap, kersen en vanille, elegantie en mooi fruit
Beaurégard
kruiden en stevigheid, hint extractie, bessen, wel goede tannines
Le Bon Pasteur
zacht fruit, geen superstructuur, romig, aangenaam
Bourgneuf‑Vayron
minder finesse, maar een goede kracht, smaakvol
Clinet
krachtig, iets drogend, wel een mooie frisheid, lengte
La Croix de Gay
kruiden en stevigheid, hint van overrijpheid, krentjes
La Grave
krachtig en stevig, goede zuren en tannines, goed in zijn fruit
Latour à Pomerol
elegantie en frisheid, pruimen en kruiden, laurier, diepte
Montviel
minder corps en diepte, iets stevige tannines, wel fraai
Nenin
sap en kracht, cassis en kersen, pruimen, opwekkend, levendig
Plince
romig, peperig, lichte stevigheid, elegantie en frisheid
La Pointe
intensiteit, een goede kwaliteit van tannines, tikje heftig
Providence
kruidig en peperig, aardig fruit, vanille, redelijk krachtig
Rouget
sappig rood fruit, aardbei, frisheid, prima balans en lengte
***(*)
Bellegrave
goede stevigheid en intensiteit, prima tannines, kracht
Certan‑Marzelle
stevig en kruidig, licht boers, iets minder rijp in het fruit
Clos l’Église
frisheid en aangenaam sap, hout, drogend naar het einde
Commanderie de Mazeyres, La
sap en fruit, goede kracht, kersen, diepgang, smakelijk
La Conseillante
verleiding, hint van onrijpheid, kersen en kruiden
La Fleur‑Pétrus
kruiden en laurier, peperigheid, iets minder perfecte rijpheid
Gazin
minder finesse, meer naar de overrijpe kant, minder fruit
Hosanna
kersen en vanille, bosbessen en bramen, goede zuren en frisheid
Lafleur‑Gazin
kersen en bosbessen, lichte stevigheid, wat tannines na
Mazeyres
frisheid, amarenenkersen, aangenaam rijp fruit, stevig
Petit‑Village
aan de slanke kant, kersen en bessen, vanille, frisheid
Vray Croix de Gay
kersen en pruimen, niet heel heftig of diep, wel lekker
kleine ***(*)
Beau Soleil
ietsje strenge tannines, wel balans en rondeur, fris
Bonalgue
mist wat inhoud en complexiteit, aangenaam, niet krachtig
La Cabanne
boersig en rustiek, kracht en diepte, minder rijp in structuur
Clos du Clocher
steviger in de tannines, iets drogend, stevigheid, aardig
La Croix
best een aangenaam glas, frisheid, rood fruit, kersen
Fugues de Nenin
fruit en bloemen, kersen en cassis, licht en soepel
Manoir de Gay
fris en sappig, zuren en tannines, kersen en bessen
Taillefer
sappig en lekker rood fruit, fris, aardige tannines
Domaine de l’ Église
frisheid en elegantie, kersen, mooi rijp, goede balans
***
Vieux‑Maillet
vlierbessen en kersen, flinke zuren, frisheid, minder stevig
Le Moulin
kersjes en wat rode bessen, aan de dunne kant
St.‑Emilion
****(*)
Ausone, 2007
puur en zuiver, frisser dan anders, veel lichtvoetigheid, toch intensiteit, mooie balans
Cheval‑Blanc
kersen, bessen, heerlijk fruit, veel tannines, diepte, kracht, heel goede lengte, super in balans
Pavie
intens en breed, mooie zuren en sap, vanille, kruiden, concentratie, drinkbaarder dan ooit
l’Angélus
intens en puur cabernet‑franc, kersen en vanille, prachtig fruit, kracht, sap, lengte
Les Astéries
stevig en krachtig, finesse en mineralen, goede tannines en mooie zuren
Le Dome
sappig en breed, intens, pruimen en kersen, chocola, rijpe cabernet‑franc
Troplong‑Mondot
hout en chocola, sappig en intens, breed, mooie tannines
****
Beauséjour‑Bécot
luxueus hout, zeer betimmerd, de structuur is mooi, krachtig, stevig
Bellevue Mondotte
intens en krachtig, heerlijk op zijn fruit gemaakt, kersen en vanille
Canon‑la‑Gaffelière
breed en intens, maar toch ook mooi fruit, zacht, verleidelijk
Le Carré
krachtig en intens, krenten en kruiden, laurier en tabak, pruimen
La Dominique
prachtig glas, sap en fruit, kersen en cassis, diepgang en sap, supertannines
Laforge
intens en krachtig, kruiden en chocola, laurier en pruimen, mooie tannines
