Overpeinzingen: Bordeaux 2022: goed jaar, maar wordt het verkocht? - Perswijn
Columns

Overpeinzingen: Bordeaux 2022: goed jaar, maar wordt het verkocht?

Zo, mijn artikel voor Perswijn #4 over 2022, de nieuwe oogst Bordeaux die eind april werd gepresenteerd, is af. Geen moment te vroeg. Ik zag de eerste aanbiedingen om en primeur wijnen te kopen al weer langs komen. We redigeren nu de notities, en die komen van de week beschikbaar voor wie ze wil raadplegen. Voor Bordeaux zijn de primeurproeverijen en de daarop volgende verkoopcampagne een belangrijke gebeurtenis. Voor ons als journalisten is het fijn om er na de pandemie weer gewoon heen te kunnen, en ‘live’ de wijnen te proeven en te bediscussiëren.

Maar er zijn ook ergernissen. Zo menen steeds meer châteaux dat ze hun wijnen niet meer moeten presenteren in gezamenlijke proeverijen, maar allemaal apart op het eigen château. Wellicht, en misschien niet ten onrechte, dat ze dan meer aandacht krijgen. En mogelijk ook een wat hogere score. Je kunt de wijn immers niet met andere wijnen vergelijken, tijdens een grote proeverij. Een argument is vaak dat ze de omstandigheden elders niet ‘onder controle’ hebben, maar op het château wel. Wie vervolgens Canon-la-Gaffelière – ik noem een voorbeeld – ter plekke proeft op een temperatuur van boven de 20 graden, weet wel beter.

Bovendien spant de UGCB, die de gezamenlijke proeverijen organiseert, zich tot het uiterste in om alles onder de juiste omstandigheden te laten verlopen – met succes. Op initiatief van Jancis Robinson wordt nu een brief, ondertekend door een grote groep journalisten, naar Bordeaux gestuurd om te protesteren tegen deze gang van zaken, die ons werk steeds moeilijker maakt.

Het lijkt ook op een soort van arrogantie. Je vraagt je wel eens af in hoeverre men bij de topchâteaux in Bordeaux in contact staat met de realiteit.

Natuurlijk, 2022 is zeker een uitstekend jaar. Krachtige, rijpe wijnen met veel structuur en zachte tannine. Voor de eigenaren reden om te denken aan een verhoging van de prijzen – uiteraard. O ja? Er wordt gerekend met 15 tot 25% meer dan vorig jaar. Château Cheval Blanc kwam al uit met een prijs van +20,5% ten opzichte van 2021. Léoville-Barton noteerde 15% hoger. En dat is nog een beschaafd familiechâteau. Zonder twijfel is het een beter jaar dan 2021. Maar de eigenaren lijken te vergeten dat een mooie jaargang lang niet meer zo uitzonderlijk is als vroeger. Met 2016, 2018, 2019 en het wat lichtere 2020 hebben liefhebbers keuze genoeg in goede Bordeaux. Wijnen uit deze jaren zijn nog volop te koop.

Bovendien is de markt in Azië, met China  voorop, nog lang niet hersteld van de pandemie. Wat in de praktijk betekent dat de château-eigenaren voor de primeurverkopen sterk zijn aangewezen op Europa en de V.S.. En daar wordt zeker kritisch naar de prijzen gekeken. Het is Europese kopers niet ontgaan dat er wijnen zijn die de afgelopen jaren in eerste instantie voor hoge prijzen werden verkocht, en nu voor lagere prijzen op de markt zijn. Dus ongetwijfeld zal er met een schuin oog naar de marktprijzen van deze wijnen van eerdere goede jaren worden gekeken.

In een poging de prijzen op te drijven, zijn er ook steeds meer châteaux die een deel van hun wijnen achterhouden, om deze later te verkopen. Uiteraard in de hoop dat de kleinere hoeveelheid die beschikbaar is, meer opbrengt. Maar of de primeurcampagne op die manier een succes wordt, is op dit moment zeer de vraag, lijkt mij. Ik zou er geen mooie fles Bordeaux op durven te verwedden.

Ronald de Groot

Reageer op dit item

nl Nederlands