In Perswijn #7 leest u over de bliksemcarrière voor de Belgische wijnbouw, toekomstbestendige regeneratieve wijn en richten we een kritische blik op Grosse Gewächse. Verder onder andere aandacht voor de mazzel met kalkbodems voor de wijnboeren, cabernet franc en een veelbelovende proeverij Pessac-Léognan.
Met 598 proefnotities Belgische wijn in alle stijlen, wit uit de noordelijke Rhône, spätburgunder en frühburgunder, wit uit Sicilië en gedistilleerd.
En natuurlijk in PERSWIJN #7 de vertrouwde columnisten, rubrieken, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #7 is vanaf 23 oktober verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.
Grosse Gewächse: een kritische blik
Klimaatverandering is door de bank genomen nu nog goed voor de kwaliteit van Duitse wijn. Maar de uitdagingen worden ieder jaar duidelijker. Zoals in 2022, volgend op het om heel andere redenen bijzondere 2021. De beste Grosse Gewächse weten weer te overtuigen. Maar zeker niet alle.
Cabernet franc, fris en expressief
Cabernet franc is een bijzondere druif, goed voor fraaie wijnen, met finesse en
prachtig fruit – en met een mooie terroirexpressie, veel meer dan de alomtegenwoordige cabernet sauvignon. Het middengedeelte van de Loire, tussen Angers en Tours, met zijn koele klimaat, is nog altijd dé streek voor cabernet franc. Nu misschien nog wel meer dan vroeger.
Regeneratieve wijn toekomstbestendig
Regeneratief is het nieuwe toverwoord in de wijnbouw. Misschien omdat het trendy is en de term te pas en te onpas rond buzzt, wekt het bij sommigen irritatie op. Hoogste tijd om dit containerbegrip toe te lichten.
Mazzel met kalk
In Europa komen zoveel van de beste wijnen van kalkrijke bodems, dat we kalk
bijna automatisch associëren met hoge wijnkwaliteit. Buiten Europa vind je maar weinig wijngebieden met kalk in de grond. Hoe komt dat? En wat maakt kalkbodems zo goed voor wijnbouw?
Oremus: er is hoop
Bij Tempos, het bedrijf dat eigenaar is van Vega Sicilia, is het de tijd van de jubilea. Vorig jaar dat van de aankoop van Vega Sicilia, dit jaar het dertigjarig jubileum van de verwerving van Oremus, in Tokaj, Hongarije. Mooi zoet, maar… zoet heeft het lastig.
In de serie Een voor allen, allen voor één: Duitsland
Als het om de hoogst mogelijke wijnkwaliteit gaat, krijgen wijnen uit individuele wijngaarden, vooral uit al dan niet officiële cru’s, vaak de meeste waardering. Maar is het geheel niet groter dan de som der delen? Kan een blend van wijnen uit grote wijngaarden niet net zulke mooie of zelfs betere wijnen opleveren? Lars Daniëls zoekt het uit.
Proeverij Pessac-Léognan: jong en veelbelovend
Twee jubilea gaven ons dit jaar de unieke mogelijkheid terug te kijken op de afgelopen decennia aan wijnontwikkeling in Pessac-Léognan. Aanleiding om ook de ontwikkeling van deze wat minder bekende appellation zelf nog eens te bekijken.
Viña Aquitania: wijn op zonne-energie
Aan wat vroeger de rand van Santiago was, ligt een bijzonder wijndomein: Viña Aquitania. Tegenwoordig is het haast een relikwie van de tijd dat de gemeente Peñalolén vooral interessant was voor hoge kwaliteitswijnbouw en niet voor real estate.
Bliksem-carrière voor Belgische wijnbouw
De Belgische wijnbouw barst uit zijn voegen. Er komen voortdurend nieuwe domeinen bij, wijnbouwopleidingen worden overspoeld, grote bedrijven breiden uit. Er wordt volop geëxperimenteerd en het kwaliteitsniveau blijft stijgen. Goed nieuws, al heeft Stefaan Soenen nog wel een verbeterpuntje hier en daar.
In de rubriek Wijnmensen: Krister Bengtsson: “We organiseren geen wedstrijdje”
Krister Bengtsson verzamelde als wijnliefhebber lijstjes van goede wijnplekken om te bezoeken in een nieuwe stad. Het vervolg op die lijstjes heet Star Wine List.
Christmann & Kaufmann: ambitie & liefde
Eigenlijk wilden ze het bedrijf kleiner maken, voor meer focus op wijnen van het hoogste niveau. Maar toen deed zich een gelegenheid voor die ze niet konden laten lopen.
In de rubriek Op de wijnkaart: Edger Groeneveld: “Je proeft nu wijnen waarvan je vroeger niet wist dat ze bestonden”
Edger Groeneveld is verliefd. Op zijn vak, op wijn, op uit eten gaan, op zijn gasten, op het leren over wijn en op kennis overdragen.
Druiventrends
Emeritus hoogleraar van de universiteit van Adelaide Kym Anderson verzamelt statistieken over welke druivenrassen waar aangeplant zijn. Zijn PhD-student, Germán Puga, ging met die gegevens – een goudmijn aan data – aan de slag en trok er razend interessante conclusies uit.
In de rubriek Lekkere trek: Le Vin ‘X in ‘s-Hertogenbosch en restobar Rosie in Utrecht
Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.
In de rubriek Aan tafel: Sabas Joosten (mede-eigenaar en sommelier van restaurant Sinck) en Martijn Verkerk (oprichter van Smaragd Wijnen)
Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?