Pavie‑Decesse
bosbessen, rijp en krachtig, mooi intens, finesse, sap en wat zuren
Pavie‑Macquin
mooie smaak, veel sap, heel drinkbaar, goede tannines en mooi fruit
Valandraud
kersen en vanille, vrij klassiek en stevig, pruimen, concentratie
Canon
heerlijk op zijn fruit, kersen en vanille, frisheid, sap, niet te zwaar
Chapelle d’Ausone
frisheid, kersen, vanille, een heerlijk glas, intens, krachtig, levendig
Clos Fourtet
mooi in de smaak, zacht en romig, verleiding, voortreffelijke tannines
Figeac
concentratie en kracht, diepgang, zoet fruit, de tannines zijn goed
Grand Destieu
intens en krachtig, breed, cabernet‑franc, goed rijp ook, stevig
Grand‑Mayne
room en sap, tikje heftig en rijp, maar goede tannines, structuur
Larcis‑Ducasse
aangenaam sap en fruit, perfect in zijn tannines en sap, lengte, fris
Monbousquet
intens en krachtig, pruimen en vanille, breed, mooie tannines
Moulin‑St.‑Georges
vanille, verleidelijk, ongelooflijk diep en intens, mooie tannines
Petit Cheval
heerlijk gemaakt, perfecte rijpheid, sap, fruit, heel fraai
Quinault l’Enclos
chocola, extractie, iets flinke tannines, streng, toch wel heel goed
La Tour du Pin
pure elegantie en frisheid, bosbessen, bramen, heerlijk glas
Trottevieille
hint van onrijpheid, goede smaak, kracht, fruit en sap
kleine ****
Clos Badon‑Thunevin
gelikte en romige stijl, pruimen en vanille, toast en verleiding
Berliquet
sap en fruit, kersen en hout, stevigheid, vanille, iets opsmuk
Cap de Mourlin
kruiden en stevigheid, kersen en vanille, smakelijk en sappig
Chauvin
goede kracht, sap en frisheid, kersen en vanille, goede tannines
La Clotte
intens en krachtig, veel zoet fruit, room en lengte, tikje stevig
Côte de Baleau
intens, maar goed cassis, goede tannines, fruit en sap, romig
Dassault
kersen en wat luxueus hout, zacht en verleiding, iets betimmerd
La Fleur‑Cardinale
smakelijk, kracht, fruit, mooie balans, vrij goede tannines
Fombrauge
mooi hout, iets stevige extractie, neigt naar kracht en volheid
Fonbel
prachtig fruit, zacht en romig, kersen, zachte tannines
Franc‑Mayne
kersen en bessen, heerlijke fruitige stijl, goede tannines
La Gaffelière
elegantie en frisheid, tikje aan de lichte, kant, vanille, hout
Clos des Jacobins
kersen en vanille, frisheid, niet zwaar, bosbessen en bramen
Lusseau
lekker stevig, kersen en bessen, lichte peperigheid, kruiden
Clos la Madeleine
warm en sappig, kersen, bessen, goede tannines, fruit en sap
Magdelaine
iets meer naar de rode kant in het fruit, lichte peperigheid
La Marzelle
fruit en sap, vanille, frisheid, tikje ruwheid, zuren, elegantie
Clos Dubreuil
krenten en kruiden, stevigheid, goede tannines toch ook
La Gomerie
sappig, iets stevig in zijn vanille, rondeur, mooi pittig
Péby‑Faugères
krachtig, kersen en vanille, room, goede tannines
La Serre
zacht, heerlijk fruit, elegante en frisse stijl, gepolijst
Teyssier
mooi fruit, zoete kersen en pruimen, lekker glas
La Tour‑Figeac
kersen en vanille, zacht, rijp in zijn tannines, balans
Virginie de Valandraud
kersen, fruit en sap, goede structuur en diepgang, goede tannines
Barde‑Haut
intensiteit, minder frisheid, confiture, kersen, stevige tannines
***(*)
Bellefont‑Belcier
stevigheid, wel goed fruit en sap, iets flinke tannines
Le Sanctus de Bienfaisance
lichtere stijl, niet gekozen voor extractie, maar voor sap, room
Boutisse
lichte stevigheid, aangenaam, niet te zwaar, geslaagd, iets streng
Bélair
kersen en frisheid, op het fruit gemaakt, iets minder diepte hier
Le Fer
intens, vanille, bosbessen, bramen, kersen, zachte smaak, iets heftig
La Fleur d’Arthus
elegantie troef, kersen en bessen, aardige tannines, balans, lekker
La Croix de l’Esperance, (Lussac)
intensiteit en kracht, gebrand, heel modern, vooral machtig
