In Perswijn #6 nemen we u mee naar Sicilië, Piemonte, Limoux, Bourgogne en Californië. U leest over flor, gerijpte Duitse Rieslings en de mousserende wijnen van Recaredo. Verder nemen we de anti-alcohollobby’s onder de loep en leest u uit welke gebieden we in de toekomst wijn kunnen verwachten. Met maar liefst 793 proefnotities wit uit de Loire (behalve Anjou-Saumur), rood uit de Loire deel 1, rood en wit uit Nieuw-Zeeland en Australië en wijn in alle stijlen uit Slovenië, Kroatië, Servië, Macedonië en Hongarije. En natuurlijk in PERSWIJN #6 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #6 is vanaf 9 september verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Keuzestress Sicilië
Hoewel Sicilië in de afgelopen decennia aan de weg timmerde met internationale druivenrassen, zijn de lokale druiven van het eiland nooit ver weggeweest. En nu, mede gedwongen door de klimaatverandering en de markt, komt de focus weer meer te liggen op de eigen rassen. Maar welke?
Onder een dekentje
Flor trekt aandacht. De gistlaag is onlosmakelijk verbonden met Jerez en Jura, maar duikt in steeds meer regio’s op. Avontuurlijke wijnmakers in de hele wereld werken ermee, soms met succes. Maar wat is flor precies?
Recaredo: ‘goed boeren is de basis’
‘1924, het begin van een passie’, staat er op een speciale cuvée uitgebracht ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Recaredo. Het had ook mogen zijn: honderd jaar visie. Hoe dan ook, we hebben het over mousserende wijnen van het hoogste niveau.
Piemonte: obscure uithoeken
Barolo is de onbetwiste koning van Piemonte. Maar er is meer, veel meer. De regio kent maar liefst 41 DOC’s en 19 DOCG’s, variërend van bekende namen als Barbera d’Asti tot obscure uithoeken als het piepkleine Verduno Pelaverga. Ronald Wortel ging op ontdekkingsreis en onthult een kleine uitsnede van de verrassingen die de regio te bieden heeft.
In de serie Doorgelicht: Grüner Veltliner, Ried Rosenberg 1. ÖTW 2021 Weingut Bernhard Ott
Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Deze keer misschien wel de enige Grüner Veltliner van buiten de drie beroemdste gebieden daarvoor (Wachau, Kamptal en Kremstal) die van absolute wereldklasse is.
Gerijpte Duitse Riesling: topprestatie
Een exclusieve proeverij van zo’n dertig (zeer) gerijpte Duitse Rieslings toonde nog eens aan hoe bijzonder dat soort wijnen is. En dat riesling iets kan wat geen enkele andere variëteit kan: voor heel betaalbare prijzen wijnen opleveren die soms wel vijftig jaar of langer mooi blijven.
Is wijn de sigaar?
De foto op een pakje sigaretten van zwaar beschadigde longen en de boodschap ‘roken veroorzaakt kanker’ zijn duidelijk: om de kans op een langer, gezonder leven te vergroten, moet je niet roken. Deze ontmoediging heeft enig effect en vormt aanleiding om alcoholische dranken op dezelfde manier aan te pakken. Is dat terecht? We nemen de anti-alcohollobby’s onder de loep.
Limoux: andere invalshoek
De appellation Limoux, in het departement Aude, ligt in wat we de Languedoc noemen. Maar qua druivenaanplant en het karakter van de wijnen is Limoux toch wel een grensgeval.
In de serie Nederlandse wijngids: Hof van ’t Hogeland – Groot Maarslag (Mensingeweer) en Wijngaard Le Placer (Lelystad)
Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.
Droomreis: rondje California, deel 2
Wat is een reis naar Californië zonder een bezoek aan de beroemdste wijngebieden? Napa Valley en Sonoma, met hun subgebieden, zijn een must. Dit zijn de wijnen die Californië op de wereldwijnkaart hebben gezet. Een avondje San Francisco maakte alles af.
In de rubriek wijnmensen: Klaas de Jong: “Nederlanders zijn niet zo bereid om te betalen voor content”
Winemasters.tv is de belangrijkste streamingsdienst voor serieuze programma’s over wijn voor een internationaal publiek. De man hierachter is Nederlander Klaas de Jong.
Maison Louis Latour extraordinair
De bezittingen in grands crus zijn ongeëvenaard, met een lijst waar je u tegen zegt. Maar het bedrijf is bovenal beroemd om zijn wijnen van de Cortonheuvel. Louis Latour is een van de groten van de Bourgogne.
In de rubriek Op de wijnkaart: David van Steenderen: “Ik zie direct resultaat van mijn werk”
Iedereen zou een tijdje in de horeca moeten werken. Je hebt er de rest van je leven wat aan.
Toekomstwijn
Eerder dit jaar publiceerde Kees van Leeuwen met een paar collega’s een artikel in het tijdschrift Nature Reviews Earth & Environment over het effect van de klimaatopwarming op de wijnproductie en hoe wijnboeren zich daaraan kunnen aanpassen (Van Leeuwen et al., 2024). Het artikel kreeg veel aandacht in de media, omdat nooit eerder de gevolgen van klimaatverandering voor de wereldwijde wijnproductie zo globaal gekwantificeerd waren.
In de rubriek Lekkere trek: Herberg Onder de Linden in Aduard en Glaswerk in Nijmegen
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: Gauthier Cauwels (sommelier van Restaurant De Nieuwe Winkel) en Peter Hekers (eigenaar van Pierre Hache Wijnen)
Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?