Duitse wijnen blijken het onverminderd goed te doen in Nederland. Dat bleek maandag 13 september, toen in de Amsterdam ArenA voor de achtste keer Riesling & Co werd georganiseerd, een evenement in het teken van Duitse wijnen. In de supermarkt wordt het aanbod van Duitse wijn beter, voor de klassieke wijnhandel zijn ze een vanzelfsprekendheid geworden en in de topgastronomie zijn ze de favorieten van sommeliers. Een regelrecht succesverhaal.
Duitse wijnen blijken het onverminderd goed te doen in Nederland. Dat bleek maandag 13 september, toen in de Amsterdam ArenA voor de achtste keer Riesling & Co werd georganiseerd, een evenement in het teken van Duitse wijnen. In de supermarkt wordt het aanbod van Duitse wijn beter, voor de klassieke wijnhandel zijn ze een vanzelfsprekendheid geworden en in de topgastronomie zijn ze de favorieten van sommeliers. Een regelrecht succesverhaal.
De cijfers voor 2009 mogen zelfs hoogst opmerkelijk genoemd worden. Was er door toedoen van de crisis in vrijwel alle landen waar Duitse wijn naar geëxporteerd wordt sprake van een daling in afzet, Nederland vormde een uitzondering Het volume groeide met bijna 10 % ten opzichte van 2008, de waarde zelfs met bijna 12%. Deze prachtige groeicijfers komen voor een niet onbelangrijk deel op rekening van de aanhoudende inspanningen door het Informatiebureau voor Duitse Wijn. Van bepaalde kant is nogal eens ongenuanceerd afgegeven op het Informatiebureau, maar dat getuigt van weinig begrip waar het bij landenpromotie om gaat: effectiviteit in alle segmenten van de markt! Dit echter terzijde. Wel een grote pluim voor Alain en Gisela Jacobs. Hopelijk realiseert men zich ook in Duitsland terdege wat zij de afgelopen jaren tot stand hebben weten te brengen. Ook in Duitsland zelf ontbreekt het niet aan initiatieven en ondernemingsgeest.
Voorafgaand aan Riesling & Co lieten vertegenwoordigers van de Messe Düsseldorf, het Deutsches Weininstitut en het Deutscher Weinbauverband in de ABN Amro Lounge ( ja, ja) hun licht schijnen over respectievelijk de beurs ProWein 2011, de positie van Duitse wijn in de wereld en de vooruitzichten voor de oogst 2010.
ProWein 2011
ProWein en Duitse wijn vertonen een opmerkelijke overeenkomst: beide zitten spectaculair in de lift en zijn, om het maar eens in het Frans te zeggen, incontournable geworden. Namens de organiserende Messe Düsseldorf liet een super professioneel optredende Danila Avdiu weten dat ProWein ook in 2011 aan wijnprofessionals weer alles te beden zal hebben wat hun hart begeert. De afgelopen jaren heeft ProWein zich ontwikkeld tot de belangrijkste jaarlijkse internationale wijnbeurs van Europa – ver voor Londen – en tot een serieuze concurrent van de tweejaarlijkse VIEXPO in Bordeaux. Hoewel tijdens ProWein gewoontegetrouw de Duitse wijnbouw prominent aanwezig is, benadrukken de organisatoren het gevarieerde internationale aanbod aan exposanten. Plus het gegeven dat er ongeveer 300 nevenactiviteiten georganiseerd zullen worden. Een andere pre is de gemakkelijke bereikbaarheid van Düsseldorf vanuit de Europese buurlanden. Verkeerinfarcten en parkeerdrama’s (zoals in Verona en Bordeaux) zijn er onbekend. Duitsers hebben nu eenmaal verstand van organiseren. En Düsseldorf is allesbehalve een onplezierige stad om een paar nachten door te brengen. Kleiner dan Londen, maar ook veel minder prijzig.
ProWein 2011 zal plaatsvinden van 27 t/m 29 maart.