Grand Corbin‑Despagne
lichte strengheid in zuren en tannines, goed, tikje stevig, appel
Larmande
kruiden en vanille, stevigheid, iets aan de overrijpe kant
Lynsolence
pruimen, rijkdom, intens en breed, zoet, confiture, kersen
La Commanderie
zacht en open, smakelijk, krachtig, zonder dat het overdreven is
De Pressac
zwoel en kruidig, iets strenge tannines, wel goede lengte
Ripeau
kracht, maar ook zuren en tannines, frisheid, stevig, vrij goed
St.‑Georges Côte Pavie
stevigheid en sap, goede tannines, room, aangenaam
Triano
vanille, wat sap en fruit, redelijk goede tannines, fruit en sap
kleine ***(*)
Balestard‑la‑Tonnelle
intensiteit, krentjes, boersig, te overrijp, strak
Bel Air‑Ouy
elegantie en sap, kruiden en een lichte stevigheid, zuren
La Couspaude
bessenfruit, licht, sappig, fruitig, maar zeker niet groots
Ferrand‑Lartigue
zoet fruit en sap, tikje heftig in het fruit, iets stevig na
Franc Grâce Dieu
iets meer zuren, tannines, lichte stevigheid, enige diepte
Grand Pontet
vrij licht, wel aangenaam, goede tannines, geen grote diepte
Faugères
kersen en bessen, smakelijk, maar geen grote romigheid
La Fleur
zacht en open, minder diepte, prettig, maar niet groot
Pas de l’Ane
chocola, warm en kruidig, stevig en krachtig, iets hoekig
Riou de Thaillas
room, zoet fruit, kersen, vanille, aangenaam
Rochebelle
bramen en bosbessen, soepele smaak, zoet fruit
Sansonnet
lichter glas, wat zuren en bessen, peperig en kruiden, krentjes
3 de Valandraud
kersen en sap, lichtvoetig, gemakkelijk, geen grote diepte
***
Destieux
zuren en frisheid, op het fruit gemaakt, maar mist materie
Fonroque
lichter, niet groot zelfs, kersen, kruiden, vanille, geen lengte, mager
Jean Faure
minder fruit, kersen, bessen, wat zuren en krentjes
La Grangère
kersen en bessen, mist materie, fruit en diepgang, niet groot
Sauternes
*****
Yquem
honing en perzik, frisheid, abrikoos, goede zuren, kracht en lengte, intensiteit en complexiteit
****(*)
Suduiraut
grapefruit, intens, zuren en sap, abrikoos, mandarijn en sinaasappel, verfijning
Rieussec
abrikoos, sinaasappel en mandarijn, mooie botrytis, intens zoet, frisheid
Lafaurie‑Peyraguey
breed, abrikoos en honing, perzik en mandarijn, mooie zuren en bitters
De Fargues
rijk, intens, abrikoos, sinaasappel, perzik, honing, enorme kracht en veel zoet
Coutet
abrikoos, druiven, machtig en breed, mooie lengte, veel concentratie en zoet
****
Doisy‑Védrines
intens, maar ook frisheid, grapefruit, sinaasappel, complexiteit, rijkdom
Doisy‑Daëne
perzik, abrikoos, mandarijn, mooi botrytis, lengte en sap, altijd frisse zuren
Guiraud
mooie kracht, perzik en abrikoos, confiture, breedte, stevig, mooi zoet
De Malle
rijk en krachtig, fris en sappig, intens, goede zuren en frisheid, heerlijk zoet
Sigalas‑Rabaud
mandarijn, abrikoos, perzik en sinaasappel, mooie pourriture, complex
d’Arche
mandarijn, breed en heel zoet, rijk, machtig, minder subtiel, toch fraai
Caillou
elegante stijl, niet heel diep, mooie zuren, sap, frisheid, spanning, botrytis
Clos Haut‑Peyraguey
iets minder verfijnd, abrikoos, sinaasappel, dik en zoet, machtig en rijk
Lamothe‑Guignard
sinaasappel, krachtig, iets minder finesse, bitters, goed zoet, lengte
Nairac
exotische en frisse stijl, kruisbessen, honing, abrikoos, frisheid en sap
La Tour‑Blanche
peer, abrikoos, perzik, wit fruit, goede lengte, goed zoet
***(*)
Bastor‑Lamontagne
elegant, citrus, honing, perzik en abrikoos, mooi fris, niet te zwaar
Filhot
rijke stijl, sinaasappel, honing en abrikoos, veel zoet en kracht
Rabaud‑Promis
perzik en honing, iets minder fruit, gekonfijte peer, veel zoet
Rayne‑Vigneau
sappig, iets minder diepte en intensiteit, elegantie, aangenaam
Romer‑du‑Hayot
sinaasappel, honing, abrikoos, machtig, rijk, intens, minder finesse
*