Parker blij met Bordeaux 2006 - Perswijn
Nieuws

Parker blij met Bordeaux 2006

Volgens Robert Parker is oogstjaar 2006 in de Bordeaux beter dan verwacht. In het toekennen van punten blijft hij voorzichtig: slechts drie huizen kregen de allerhoogste score: 96-100. De hoogste punten kent hij toe aan de Mouton-Rothschild, La Mission Haut Brion en St Emillion’s Bellevue Mondotte, zij kregen allemaal 96-100. “De toppers van 2006 zijn veelbelovend, dat had ik niet verwacht,” stelt Parker.

Volgens Robert Parker is oogstjaar 2006 in de Bordeaux beter dan verwacht. In het toekennen van punten blijft hij voorzichtig: slechts drie huizen kregen de allerhoogste score: 96-100. De hoogste punten kent hij toe aan de Mouton-Rothschild, La Mission Haut Brion en St Emillion’s Bellevue Mondotte, zij kregen allemaal 96-100. “De toppers van 2006 zijn veelbelovend, dat had ik niet verwacht,” stelt Parker in wijntijdschrift Decanter.

De witte oogst was binnen voordat de regen in september begon. Parker is positief over de witte wijnen, die hij ‘wonderful minerality and zesty fruitfulness’ toedicht. De zoete witte wijn noemt hij diplomatiek ‘challenging’. Pomerol valt bij Parker beter in de smaak dan Medoc: alleen de tophuizen in Medoc presteerden, omdat zij de financiële middelen hadden om veel werk in de wijngaard te laten verrichten. Bij het proeven van Pomerol merkt Parker op: “These wines taste as though they are from a completely different vintage than those from the Medoc.”

Sjoerd en Ronald de Groot bezochten het circus in de Bordeaux en deden hiervan verslag in een vermakelijke column. Het nieuwe nummer van Perswijn staat ook vol Bordeaux, zoals in het voorwoord is te lezen. Sjoerd kan zich in het oordeel van Mr. Parker vinden: “Het is een echt Europees jaar, klassiek Bordeaux, beter bewaarpotentieel dan 2005 denk ik zelfs,” schrijft hij. “Frisheid, zuren en elegantie, goede wijnen, interessant.”

De beoordelingen van Parker hebben een grote invloed op de prijzen van Bordeaux. Zijn punten liggen een beetje tussen het niveau van 2004 en 2005 in, dus naar verwachting wijzen de prijzen ook in die richting. Parker waarschuwt in Decanter de chateaux niet te hoog in te zetten om nieuwe miljonairs uit het Verre Oosten aan te trekken, maar juist realistisch te blijven en de traditionele afzetmarkt voor Bordeaux te respecteren. Volgens Parker worden de kopers uit Groot-Britannië en de Verenigde Staten ingehaald door nieuwe kopers, waarbij de Bordelais hun trouwe klanten uit het verleden in de steek laten.

Reageer op dit item