Duitse wijnbouw toont dynamiek
Namens het Deutsches Weininstitut voerde Steffen Schindler het woord. Hij kon heel veel positiefs melden. O ja, ook Duitsland heeft in 2009 te maken gekregen met de gevolgen van de financiële crisis, maar in minder ernstige mate dan diverse andere landen. De schade valt verhoudingsgewijs dus nogal mee. En het zij nog maar eens benadrukt: Nederland deed het in 2009 zelfs uitzonderlijk goed. Verder kon Schindler wijzen op de geweldige dynamiek die momenteel binnen de Duitse wijnbouw heerst. Als voorbeeld noemde hij het initiatief Generation Riesling, een community van jonge wijnmakers. Enthousiast, open minded, goed opgeleid en ter zake kundig. Wat dat enthousiasme betreft, het vak van wijnboer is in, Duistland al weer een poosje in, interessant genoeg ook bij heel wat mensen zonder wijnbouwachtergrond in hun familie.
Nog een gegeven dat het vermelden waard is: de opmars van blauwe druiven lijkt eindelijk te stagneren. Het aandeel in de aanplant daalde van 36,8 naar 36,4%. Gelukkig maar, want Duitsland kan zich beter met Riesling profileren dan met Dornfelder.
Vooruitzichten oogst 2010
Voorzitter Norbert Weber van het Deutscher Weinbauverband wond er geen doekjes om: 2010 wordt een moeilijke oogst. Hij hoopt op beter weer in de komende weken na alle nattigheid van de afgelopen tijd. En met hem alle Duitse producenten. Want het lijkt allemaal lastig. Afgezien van de recente regenval is het groeiseizoen in 2010 sowieso nogal moeizaam verlopen en zal het hoe dan ook leiden tot een klein oogstvolume. Ook verloopt de rijping langzamer dan normaal. De pluk van vroegrijpe druiven als müller-thurgau is deze week op grote schaal van start gegaan en vraagt om zorgvuldige selectie. Voor later rijpende druiven als riesling en spätburgunder zijn er voorlopig nog geen al te grote problemen. Riesling kan eventueel nog profiteren van een mooie oktobermaand. Opvallend bij de spätburgunder is de verhoudingsgewijs dikke schil van de klein uitgevallen duiven, waardoor er een behoorlijke weerstand tegen rotting bestaat.
Riesling & Co
Riesling & Co. 2010, voor de zesde opeenvolgende keer gehouden in de ArenA, profiteerde dankzij een gelukkige speling van de natuur van gunstige weersomstandigheden, waardoor het dak van die ArenA open kon blijven. Onder de bezoekers was ook de kersverse Duitse ambassadeur Heinz-Peter Behr, die pas op 8 september zijn geloofsbrieven aan koningin Beatrix had aangeboden. Het bezoek aan Riesling & Co was zodoende een van zijn eerste officiële handelingen. Bravo, dat getuigt van de juiste instelling.
Aan de rand van het speelveld presenteerden ongeveer 70 producenten hun wijnen, grotendeels van de schitterende jaargang 2009. De regio’s Rheinhessen en Mosel waren daarbij het sterkst vertegenwoordigd. Aan Nederlandse kant moet de uitgebreide stand van Imperial Wijnkoperij genoemd worden. Ooit begonnen als Oostenrijkspecialiste mag Regina Mey zich nu ook toonaangevend op het vlak van Duitse wijnen noemen.
Verder waren er thematafels van het jubilerende ECOVIN, de overkoepelende organisatie voor biologische wijnproducenten (25 jaar), Generation Riesling (voor producenten onder 35 jaar) en de eveneens jubilerende VDP (100 jaar). Voor de VDP-tafel was de selectie gemaakt door vertegenwoordigers van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Anders dan bij eerdere edities wel eens het geval was, was ditmaal sprake van een fraaie en met zorg uitgekozen serie Grosse Gewächse 2009. Vakwerk, boven alle kritiek verheven derhalve.
Moraal? Zelfs voor Rotterdammers was dit bezoek aan de ArenA best wel te verdragen.
René van Heusden
Meer over 100 jaar VDP en Grosse Gewächse 2009 in Perswijn nr. 7, meer over Riesling & Co in de eerstkomende aflevering van Wine Society.
Op de foto: bovenste foto, van links naar rechts Steffen Schindler, Danila Avdiu en Norbert Weber. Onderste foto: Alain en Gisela Jacobs.