PERSWIJN #6 komt uit op 11 september! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #6 komt uit op 11 september!

In Perswijn #6 leest u over de Siciliaanse superblend DOCG Cerasuolo di Vittoria, de groene oase Pic Saint-Loup en koele pinot noir uit de nieuwe AVA West Sonoma Coast. Verder onder andere aandacht voor de witte kant van Campanië, grenache van oude stokken in Australië en wetenschappelijk verantwoorde wijnbouw in New York.

Met 656 proefnotities rood uit Sicilië, wit uit Zuid-Afrika, rood en wit uit Trentino-Alto Adige en wit uit Zuidwest-Frankrijk. En natuurlijk in PERSWIJN #6 de vertrouwde columnisten, rubrieken, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #6 is vanaf 11 september verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Siciliaanse superblend DOCG Cerasuolo di Vittoria

De zuidoosthoek van Sicilië is een bijzonder gebied. Vaak prachtig, soms lelijk en heel anders dan rond de Etna of Marsala. Het is de streek van frappato en nero d’avola, en van de wijn waarin ze samenkomen: Cerasuolo di Vittoria.

Pic Saint-Loup

Pic Saint-Loup is een groene oase in een droge streek. Hoge bergpieken zorgen ervoor dat hier genoeg regen valt. Bovendien stellen zowel goede oudgedienden als ambitieuze
nieuwkomers kwaliteit voorop. Dat zorgt voor een stevig imago, dat niet zo snel een deukje oploopt.

West Sonoma Coast: pinot noir van schone lei

‘Sonoma Coast was one big lie!’ De toon is gezet als Karen MacNeil, auteur van bestseller ‘The Wine Bible’, tijdens een wijntrip door Californië een masterclass over The New Pinot Noir opent. Gelukkig is er sinds vorig jaar de nieuwe AVA West Sonoma Coast, waar de ‘real coasters’ kraakheldere, koele Pinot maken.

Roederer zit niet stil

De laatste tijd zoeken Nederlandse importeurs naarstig naar goede champagnes. Er is gewoon niet genoeg van. Toch komen champagnehuizen naar Nederland om hun product te promoten. Dit keer was het Roederer, een van de grandes marques, vertegenwoordigd door uit Bordeaux afkomstige marketeer Stéphane Richer de Forges.

De witte kant van Campanië

Taurasi is ongetwijfeld de beroemdste wijn van Campanië. Maar in een vulkanisch gebied waar honderden autochtone druivenrassen voorkomen, valt veel meer te beleven. Daarom nu de focus op witte specialiteiten.

In de serie Een voor allen, allen voor één: Zuid-Afrika en Argentinië

Als het om de hoogst mogelijke wijnkwaliteit gaat, krijgen wijnen uit individuele wijngaarden, vooral uit al dan niet officiële cru’s, vaak de meeste waardering. Maar is het
geheel niet groter dan de som der delen? Kan een blend van wijnen uit grote wijngaarden niet net zulke mooie of zelfs betere wijnen opleveren? Lars Daniëls zoekt het uit.

Australië anders: grenache van oude stokken

Nadat Australische producenten de wereld hadden veroverd met volle, zondoorstoofde en zwaar op hout leunende Shiraz, dook er onder consumenten een onstilbare honger op naar
lichtere, meer verteerbare wijnen. In lokale restaurants is Pinot Noir uit de koele kuststreken en florale Shiraz uit hoger gelegen gebieden niet aan te slepen. Bovenal wordt verfijnde Grenache van oude stokken geprezen, die vooral in McLaren Vale tot grote hoogte stijgt. Klein nadeel: na jarenlang rooien zijn er bijna geen wijngaarden meer over.

Jean Smit: met recht zelfverzekerd

Veel wijnmakers en -maaksters uit Zuid-Afrika krijgen meer aandacht dan Jean Smit van Damascene, maar er zijn er maar weinig zo goed als hij. Een groot talent.

Château Lafleur: op jacht naar liefhebbers

Châteaux in Bordeaux zijn actiever geworden in hun promotie. Château Lafleur uit Pomerol heeft dat niet echt nodig, zou je denken. Maar kennelijk kunnen de andere geesteskinderen van het château, zoals de wijnen onder het label Grand Village, wel een zetje gebruiken. En zo schoven we aan voor een mooie proeverij.

Uitblinkers Henriques & Henriques

Henriques & Henriques is een van de klassieke producenten van madera, al sinds 1850. Eigenaar Humberto Jardim gaf er onlangs een masterclass over. We proefden topwijnen:
van droge, pittige Sercial tot intens rijke Malvasia.

In de rubriek Wijnmensen: Pascaline Lepeltier: “Ik leer zoveel van het werken met hybriden”

Uiteindelijk werd Pascaline Lepeltier geen professioneel tennisser en geen professor in de filosofie. Ze werd sommelier. Maar wel eentje met een heel bijzonder kijk op de toekomst van wijn.

In de serie Op de wijnkaart: Koen van der Plas: “Als ik het gevoel heb dat ik word genaaid, bestel ik de huiswijn”

Sommelier, importeur van Bourgognes, mede-eigenaar van restaurant SAAM en opwaardeerder van supermarktwijnmerk NoHouseWine: Koen van der Plas is het allemaal.

Wijnbouw in New York: wetenschappelijk verantwoord

In de staat New York worden volop druiven geteeld. De omstandigheden zijn echter niet overal even gunstig. En dus wordt er ook hard gezocht naar effectieve oplossingen voor
problemen als wintervorst en valse en echte meeldauw.

In de rubriek Lekkere trek: wijnbar Bridot in Elst en restaurant de Herberg van Smallingerland in Rottevalle

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: Tom Appeldoorn (sommelier bij restaurant Hemel & Aarde) en Mark Haasdijk (eigenaar/directeur van Champagnist)

Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?

 

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.

Reageer op dit item

nl Nederlands