Regen? Champagne - Perswijn
Nieuws

Regen? Champagne

De dromerige geur van brood, croissants en biscuitjes naast de opwekkende geur van appeltjes, citroen en zelfs citroenmerengue: dat kan alleen maar een proeftafel vol champagne zijn. Het Champagne Informatie Centrum (CIVC) pakte op maandag 7 mei – dé perfecte Nederlandse champagnedag: in de spits 560 km file en de hele dag regen – mooi uit met een serie van twaalf bruts en acht millésimés. Tussendoor werden vier uitgelezen gerechtjes van Chris Naylor (Vermeer) geserveerd, allemaal vergezeld van een glas champagne. Heel bijzonder was bijvoorbeeld de combinatie van een stukje ham van het Ibericovarken,
De dromerige geur van brood, croissants en biscuitjes naast de opwekkende geur van appeltjes, citroen en zelfs citroenmerengue: dat kan alleen maar een proeftafel vol champagne zijn. Het Champagne Informatie Centrum (CIVC) pakte op maandag 7 mei – dé perfecte Nederlandse champagnedag: in de spits 560 km file en de hele dag regen – mooi uit met een serie van twaalf bruts en acht millésimés. Tussendoor werden vier uitgelezen gerechtjes van Chris Naylor (Vermeer) geserveerd, allemaal vergezeld van een glas champagne. Heel bijzonder was bijvoorbeeld de combinatie van een stukje ham van het Ibericovarken, amandelaïoli, meiknol, mosterdfruit en langoustinesaus met de aromatische, bloemige Jacques Selosse Cuvée Exquise.
Maar het werd nog veel mooier. Halverwege de dag stond het gezelschap in een grote kas stukjes blad van kamerplanten te eten. De proeverij vond namelijk plaats bij Koppert Cress in Monster, een bedrijf dat eetbare miniatuurplantjes (cress) uit zaad opkweekt, maar ook experimenteert met de smaken van allerlei andere planten. En zo steek je dan op maandagochtend een groen stuk blad in je mond, dat naar italiano’s blijkt te smaken (die besuikerde dropachtige snoepjes, bestaan ze nog?), of een knalpaars bloemblad dat op witlof lijkt. Weer terug in de proefzaal ging deze surpriseparty gewoon door: met een soort reuzenpincet kregen we de ene cress na de andere uitgereikt, steeds met een andere champagne erbij, en steeds met een verrassende smaakexplosie in de mond. Want wie verwacht nou dat een gewoon groen blaadje naar oester smaakt?
De proeverijen werden begeleid door Stéphanie van Rantwijck, Noële Ruitenberg en Gert Crum. Zij pleitten er elk op hun eigen manier voor om champagne in Nederland eindelijk eens serieus te gaan nemen – zij het dan wel plezierig serieus. Diezelfde houding spreekt uit het boek Champagne! Een lesboek over de wijnen uit de Champagne, dat aan het eind van de dag werd gepresenteerd. Stijlvol maar godzijdank wel speels wil dit boek – een samenwerkingsproject van Noële Ruitenberg, Stéphanie van Rantwijk en het CIVC – de wijnliefhebber en student meer kennis bijbrengen over champagne, met in de hand een ‘pen, glas, mes én vork’. Precies zoals op maandag 7 mei gebeurde dus.

Anda Schippers

Het boek is verkrijgbaar bij het Champagne Informatie Centrum (http://www.champagne.nl/) en bij Studio Wine (http://www.studiowine.nl/).

Reageer op dit item