Discover Portugal
Maandag 16 april kwam de Britse wijnschrijfster en Portugal specialiste Sarah Ahmed naar The Grand in Amsterdam om de proeverij van Portugese wijnen van de importeurs Ovino en Horizon Wines te begeleiden. Roel Helming (Ovino) en Mick Kooistra (Horizon) hebben de Prince zaal gehuurd voor deze proeverij en de zaal met 70 stoelen zit helemaal vol. Wijnimporteurs, maar vooral veel vertegenwoordigers uit de horeca: sommeliers en restauranteigenaren zijn erop afgekomen. Sarah Ahmed heeft zich als wijnschrijfster gespecialiseerd in Portugal en Australië. Op haar website The Winedetective doet ze verslag van haar nieuwe ontdekkingen. Ze is oprecht enthousiast over Portugese wijnen. De kracht van Portugal is volgens haar Diversiteit en Dynamiek.
Diversiteit
Portugal staat van boven naar beneden vol geplant met druiven. Ze onderscheidt drie klimaatzones: de koele Atlantische kuststreek met o.a. Vinho Verde, Lisboa en Tejo; de Bergwijnen uit het noorden en oosten van het land met o.a. Douro en Beira Interior en als derde de Wijnen uit de Vlakte met Alentejo en Algarve in het warme zuiden. Combineer deze verscheidenheid aan terroirs met de aanwezigheid van maar liefst 250 authentieke druivenrassen en de Diversiteit is verklaard.
Dynamiek
De toetreding van Portugal tot de EU in 1986 zorgde voor Dynamiek in de wijnbouw. Niet alleen kregen de wijnboeren eenvoudiger toegang tot de Europese markt, ze kregen vooral ook toegang tot Europese subsidiefondsen. Daar maakten ze volop gebruik van. Verouderde bedrijfsinstallaties werden vervangen, wijngaarden heringericht of opnieuw aangeplant en er werd knowhow ingekocht uit andere -vaak nieuwe- wijnlanden.
Kracht
De kracht van de huidige Portugese wijnbouw ligt volgens Sarah voor een groot deel bij de jonge generatie wijnmakers. Ze zoeken naar vernieuwing maar dat doen ze niet door af te stappen van hun traditionele methodes en wijnrassen als Cabernet en Chardonnay te gaan maken. Een groot aantal wijnmakers verdiept zich juist in de rijke wijn historie van het land en probeert met moderne middelen de traditionele wijnen te verbeteren. Sommige wijnmakers grijpen terug op oude amfora’s, spontane vergisting in de traditionele open ‘lagares’ en experimenteren met oude druivenrassen in nieuwe blends. Want Portugal is het land van de blends: de meeste wijnen bevatten meerdere druivenrassen.
Sarah proeft samen met de zaal 10 wijnen en geeft daarop uitgebreide toelichting. Zo uitgebreid dat we flink uitlopen in de tijd, maar dat vind niemand erg. Een drietal hoogtepunten:
Aphros Wine, Loureiro 2016
Een bijzonder verhaal over Vasco Croft. Hij had een spirituele ervaring waarin wijn een belangrijke rol speelde en dat was de directe aanleiding om wijn te gaan maken. Gelukkig beschikte de familie al over een eeuwenoud landhuis met bijbehorende wijngaarden!
Vanaf 2003 werkt hij biodynamisch en maakt twee typen wijn: of traditioneel met spontane vergisting op amfora’s of hypermodern in temperatuur gecontroleerde, hyper hygiënische omstandigheden. Zijn amfora wijnen zijn zeer bijzonder en leiden meestal tot veel discussie. Deze stuivende Loureiro komt van het moderne deel van de wijnmakerij. De druiven hebben een korte schilinweking gehad en hebben twee maanden ‘sur lie’ gelegen. De wijn is sappig, kruidig, met laurier, bloemen en sinaasappel en mooi fris limoenzuur na. Zeer aantrekkelijk.
Bairrada, Lagar de Baixo, tinto 2015 Niepoort
Wijntovenaar Niepoort doet zijn kunstje overal: hij maakt wijn in de Douro, maar ook in de Vinho Verde, Dâo en Bairrade tot zelfs in het Spaanse Andalusië aan toe. Deze wijngaard heeft Niepoort sinds 2012 in bezit. Met de Baga druif maakt hij deze lichtgekleurde, licht alcoholische (slechts 11,5% alc.) bijzonder fruitige, pinot-achtige wijn. In de smaak rood fruit als bes en kers, vlierbes; ook een beetje aards en opvallende milde soepele en frisse afdronk. Door de druiven te ontstelen vermijd hij over extractie van tannine.
Port versus Madeira
De laatste twee glazen bevatten wijnen van ongeveer dezelfde kleur. De ene is een 20 Years Old Port van Niepoort (van rode druiven!) uit de Douro, de andere een 20 Years Old Malvasia (witte druif!) van Barbeito van het eiland Madeira.
Twee prachtige wijnen die ondanks hun totaal verschillen bereidingen ook overkomsten hebben: de Port heeft 110 gram suiker per liter en ongeveer 6 gram zuur, de Madera heeft 100 gram suiker en 9 gram zuur. Dat spel van zoet en zuur maken beide wijnen spannend. Een voorkeur spreken we niet uit; ze zijn allebei heerlijk. De port heeft wat meer rozijnen, abrikoos en kweepeer, de Malvasia meer sinaasappel en kruiden.
Gerard Reijmer
Voor meer info over deze en andere wijnen kunt u contact opnemen met Mick Kooistra of Roel Helming van Horizon Wines en Ovino op nummer 036-540 07 08